Organizatorji so bili v preteklosti že deležni očitkov, da so hoteli narediti že tako zahteven smuk še bolj spektakularen, s tem pa so tvegali zdravje in življenja smučarjev. Helikopterja si po sezoni, ki so jo zaznamovale številne poškodbe, res nihče ne želi več videti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Organizatorji so bili v preteklosti že deležni očitkov, da so hoteli narediti že tako zahteven smuk še bolj spektakularen, s tem pa so tvegali zdravje in življenja smučarjev. Helikopterja si po sezoni, ki so jo zaznamovale številne poškodbe, res nihče ne želi več videti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Smučarji so tu kralji. Na sliki Švicar Didier Cuche z oboževalkami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Avstrijci upajo, da se bodo na domačem terenu oddolžili Švicarjem za poraze v Wengnu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V mondeno smučarsko letovišče vsako leto pride avstrijska smetana. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V pričakovanju spektakla v Kitzbühelu

70. tekme za pokal Hahnenkamm naj bi bilenajboljše in največje do zdaj. Vsaj tako obljubljajo organizatorji, ki so jubilejni smučarski praznik zastavili izredno velikopotezno.
Povečali so nagradni sklad, postavili novo infrastrukturo za gledalce, za novinarje pa novo, modernejše novinarsko središče, ki je zamenjalo že dotrajano zgradbo z omejenim številom računalnikov in žemljami s posebno salamo za kosilo.
Pričakujejo okoli 100.000 gledalcev, povpraševanje za vstopnice še nikdar ni bilo tako veliko, tridnevne prepustnice gredo za med, VIP-vstopnice za morda najtežji smuk na svetu na Streifu pa so že pošle. Vse kaže, da bo VIP-tribuna, na kateri petičnejše obiskovalce (ki jih v "Kitzu" pač ne manjka) čakata odeja in šampanjec, razprodana tudi na petkovem superveleslalomu in nedeljskem slalomu.
Zlasti zanimanje za slalom je organizatorje pozitivno presenetilo, povečan interes pa pripisujejo dejstvu, da so tekmo ponovno preselili na pobočje Ganslern, tradicionalno prizorišče kitzbühelskega slaloma.

Najbolj zlovešč smuk na svetu
Hahnenkamm je sicer z naskokom največji letni športni dogodek v Avstriji (z njim lahko primerjamo le še tradicionalni nočni slalom v Schladmingu, ki poteka vsako leto v torek po Kitzbühelu). Letos bo tri dneve tekem (in še dva dneva treningov) še dodatno začinila bližina zimskih olimpijskih iger v Vancouvru - te so oddaljene le tri tedne, smuk na Streifu pa je zadnji pred tistim v Whistlerju.
Primerjati oba smuka je sicer dokaj nehvaležno - kanadski je za mnoge najboljše in najbolj izkušene smukače preprosto prelahek, medtem ko tisti v Kitzbühelu vliva strahospoštovanje tudi najstarejšim veteranom belega cirkusa. Kaj potrebuje smučar za zmago na Streifu, smo lani vprašali Marca Büchla. "Jajca," je bil jasen veteran iz Lichtensteina.
85-odstotni naklon
Ko stojite ob štartni hišici, na štartu 3.200 metrov dolgega smuka z naklonom do 85 (!) odstotkov, visoko nad idilično in svetovljansko alpsko vasico vas še brez smuči na nogah zalije mrzel pot. Ta smuk je tako strašljiv, da se zgodi tudi, da trenerji ne prijavijo celotne ekipe, kot se je zgodilo s Kanadčani pred nekaj leti. 140 kilometrov na uro je hitrost, ki jo dosežejo tekmovalci.
Ne ravno mačji kašelj, če upoštevate še kup pasti, ostrih ovinkov in umetnih skokov na progi, ki so v preteklosti zahtevali že veliko žrtev. Nazadnje se je lani poškodoval švicarski šampion Daniel Albrecht (ki še kar okreva), predlani pa smo gledalci v ciljni areni videli grozljiv padec Američana Scotta Macartneyja.
Gondola za nagrado
"Kitz" so osvajali le največji in najbolj izkušeni - Herman Maier, Didier Cuche, Michael Walchofer, Kristian Ghedina, Franz Klammer ... Eden izmed motivov (poleg prestiža samega) je tudi izpis imena zmagovalca na gondali. Med njimi sta tudi dva Slovenca - Bojan Križaj in Jure Košir (oba za slalom).
Nepopisljiv je tudi občutek, ko te na večerni podelitvi nagrad pozdravi nepregledno morje navijačev (njihovo opitost in pogosto precej izrazit lokalpatriotizem nekateri bolj občutljivi težko spregledajo - tako sta se, denimo, Američana Bode Miller in Ted Ligety v preteklosti že hudovala nad kepami, ki so letele proti njunima glavama).
Zastave in transparenti vihrajo visoko, pirotehnika grozi, da bo zanetila celotno ciljno areno, pogledi oboževalcev in oboževalk pa so včasih že skorajda grozeči. V soboto jagodo na torto postavita še veličastni ognjemet in tradicionalno barmanstvo smučarjev zgoraj brez v najbolj priljubljenem pubu v mestu (in edinem, ki ne vrti avstrijskih šlagerjev, ampak udarni rock).
Bo vmes poseglo vreme?
Edino, kar bi lahko ogrozilo največji smučarski spektakel, je narava sama. Vremenska napoved namreč ni najboljša, tako da so prvi, torkov trening odpovedali že pred torkom.
To sicer ne bo odvrnilo na tisoče gledalcev, da se ne bi v teh dneh zgrnili v Kitzbühel, ki slovi tudi po svojih zvezdniških obiskih, razkošnih zabavah in številnih obtekmovalnih družabnih dejavnostih. Za dame s torbicami Louisa Vuittona, skibuckami D & G in Guccijevimi sončnimi očali se tako ali tako zdi, da jim tabla z rezultati na tekmah ne predstavlja vrhunca tedna.
Program:
- petek: SUPERVELESLALOM (11.30),
- sobota: SMUK (11.30, šteje tudi za kombinacijo),
- nedelja: SLALOM (10.30/13.45, šteje tudi za kombinacijo).

V pričakovanju spektakla v Kitzbühelu