"Če bo otroka zanimalo lokostrelstvo, ga bom naučila." Foto: Reuters

Lokostrelko Jajlagul Ramazanovo je na olimpijske igre spremljal prav poseben "talisman" – njen nerojeni otrok. "Preden sem izstrelila zadnjo puščico, sem začutila, kako me je brcnil. Nato sem zadela 10," je dejala 34-letna športnica za Azerbajdžan, ki je noseča šest mesecev in pol. Točno ta zadetek ji je prinesel zmago nad Kitajko An Čišvan, ki je sicer veljala za favoritinjo.

Čeprav je Ramazanova izpadla v naslednjem krogu, se je število njenih oboževalcev bistveno povečalo. "Ženske zmorejo vse," je ena izmed njenih sledilk komentirala na družbenem omrežju Instagram, nekdo jo je oklical za prvakinjo. Nad njenim dosežkom je bila navdušena njena ameriška tekmica Casey Kaufhold.

Sorodna novica Egiptovska sabljačica na igrah tekmovala v sedmem mesecu nosečnosti

"Da vidimo več prihodnjih mater, ki streljajo na olimpijskih igrah, odlično," je dejala za AP in pohvalila njen nastop ter dodala, da je tudi njena trenerka mama, ki veliko da na to, da svoje otroke podpira tudi, ko je zdoma. "Mislim, da je mega, da lahko nekega dne reče svojemu otroku: 'Šla sem na olimpijske igre in tudi ti si bil tam,'" je še rekla Kaufhold.

Med treningom za poletne igre ji nosečnost ni bila v napoto, ni se počutila neprijetno. "Namesto tega sem čutila, da se ne borim sama, ampak skupaj s svojim otrokom," je delila za kitajsko državno tiskovno agencijo Xinhua News in dodala, da je svojega nerojenega otroka videla kot podaljšek sebe. "Če bo otroka zanimalo lokostrelstvo, ga bom naučila," je še napovedala.

Ni edina nastopila noseča

Ramazanova sicer ni edina športnica, ki je v pričakovanju otroka, a to ni ustavilo njenega olimpijskega nastopa. V sedmem mesecu nosečnosti je namreč v sabljanju za Egipt tekmovala 26-letna Nada Haze. Da je noseča, je razkrila šele po tem, ko je iz tekmovanja izpadla.

Za sabljačico iz Kaira je bil to že tretji nastop na olimpijskih igrah. Priznala je, da jo je preveval ponos, ker je stopila na tekmovališče med nosečnostjo. "Moj otrok in jaz sva se spopadla s številnimi izzivi, tako fizičnimi kot čustvenimi," je dodala in nadaljevala: "Vožnja z vlakcem nosečnosti je že sama po sebi težka, toda boriti se za ravnovesje med življenjem in športom je bilo izjemno naporno, vendar vredno truda. Srečna sem, da sem imela zaupanje svojega moža in družine, kar mi je omogočilo priti tako daleč."

Druge olimpijke, ki so med nosečnostjo tekmovale in osvajale medalje so tudi ameriška igralka softbola Michele Granger (1996), ameriška hokejistka Lisa Brown-Miller (1998), kanadska igralka kerlinga Kristie Moore (2010) in ameriška hitrostna drsalka Heather Richardson Bergsma (2018).