Uroš Zorman je Slovenijo pripeljal na prag enega največjih uspehov v zgodovini. Foto: Reuters
Uroš Zorman je Slovenijo pripeljal na prag enega največjih uspehov v zgodovini. Foto: Reuters

Čeprav bi bilo pričakovati, da bo poraz proti Danski (30:31) pustil določene posledice, z izjemo krajše noči ni bilo ničesar posebnega, pravi vratar Urban Lesjak. "Ni bila najlažja noč, ampak hitro smo misli preusmerili na tekmo za bron. Ta je za nas kot finale in nam bo bron, če ga osvojimo, svetil kot zlato," je prepričan 33-letni čuvaj mreže.

Navdušili sta ga tako podoba reprezentance v zadnjih 14 dneh kot tudi podpora iz domovine. "Veseli to, da so ljudje prepoznali, kakšni borci smo, da ne puščamo niti centimetra na terenu. Poosebljamo besedi borbenost in požrtvovalnost drug za drugega. To je edino vodilo v glavah tudi za nedeljo," je še dodal Lesjak.

Obranjena 7-m Ferlina in sporna sodniška odločitev v zadnjem napadu

Zorman: Treba je vzeti, kar smo si zaslužili

Svoje varovance bi v takem primeru skušal pomiriti selektor Uroš Zorman, a pravi, da pretiranega dela ni imel. Vse je znova v ustaljenem ritmu. "Danes imamo čas za regeneracijo, za pripravo, jutri pa nas navsezgodaj čaka tekma, na kateri bo imel tisti, ki bo imel čistejšo glavo, več priložnosti," poudarja Zorman.

Selektor je dodal, da se je težje pobrati po porazu v četrtfinalu kot stopničko dlje. "Ko izgubiš, nimaš več česa storiti. Tu si še vedno v boju za kolajno in mislim, da je to neki ogromen motiv. Medalja je medalja ne glede na barvo. Če ta medalja ni motiv, potem ne vem, o čem govorimo," je povedal Zorman.

Ozrl se je na tekmo proti Španiji, s katero so Slovenci tudi odprli turnir na OI. Takrat je predstavnik s Pirenejskega polotoka slavil s 25:22, a je bila po tekmi zaradi lastnih napak prisotna precejšnja jeza. "Treba je odstraniti tistih 45 sekund, ko smo jim dali dve, tri žoge, da so nas ujeli in potem na koncu slavili. Iz tega se je treba nekaj naučiti in pozabiti na tiste črne minute. Drugih neznank ni, treba je le odigrati tako, kot znamo, in verjeti v zmago. Na koncu je treba vzeti, kar smo si nedvomno zaslužili," je samozavestno dejal selektor.

Slovenija proti Španiji na velikih tekmovanjih na 14 tekmah 13-krat izgubila
Sorodna novica Nepopustljivi Slovenci po izjemnem zaključku ostali brez 7-metrovke za podaljšek

Dolenec: Hvaležen sem, da to doživljam pri 35 letih

Svoje varovance je Zorman na pripravah zbral pred slabim mesecem in pol. Kapetan Jure Dolenec je razkril nekaj pogovorov tistega zdaj že precej oddaljenega časa. "Nismo se usedli in rekli, da bomo osvojili olimpijsko kolajno, ker bi bilo to pretirano. Smo se pa pogovarjali, da je na olimpijadi vse mogoče. Tam so le najboljše ekipe in moramo iti iz tekme v tekmo ter na vsaki prikazati svoj najboljši obraz," je pogovor začel Dolenec.

Zanj se čas v reprezentanci izteka, skoraj zagotovo na olimpijskih igrah. "Los Angeles je precej daleč, nekateri bomo tako rekoč že v 40. letu starosti, tako da je res najbrž zadnja. Po drugi strani pa sem vesel, ponosen in hvaležen, da lahko doživljam te trenutke tudi pri 35 letih," je dejal.

"Večina rokometašev je v tem trenutku nekje na pripravah ali pa doma, ker so izpadli z olimpijskega turnirja, tako da poskušam jemati vse skupaj bolj kot priložnost, nagrado za vložen trud kot pa pritisk, ker je zadnja," je sklenil 35-letni Dolenec.

Sorodna novica Zorman: Sodniški kriterij je bil vso tekmo na strani Danske

Bombač: Še nikoli ni bilo take povezanosti

Dean Bombač na olimpijskih igrah deluje izjemno. Priznal je, da je to prav tako posledica morebiti zadnje priložnosti na OI. V zadnjem dobrem desetletju igranja za Slovenijo še nikoli ni opazil tako močnih vezi znotraj izbrane vrste. "Z ekipo še nikoli nisem čutil take povezanosti. Psihično smo zelo stabilni, močni, prepričani vase. To nas krasi od prve do predzadnje tekme. Ne vidim razloga ali stresa, da bi se bali jutrišnje tekme ali o čem dvomili," je dodal Koprčan.

"Pripravljeni smo in zaslužili smo si to ne le priložnost, temveč tudi medaljo. Jutri jo moramo le vzeti z obema rokama in prinesti domov," je samozavestno razlagal prav tako 35-letni Bombač.

Dan po porazu rokometašev proti Dancem še vedno v ospredju sodniška odločitev

Vlah v boju za najboljšega strelca turnirja

Aleks Vlah, zagotovo še precej let nosilec igre v reprezentanci, je ob koncu druženja s predstavniki slovenskih medijev razmišljal o tem, kaj se je vse spremenilo v zadnjih 14 dneh od začetka turnirja. A ne, preden ni z vsemi prisotnimi pospremil zlate kolajne Janje Garnbret v športnem plezanju.

Po krajšem proslavljanju je razložil, kako je Slovenija napredovala do zadnjega dne OI. "Od takrat smo povsem obrnili formo oziroma odigrali tako, kot znamo in moramo. Čeprav smo na tisti tekmi proti Španiji premagali sami sebe s svojimi napakami, moramo zdaj to popraviti in odigrati tekmo, kot smo jo nazadnje," je povedal Vlah.

Ta je zdaj s 53 goli tudi najboljši strelec olimpijskega turnirja, dva manj je dosegel Danec Mathias Gidsel, za pet pa zaostajata še en Danec Simon Pytlick in Nemec Renars Uščins.

Uspeh Janje Garnbret z zanimanjem spremljali tudi rokometaši