Aleks Vlah, ki ima težave s poškodbo, je znova igral odlično, a so ga Danci v zadnjem napadu zaustavili. Foto: Reuters
Aleks Vlah, ki ima težave s poškodbo, je znova igral odlično, a so ga Danci v zadnjem napadu zaustavili. Foto: Reuters

Kljub izjemnemu boju povsem do konca in dobri predstavi proti favoritom turnirja ostaja grenak priokus, saj so bili Slovenci celo blizu presenečenja. Aleks Vlah, najboljši slovenski strelec, je prevzel odgovornost v zadnjem napadu za izenačenje. Krenil je v prodor, nad njim pa je bil ob izteku igralnega časa storjen prekršek. Toda sodnika sta pokazala le na devetmetrovko. Ogledala sta si videoposnetek in potrdila odločitev, ki pa je glede na to, kje sta stala Danca, zagotovo sporna. Vlah je bil tudi tokrat prvi slovenski strelec. Tako kot Dean Bombač je dosegel sedem golov.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sicer so imeli trikratni zaporedni svetovni prvaki, ki so se tretjič v nizu uvrstili v olimpijski finale, tri četrtine srečanja pobudo. V drugem polčasu so imeli vajeti igre v svojih rokah, ko so povedli že za šest, toda drugo polovico drugega dela je Slovenija odigrala odlično. Uroš Zorman je z dvema minutama odmora dal prave napotke, v vratih je bil izvrsten Klemen Ferlin, tudi napad je stekel in sledil je preobrat. Dolgo so Danci ohranjali tri oziroma štiri gole naskoka, nato pa je le uspelo. Ferlin je v zadnji minuti ubranil sedemmetrovko velikemu Mikkelu Hansenu, ki po turnirju končuje kariero, a zadnji napad je ostal nerealiziran …

Varovanci Zormana, ki so po košarkarjih pred tremi leti v Tokiu druga slovenska reprezentanca z uvrstitvijo v olimpijski polfinale, lahko stadion Pierra Mauroya po predstavi, ki so jo pokazali na ne le največji tekmi generacije, pač pa glede na težo olimpijskih iger kar v zgodovini slovenskega rokometa, zapuščajo dvignjenih glav. Še vedno jih čaka še en obračun za kolajno. Nasproti jim bodo v nedeljo ob 9.00 v obračunu za bron stali Španci, ki so jim morali priznati premoč na uvodnem dvoboju pod petimi pariškimi krogi. Danci se bodo za drugo svojo drugo zlato medaljo pomerili z Nemci.

Obranjena 7-m Ferlina in sporna sodniška odločitev v zadnjem napadu

Prvi danski vratar Niklas Landin je na ogrevanju dobil žogo v glavo, zato je med vratnici stopil Emil Nielsen, ki je bil v prvem polčasu izjemen. Ubranil je skoraj polovico slovenskih strelov. V prvi polovici prvega dela je bil odličen tudi Ferlin. Tudi njegov odstotek je bil v prvih 15 minutah igre okoli 50-odstoten. Prvi gol na tekmi je padel šele v četrti minuti, ko je zadel najboljši danski strelec na igrah Mathias Gidsel, ki je tako kot Rasmus Lauge v prvih 30 minutah trikrat zatresel slovensko mrežo.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Prvi poskus na tekmi je Borut Mačkovšek poslal v danski blok, ko je dvakrat zapored zgrešil, pa ga je že v šesti minuti zamenjal najboljši slovenski strelec Vlah. Minuto zatem so Danci povedli s 3:0, v deveti minuti pa je Slovenija le zadela. Strelec je bil prav Vlah, ki je uspešno izvedel sedemmetrovko, ki jo je s prodorom izsilil Bombač. Ta je zatem dosegel prvi slovenski gol iz igre, sicer pa je bil v prvem polčasu uspešen trikrat. Urban Lesjak je v vratih za tretjo sedemmetrovko Hansena zamenjal Ferlina in uspešno zaustavil poskus legendarnega rokometaša. Bombač je na drugi strani zapravil napad, toda Ferlin je bil še enkrat izvrsten, slovenski organizator igre pa je v drugem poskusu zadel in v 15. minuti Slovence približal na 5:4.

Z dobro obrambo so si Zormanovi varovanci pet minut pozneje priigrali napad za izenačenje, ki pa ga je z napačno podajo zapravil Vlah. Zadnjih deset minut uvodnega polčasa je pripadlo Dancem, ki so odgovorili s tremi zaporednimi goli. Dvakrat je v nizu branil Nielsen in povedli so za štiri. Zorman je posredoval z minuto odmora, toda tekmeci so nekajkrat lepo izigrali obrambo, po zapravljenih napadih pa hitro krenili v "kontro" in na odmor odšli s petimi goli prednosti (15:10).

Lauge je hitro na začetku drugega polčasa zadel za +6, kar je bila najvišja prednost na tekmi. Slovenija je po dveh posredovanjih Lesjaka, ki je začel drugi del, zapravila napada za približanje na -4, potem pa je v peti minuti nadaljevanja Blažu Jancu po ukradeni žogi le uspelo znižati. Tri minute pozneje je rokometaš Barcelone izsilil še prekršek v napadu, Kristjan Horžen pa je zadel za 19:16. Nikolaj Jacobsen je posredoval z minuto odmora, ki je takoj obrodila sadove. Slovenci so naredili dve napaki v napadu, Danci pa dosegli tri zaporedne gole in izenačili najvišjo prednost. Vlah in Bombač sta potem zadevala, toda učinkoviti so bili tudi skandinavski rokometaši.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V 46. minuti sta lepo kombinirala Janc in Mačkovšek za 26:22. Tik predtem je v danska vrata stopil kapetan Niklas Landin. Zatem so imeli Slovenci priložnost za še znižanje zaostanka, toda Horžen je napravil napako, z izjemnim posredovanjem pa se je izkazal Ferlin, ki je v protinapadu zaustavil Gidsla. 13 minut pred koncem je Zorman vzel minuto odmora, Vlah pa je nato na črti našel Domna Novaka, ki je približal na -3. Slovenski napad je dobro deloval, toda tudi Danci so zadevali in ohranjali prednost. Vendarle pa se je Sloveniji uspelo približati. Po Ferlinovi obrambi je pet minut pred koncem selektor vzel minuto odmora, po kateri je Mačkovšek z izvrstnim strelom z devetih metrov zadel pod prečko za 31:29. Nato je Ferlin ubranil še poskus s krila Magnusa Landina, toda Slovenci so se zapletli v napadu.

Po napaki Gidsla so dobili še eno priložnost za priključitev na gol zaostanka. Dolgo je trajal slovenski napad, minuto pred koncem pa je med nogama Niklasa Landina premagal Janc. Danci so v svojem zadnjem napadu že skoraj napravili napako, ko bi Mačkovšek kmalu prestregel žogo, a je Gidsel le izsilil sedemmetrovko. Še enkrat je zablestel Ferlin, ki je ubranil strel Hansena. Slovenci so krenili v napad za izenačenje. Vlah je krenil v prodor, Danci so ga zaustavili s prekrškom, sodnika pa sta ob izteku igralnega časa pokazala le na devetmetrovko.

Pogovori z Zormanom, Dolencem in Vlahom po porazu proti Danski
Andreas Wolff in Daniel Fernandez. Foto: Reuters
Andreas Wolff in Daniel Fernandez. Foto: Reuters

Wolff zaklenil vrata za nemški finale

V prvem polfinalu je bil junak tesne zmage Nemčije nad Španijo (25:24) vratar Andreas Wolff. Zbral je kar 22 obramb, zadnji zadetek na tekmi pa je prejel v 52. minuti, ko je Španija povedla s 23:24. Nato je 33-letni in 198 centimetrov visoki nemški vratar v zadnjih osmih minutah tekme zaklenil svoja vrata in nanizal nekaj bravuroznih obramb.

Najučinkovitejša igralca tekme sta bila Renars Uščins s šestimi zadetki in Daniel Fernandez s petimi. Nemčija, ki je v četrtfinalu po pravem čudežu v zadnjih sekundah rednega dela tekme po podaljšku izločila Francijo, se je četrtič uvrstila v finale. Zmagala je leta 1936 v Berlinu, v Los Angelesu 1984 je klonila pred Jugoslavijo, v Atenah 2004 pa pred Hrvaško. Poleg tega ima še bron iz Ria de Janeira 2016.

Španci so na olimpijskih igrah že štirikrat osvojili bron (Atlanta 1996, Sydney 2000, Peking 2008, Tokio 2020), v nedeljo ob 9.00 se bodo potegovali za petega.


Sorodna novica Zorman: Sodniški kriterij je bil vso tekmo na strani Danske

POLFINALE

SLOVENIJA – DANSKA 30:31 (10:15)
22.392 gledalcev

Slovenija: Ferlin, Lesjak, Blagotinšek 1, Janc 4, Dolenec 3 (1), Slatinek Jovičić, Kodrin, Gaber, Zarabec, Horžen 1, Bombač 7 (1), Mačkovšek 4, Novak 2, Vlah 7 (2).

Danska: Landin, Nielsen, Kirkeloekke 2, Jacobsen 6, Jakobsen, Lauge 4, Saugstrup 1, Linberg, Gidsel 4, Moellgaard, Hansen 5 (5), Joergensen, Arnoldsen, Pytlick 4.

Sedemmetrovke: 4/5, 5/7.
Izključitve: 6 min; 2 min.


NEMČIJA – ŠPANIJA 25:24 (13:12)
Uščins 6, Golla in Knorr po 4; D. Fernandez 5, Casado in Tarrafeta po 4.


Finale, nedeljo ob 13.30:
DANSKA – NEMČIJA

Tekma za bron, nedelja ob 9.00:
SLOVENIJA – ŠPANIJA