Blaž Blagotinšek pravi, da pritiska reprezentanca ne čuti.
Blaž Blagotinšek pravi, da pritiska reprezentanca ne čuti. "Že to, da smo prišli do sem, je velik uspeh. Vsekakor smo pred pragom raja, ampak pot do tja je še dolga. Treba bo res stisniti še ti dve tekmi in dati vse od sebe. Na olimpijskih igrah nisi vsak dan!" Foto: Reuters

Slovenska moška rokometna reprezentanca se bo v petek ob 21.30 v polfinalu olimpijskega turnirja, ki v izločilnih bojih poteka v Lillu, pomerila z Dansko.

To bi si slovenski rokometaši zagotovili z eno zmago na zadnjih dveh tekmah, a v tako pozni fazi tekmovanja je glavna misel le naslednja tekma. Na njej pa bodo Zormanovim varovancem nasproti stali izjemni Danci.

"So favoriti, to je dejstvo. Ampak tako kot sem že večkrat rekel, s tako igro, kot smo jo prikazali, borbeno, fanatično, mislim, da bo tudi njim težko. V to tekmo se podajamo maksimalno samozavestno, verjamemo, da jih lahko premagamo. Naredili bomo vse, da tekmo dobimo," je v izjavi za STA poudaril drugi najboljši slovenski strelec na tem turnirju Blaž Janc.

Aleks Vlah, drugi strelec turnirja, je moral na preventivni pregled v bolnišnico zaradi načete mišice. Foto: Reuters
Aleks Vlah, drugi strelec turnirja, je moral na preventivni pregled v bolnišnico zaradi načete mišice. Foto: Reuters

Član Barcelone je po četrtfinalni zmagi nad Norveško (33:28) dejal, da ni bilo težko vstati, temveč zaspati: "Po taki tekmi je adrenalin na tako visoki ravni, da je težko zaspati. Resda se moramo čim bolj spočiti in regenerirati, a zagotovo je to lažje ob zmagah. Ob tem pozabiš na utrujenost in bolečino."

Janc je poudaril, da z uvrstitvijo v polfinale reprezentanca še ni rekla zadnje in se proti Dancem ne bo predala vnaprej. "Navsezadnje smo vsi ljudje, tudi oni, nihče ni robot. Zakaj ne bi mogli oni imeti mogoče slabega dne, mi pa najboljšega v karierah. Tudi druge reprezentance, ne samo Švedi, so pokazale, da se da z njimi igrati," je še o petkovem spopadu razmišljal Janc.

"Res mislim, da nimamo česa izgubiti, ves pritisk je na njihovi strani. Ampak tako kot sem rekel, mi bomo dali vse od sebe in definitivno gremo po zmago," je še enkrat poudaril 27-letni desnokrilni igralec slovenske izbrane vrste.

Čeprav je lepo razmišljati o tem, da je Slovenija v igri za kolajne, bi si jo rad Janc zagotovil čim prej. "Najbolje, da to kar v petek rešimo, si zagotovimo kolajno, potem pa se borimo za zlato. Vsi vemo, kako pričakovanja rastejo," je sprva priznal.

Sorodna novica Slovenija po eni najboljših predstav v zgodovini v polfinalu!

"Najprej je bil cilj uvrstiti se na olimpijado, potem priti iz skupine, potem se boriti v četrtfinalu, zdaj si v polfinalu in hočeš še stopničko višje. To je realnost vseh športnikov, za to živimo, za to treniramo in garamo vsak dan," je ambicije predstavil slovenski as, ki je s 34 goli sedmi strelec turnirja.

"Motivacije ne manjka, sploh ker se marsikdo zaveda, da je to zadnja priložnost za nas starejše, da kar koli še osvojimo z reprezentanco. Čas se izteka, tako da imamo to še toliko bolj v glavi, želja pa je zato še toliko večja," je priznal eden izkušenejših članov izbrane vrste Miha Zarabec.

"Užitek nas je gledati, užitek je biti s temi fanti, igrati z njimi in res je na nas, da spišemo to zgodovino do konca. To si res zaslužimo, smo skromni, stojimo na tleh, nič nas ni poneslo. Imamo vse potrebno in zdaj je treba vse to le še izvesti na zadnjih dveh tekmah," je dodal Zarabec.

Na olimpijskih igrah je že igral v Riu, tu pa se srednjemu zunanjemu sploh ne zdi, da bi bili na olimpijskem turnirju. "Zdaj ko smo v Lillu, sploh nimaš občutka, da si na olimpijskih igrah. Vse je malo drugače, nisi v vasi, tako da je malo drugačen občutek. Ampak na koncu je vsak boj za medaljo na katerem koli prvenstvu nekaj posebnega, in če smo prišli do tega polfinala, pomeni, da smo si ga zaslužili," poudarja Zarabec.

IZLOČILNI BOJI (Lille)

Polfinale, petek ob 21.30:
SLOVENIJA - DANSKA

Ob 16.30:
NEMČIJA - ŠPANIJA

Za bronasto medaljo, 11. avgust

Finale, 11. avgust

Sorodna novica "Zakaj ne bi bili mi tisti, ki bi zrušili Dance"

Nekaj mnenj je podal tudi Matej Gaber, eden od trojice visokih in močnih Slovencev v srednjem bloku skupaj z Blažem Blagotinškom in Borutom Mačkovškom. Čeprav je slabše spal, ker je zjutraj pred njihovim hotelom nekdo kosil travo, trenutno prav nič ne more zmotiti osredotočenosti slovenskih rokometašev. "Najpomembnejša bo glava. Če bomo mi v glavi pravi, osredotočeni in bo energija tista prava, kot jo kažemo čez celotne OI, mislim, da bo tudi rezultat prišel."

"Če bo energija prava, sem prepričan, da ne morejo imeti večje želje kot mi. Mi lahko gremo mogoče malo bolj sproščeni v dvoboj, kajti nimamo česa izgubiti. Mislim, da so na papirju velik favorit, tako da bodo oni bolj nervozni, kar moramo izkoristiti," še dodaja izkušeni krožni napadalec.

Slovenski rokometaši polni adrenalina pričakujejo polfinale proti Danski
Slovenski rokometaši odločeni, da vzamejo medaljo