Janja Garnbret je glavna favoritinja za zlato kolajno. Foto: Reuters
Janja Garnbret je glavna favoritinja za zlato kolajno. Foto: Reuters

"Vse od Berna lani sem celo leto čakala ta trenutek. Ne vem, če sem bila kdaj bolj mirna kot pred današnjo tekmo, saj vem, da sem na treningih naredila vse. Edino, kar tukaj lahko naredim, je, da grem ven, plezam s pravo energijo in sem prava Janja. To sem danes naredila in uživala. Le pred prvim balvanom je bilo malo nervoze in tistih pozitivnih živcev," je bila zadovoljna slovenska zvezdnica.

"Imela sem se lepo, čeprav nisem vedela, kaj se dogaja zunaj izolacijske cone. V izolaciji, za steno, poslušam glasbo in nisem slišala ničesar. Še do zdaj nisem videla rezultatov. Lahko rečem, da sem res uživala, mogoče sem, tik preden sem prišla na prvi balvan, čutila malo tiste nervoze, adrenalina in mogoče enih pozitivnih živcev, ampak potem, ko sem videla publiko, slišala navijanje, je to vse izginilo, in sem res lahko samo uživala," je dodala.

Janja Garnbret hitro opravila s prvim balvanom

25-letna Korošica je na prizorišču v Le Bourgetu suvereno začela. Na prvem balvanskem izzivu je do vrha prišla v prvem poskusu. Uspelo ji je v dobri minuti. Še hitreje je prišla do vrha drugega. Le 50 sekund je potrebovala za novih 25 točk na svojem "računu".

Tretji balvanski izziv je bil najtežji, saj so pred njenim nastopom vrh osvojile le štiri plezalke. Malce ji je zdrsnilo ob prvem oprimku, zaradi česar je izgubila desetinko. Tudi tu je v svojem lahkotnem slogu opravila s prvima conama. Tudi na zahtevnem prehodu, kjer so imele tekmice veliko težav, je bila zanesljiva in suvereno je v dveh minutah osvojila tudi tretji vrh.

Janja Garnbret hitro tudi na vrhu drugega balvana

"Tretji balvan, mi ni predstavljal problema, imela pa sem zdrs na začetku. Četrti mi je delal malo težav, saj sem se na tako situacijo pripravljala, točno to sem trenirala, ampak mi položaj nekako ni ustrezal, našla pa sem svoj način, ki je bil povsem v redu. Na tekmi je to seveda težko, imaš štiri minute, lahko 'zapaničariš', a tokrat sem odreagirala zelo mirno in taka, da me nič ne zmoti, moram ostati do konca," je povedala Garnbret.

Največ težav je imela na četrtem izzivu. Za prvo mesto ji je sicer zadostovala že osvojena druga cona. V prvem poskusu prehoda na levo stran oprimkov je sestopila. Potem si je vzela nekaj časa za premislek in minuto pred iztekom časa je priplezala tudi do četrtega vrha. "Francoski postavljavci morda delajo malo v prid Francozom. Poznamo njihov slog, vemo, kaj njunima tekmovalkama paše in to seveda lahko pričakuješ. Tudi v nadaljevanju bo tako. Na koncu je tako, da veš, kje je start in kje je vrh in tam moraš biti," je nadaljevala.

Janja Garnbret mojstrsko opravila s tretjim balvanom

Na četrtem je izgubila tri desetinke, skupaj je tako zbrala 99,6 točke in bila korak pred konkurenco. Drugo mesto je zasedla Francozinja Oriane Bertone s 84,5 točke, tretje pa Američanka Brooke Raboutou s 83,7. Obe sta prišli do vrha treh balvanov.

"Vse je od ogrevanja potekalo mirno in sproščeno. Samo tako naprej. Mislim, da je oddelala, ne vem, če ne tako, kot zna samo ona. Pustimo tiste probleme pri zadnjem balvanu, 99 odstotno sem bil siguren, da bo našla pot in ga zlezla. Najde svojo pot in to je to, kar jo krasi. Verjetno pa je vedela tudi, da nobena od tekmic ni zlezla vseh štirih balvanov in to je bil najin cilj. Naredila bova kljukico in gremo dalje," pa je dodal trener Roman Krajnik.

Tudi ta je opozoril na "francosko postavitev": "Na tretjem balvanu je pisalo Oriane Bartone, ampak kar bodo naredili zanjo, bodo tudi za Janjo. Če se ji bo uspelo uvrstiti preko težavnosti, se pač bo. Sicer pa je bila postavitev prelahka."

Janja Garnbret osvojila tudi vrh četrtega balvana
Mia Krampl si boljši nastop obeta v težavnosti. Foto: Reuters
Mia Krampl si boljši nastop obeta v težavnosti. Foto: Reuters

Slovenske barve zastopa tudi Mia Krampl, ki je na prvem izzivu osvojila prvo cono. Na drugem in tretjem ji je uspelo priplezati do druge, na četrtem pa ponovno do prve. Skupaj je zbrala 28,4 točke, kar ji je med 20 tekmovalkami prineslo 17. mesto.

"Pri Janji je uspeh pričakovan. Zase pa se mi zdi solidno. Odplezala sem najboljše, kot sem v danem momentu lahko, dala sem vse od sebe, rezultat pa je kakršen je. Za nazaj nima smisla razmišljati, moram pa se učiti iz napak. Seveda je vedno prostor, da se plezanje izboljša in vedno je možno dobiti več točk. K temu seveda stremim," je povedala Gorenjka in potrdila, da so bili balvani po pričakovanjih težji kot v olimpijskih kvalifikacijah.

Osem finalistk bo znanih v četrtek po tekmovanju v težavnosti polfinala kombinacije. Moški finale najboljše osmerice bo na sporedu v petek, ženski finale pa v soboto.

Torek na TV Slovenija 2

09:55 Športno plezanje (Ž), kombinacija – balvansko plezanje, polfinale, prenos
12:35 Deskanje na valovih, finale, posnetek
13:25 Rokomet (Ž), Danska – Nizozemska, četrtfinale, posnetek 2. polčasa
14:20 Košarka (M), Srbija – Avstralija, četrtfinale, prenos
16:30 Jadranje, posnetek
17:00 Odbojka na mivki, četrtfinale, prenos
17:25 Rolkanje (Ž), ovalni poligon, prenos
18:20 Nogomet (Ž), ZDA – Nemčija, polfinale, vključitev v prenos
19:55 Atletika, vključitev v prenos
21:45 Košarka (M), ZDA – Brazilija, četrtfinale, vključitev v prenos
23:00 Lahko noč, Pariz


TORKOVE KONČNE ODLOČITVE
Atletika
20.00 kladivo, ženske
20.20 daljina, moški
20.50 1500 m, moški
21.10 3000 m zapreke, ženske
21.40 200 m, ženske

Boks
21.30 do 71 kg, polfinale, moški
22.02 do 50 kg, polfinale, ženske
22.34 do 66 kg, polfinale, ženske
23.06 do 60 kg, finale, ženske

Jadranje
ILCA 6, plov za medalje, ženske
ILCA 7, plov za medalje, moški

Kolesarstvo na stezi
20.02 ekipni sprint, za 3. mesto, moški
20.07 ekipni sprint, finale, moški

Rokoborba
19.30 do 60 kg, grško-rimski, za 3. mesto, moški
19.55 do 60 kg, grško-rimski, finale, moški
20.05 do 130 kg, grško-rimski, za 3. mesto, moški
20.30 do 130 kg, grško-rimski, finale, moški
20.50 do 68 kg, prosti slog, za 3. mesto, ženske
21.15 do 68 kg, prosti slog, finale, ženske

Rolkanje
17.30 park, finale, ženske

Skoki v vodo
15.00 posamično, stolp 10 m, finale, ženske