Klemen Ferlin je ubranil 9 od 19 poskusov Švedov. Foto: Reuters
Klemen Ferlin je ubranil 9 od 19 poskusov Švedov. Foto: Reuters

Slovenci so igrali izjemno. V napadu je žoga lepo krožila od igralca do igralca, dobro so iskali in našli luknje v obrambi nasprotnika, kar 18 od 29 golov sta za reprezentanco dosegla Blaž Janc in Aleks Vlah.

Obenem ne gre pozabiti na odlično obrambo, kjer so fantje garali drug za drugega. Vredno je poudariti predvsem požrtvovalno igro Boruta Mačkovška in Tilna Kodrina ter hobotnici v vratih Urbana Lesjaka v prvem ter Klemna Ferlina v drugem polčasu. Predstava za čisto desetko, po kateri je bilo vzdušje v slovenskem taboru – razumljivo – zelo dobro.

Janc: Želja in energija sta neverjetni

"Mislim, da celoten turnir igramo vrhunsko, že od prve minute. Odigrali smo eno vrhunsko tekmo, z nasmeškom. Na koncu ni veliko ljudi pričakovalo, da bomo zmagali, ampak dobro, mi smo zdaj tu," je po tekmi povedal najkoristnejši igralec Blaž Janc in dodal: "Nekako smo odigrali vse na najvišji ravni: od obrambe do napada. Nismo izgubljali žog, vratarja sta bila vrhunska. Enostavno, želja in energija sta neverjetni. S takšno energijo, kot sem že rekel po tekmi s Hrvaško, nas bodo težko ustavili."

Veselje slovenskih in razočaranje švedskih rokometašev po tekmi. Foto: Reuters
Veselje slovenskih in razočaranje švedskih rokometašev po tekmi. Foto: Reuters

Bombač: Zdaj smo tu, poti nazaj ni

"Favorit je bila na papirju Švedska. Ima vrhunsko ekipo in vse. A mi smo bili boljši. Vedeli smo, kaj nas čaka. Bili smo prepričali o naši zmagi. Za nekatere je verjetno to zadnji vlak. Naredili bomo vse, da uresničimo svoje sanje. Zdaj smo tu, poti nazaj ni. To je to. Treba je umiriti glave, pozabiti tekmo, si odpočiti, narediti terapije in vse ter se pripraviti na Japonce," je dejal Dean Bombač.

Ferlin: Najpomembnejši boj do konca in za vsako žogo

"Danes bi lahko igrali s katero koli ekipo in bi zmagali," je po tekmi v uvodu dejal vratar Klemen Ferlin, ki je ubranil skoraj polovico vseh švedskih strelov na svoja vrata (9/19). "Zmenili smo se, da se borimo do konca. Da ne popuščamo, da si pomagamo v obrambi, da v napadu ne izgubljamo nepotrebnih žog in da nasprotnik ne pride do lahkih zadetkov. Zagotovo pa je bil najpomembnejši boj do konca in za vsako žogo," je še dodal.

Janc, Bombač in Ferlin po zmagi nad Švedsko

Zorman: V napadu se pa pozna manj napak

Predstavo svojih varovancev je pohvalil tudi selektor Uroš Zorman. Vendar pa je do tekme, ki bi zadovoljila zahtevnega selektorja, še daleč: "Imamo še malo rezerv. Daleč od tega, da je bila to perfektna tekma, bodimo iskreni. Če povzamemo, v zadnjem obdobju obramba deluje fenomenalno na čelu z vratarji. Ti bi sicer lahko kdaj še ponudili kakšno stvar in tudi obramba si kdaj dovoli kaj narediti po svoje in izpade malo ..." je v mešani coni o možnostih za izboljšave razlagal 44-letni trener. "V napadu se pa pozna manj napak, manj zgrešenih 'zicerjev'. Moramo vedeti, da nimamo strelcev z 10, 11 metrov. Mi imamo bolj ali manj same 'zicerje', teh s šestih metrov je okoli 80 odstotkov," je o drugačnem načinu igranja slovenske zasedbe dejal Zorman.

"Obrnilo se nam je proti Španiji, ko smo veliko grešili in delali napake. Napad stopnjujemo in to se nam obrestuje. Tudi v napadu imamo še kakšno rezervo pri uigranosti, taktičnih zamislih. Časa spet nimamo, ampak fantom bi za to tekmo res rad še enkrat čestital. Tudi občinstvu, ki je pripravilo fantastično vzdušje," je dodal Zorman.

Slovenski rokometaši z izjemno predstavo gladko odpravili favorizirane Švede