Veselje slovenskih rokometašev po koncu tekme. Foto: Reuters
Veselje slovenskih rokometašev po koncu tekme. Foto: Reuters

Kakšna predstava slovenskih rokometašev! Švedi, evropski prvaki izpred dveh let, so veljali za velike favorite, česar pa na igrišču niso pokazali. Bolje rečeno, Slovenci so jih povsem nadigrali.

Igra v napadu je bila tekoča, tako rekoč brez napak, znova je blestel izjemni Blaž Janc, ki je dosegel deset zadetkov, tudi Aleks Vlah z osmimi zadetki. Čvrsta je bila tudi igra v obrambi, še enkrat sta se izkazala oba vratarja: Urban Lesjak (štiri obrambe) v prvem in predvsem Klemen Ferlin (devet obramb) v drugem polčasu.

Jure Dolenec je s sedmih metrov v prvem polčasu poskrbel za najvišje vodstvo Slovenije (+5). Foto: Reuters
Jure Dolenec je s sedmih metrov v prvem polčasu poskrbel za najvišje vodstvo Slovenije (+5). Foto: Reuters

Slovenski rokometaši so srečanje odprli sijajno. Švedi v napadu niso igrali suvereno, delali so napake, kar so varovanci Uroša Zormana pridno izkoriščali, v vratih se je razigral tudi Urban Lesjak. Na drugi strani igrišča so Slovenci brez večjih težav lomili obrambo tekmeca, nerešljiva uganka je bil predvsem Blaž Janc, Aleks Vlah je zadel za +4 (8:4) in švedskega selektorja prvič prisilil v minuto odmora.

Švedi so za hip popravili svojo igro, se Slovencem približali na dva zadetka zaostanka, a kaj kmalu so znova popustili, na polovici prvega polčasa je Janc s sredine zadel prazno mrežo za novo vodstvo s +4 (10:6). Najvišja prednost je znašala +5 (11:6), ko je s sedmih metrov zadel Jure Dolenec.

Švedski vratar Andreas Palicka. Foto: Reuters
Švedski vratar Andreas Palicka. Foto: Reuters

Obe ekipi sta bili od takrat v napadu precej uspešni, slovenski voz sta naprej še vedno vlekla Janc in Vlah. Švedi so v zaključku prvega polčasa v slovenski obrambi našli nekaj lukenj, zaostanek jim je uspelo znižati na -1 (15:14), potem ko je s sedmih metrov zadel Hampus Wanne. Z golom prednosti Slovenije se je prvi polčas tudi končal.

Tri minute in pol so gledalci v dvorani v drugem polčasu čakali na prvi zadetek, s sedmih metrov ga je dosegel Vlah. Razmerje moči se ni pretirano spremenilo, Lesjak je še naprej branil odlično. Tudi po tem, ko sta bila na obeh straneh izključena igralca: na švedski strani je glavni sodnik Arthur Brunner rdeči karton pokazal Jimu Gottfridssonu, na slovenski Blažu Blagotinšku. Oba sta si izključitev prislužila zaradi grobega prekrška.

Blaž Blagotinšek je bil zaradi udarca v obraz izključen s tekme. Le nekaj trenutkov za tem, ko je glavni sodnik rdeči karton pokazal Jimu Gottfridssonu. Ta je s komolcem  zaustavil Deana Bombača. Foto: Reuters
Blaž Blagotinšek je bil zaradi udarca v obraz izključen s tekme. Le nekaj trenutkov za tem, ko je glavni sodnik rdeči karton pokazal Jimu Gottfridssonu. Ta je s komolcem zaustavil Deana Bombača. Foto: Reuters

Sledile so minute Slovenije. Bolje rečeno minute neuničljivega Blaža Janca, ki je nato dosegel pet zaporednih zadetkov, s katerimi je znova vzpostavil prednost petih zadetkov (23:18). Več kot petminutni švedski strelski post, za katerega je s sijajnimi obrambami poskrbel tudi vratar Klemen Ferlin, je v 45. minuti prekinil Daniel Pettersson (23:19). Ne le, da so Slovenci dobro igrali v napadu, predvsem so igrali izjemno tudi v obrambi. Švedi nikakor niso našli lukenj, poskušali so po krilih, prek krožnega napadalca, z devetih metrov, vse brez uspeha.

Deset minut pred iztekom rednega dela srečanja je Vlah dosegel svoj šesti zadetek za novo najvišjo prednost na tekmi (26:20). Sloveniji je šlo kot po maslu, in ko je Tilen Kodrin zadel že za 28:21, je švedski selektor Glenn Solberg zahteval minuto odmora. Nič se ni spremenilo, z desetih metrov je projektil pod prečko kmalu zatem poslal Vlah (29:22). Do konca tekme so Švedi suveren poraz le še malce ublažili (29:24).

Slovenski rokometaši z izjemno predstavo gladko odpravili favorizirane Švede

Hrvati zlahka premagali Nemce

Hrvaška se je po porazu s Slovenijo pobrala z zmago 31:26 nad do zdaj še neporaženimi Nemci. Hrvati niso v celotnem dvoboju niti enkrat zaostajali. Ključen je bil začetek drugega polčasa, ko so povedli za pet golov. Razliko so brez večjih težav vzdrževali do konca. Z devetimi goli je bil junak srečanja Ivan Martinović. Po pet golov so prispevali Luka Cindrić, Domagoj Duvnjak in Mario Šoštarić. Vratar Dominik Kuzmanović je zbral enajst obramb.

Janc, Bombač in Ferlin po zmagi nad Švedsko

SKUPINA A, 3. krog

Sreda:
SLOVENIJA
– ŠVEDSKA 29:24 (15:14)

Slovenija: Janc 10, Vlah 8, Dolenec 4, Mačkovšek 3, Kodrin 2, Blagotinšek in Novak po 1.

Švedska: Wanne 6, Carlsbogaard, Moeller, Pettersson, Claar, Pellas, Gottfridsson, Bergendahl in Sandell po 2, Lagergren in Wallinius po 1.

Sedemmetrovke: 4/5; 3/4
Izključitve: 8 min; 6 min
Rdeči karton: Blagotinšek; Gottfridsson

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

HRVAŠKA – NEMČIJA 31:26 (15:13)

ŠPANIJA – JAPONSKA 37:33 (20:18)

SKUPINA B, 3. krog

NORVEŠKA – MADŽARSKA 26:25 (11:13)

FRANCIJA – EGIPT 26:26 (11:15)

Ob 21.00:
DANSKA – ARGENTINA