V letošnji zimi je Anže Lanišek dosegel tudi tri zmage. Foto: EPA
V letošnji zimi je Anže Lanišek dosegel tudi tri zmage. Foto: EPA

Zadnjo postajo svetovnega pokala pred vrhuncem zime v Rasnovu so z izjemo Nemcev izpustili vsi najboljši tekmovalci skakalnih velesil. Glavni aduti so se osredotočili na sklepne priprave na boje za žlahtne snežinke pod Poncami, poleg nemške ekipe pa je bila izjema tudi v slovenskem taboru, saj je poleg štirih mladeničev v Romunijo odpotoval še Žiga Jelar, ki je z drugim mestom postal četrti Slovenec z uvrstitvijo na oder za zmagovalce v tej sezoni. To je uspelo še Timiju Zajcu, Domnu Prevcu in Lanišku, ki se je na stopničke zavihtel kar desetkrat.

Pred dvema letoma je Lanišek na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojil bron na srednji napravi. Foto: EPA
Pred dvema letoma je Lanišek na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojil bron na srednji napravi. Foto: EPA

"Sezona je nedvomno uspešna. Še vedno sem tretji v skupnem seštevku. Imam več kot 1000 točk, pa je do konca še nekaj tekem. Lahko sem precej zadovoljen. Sezona je razmeroma še dolga in marsikaj se še lahko zgodi, bom pa naredil vse, da bom skakal čim bolje," je dejal najboljši slovenski skakalec poolimpijske zime. Že lani je bil najuspešnejši, a se mu je potem zalomilo ravno na največjem dogodku štiriletnega obdobja – olimpijskih igrah. Bil je kandidat za medalje, glavni slovenski adut, toda reprezentančni kolegi so bili močnejši v tistem trenutku, tako da je skakal le na srednji napravi, ostal pa tudi brez mesta za ekipno tekmo, na kateri je Slovenija osvojila srebro. Predtem sta bila Zajc in Peter Prevc del mešanega moštva, ki se je okitilo z zlatom.

"Pred začetkom prvenstva poskušam biti čim bolj umirjen in se ne obremenjevati z ničimer. Ne želim ponavljati napak iz Pekinga. Cilje imam vedno enake. Tudi če je prvenstvo doma, se ne spreminjajo," je pred začetkom tekmovanj v Planici razmišljal 26-letni član SSK-ja Mengeš, ki je v tej sezoni že odlično opravil z enim izmed vrhuncev, potem ko je bil na novoletni turneji tretji v skupni razvrstitvi. Hkrati se bori tudi za stopničke v seštevku svetovnega pokala, še prej pa bo torej glavno domače orožje na svetovnem prvenstvu: "Da sodim med kandidate za kolajne, predstavlja izziv. Če bi bilo to breme, lahko kar zdaj zaključim, se usedem v avto in počakam do konca prvenstva. Nesmiselno si je nalagati breme in o tem razmišljati. Toliko časa treniramo in vlagamo vse. Z najbližjimi skupaj se žrtvujemo in ni potrebe, da bi si nalagali breme."

Pred dvema letoma užival v Oberstdorfu

Pripravil sem se za kontrolo. Na koncu je treba samo še dres zapeti. Preden sem želel iti v razkorak, se je zataknila zadrga. Poskušal sem zapeti, a se je delala luknja. Nisem mogel popraviti. Preprosto mi je višja sila preprečila skok. Zdaj je že zamenjana in dvojno prešita.

Anže Lanišek o težavah z zadrgo v Lake Placidu

Če se lanska olimpijska zgodba ni izšla po načrtih in željah, pa je vseeno na velikih tekmovanjih že nastopal vrhunsko. Lani je bil del zlate zasedbe na svetovnem prvenstvu v poletih, tudi na nordijskem svetovnem prvenstvu pa je že vzel medaljo. Pred dvema letoma je bil bronast na srednji skakalnici Pod Senčno goro Na Bavarskem: "Prvi teden je bil takrat super. V drugem sem imel težave s hrbtom, ki me je začel boleti po mešani tekmi. To se zgodi, sem pa v Oberstdorfu zelo užival. Bil sem dobro pripravljen, kot sem tudi zdaj. Nimam se česa bati. Tista medalja je lep spomin, a se trenutno ne oziroma na to. Lepše bi bilo še kakšno dodati, kot razmišljati o stari."

Žaba je decembra na Bloudkovi velikanki zanesljivo postal državni prvak. Na skoke na njej bodo morali počakati na drugi teden prvenstva, saj je najprej na sporedu srednja naprava, slovenske orle pa čaka zahteven boj za mesta v ekipi. Robert Hrgota ima šest skakalcev – poleg prej omenjene četverice, ki je letos že stala na stopničkah, še Lovra Kosa in Petra Prevca –, mesta na tekmi pa bodo dobili le štirje. Tako bo vsak skok na treningu zelo pomemben, podobno je bilo tudi lani pod petimi krogi: "Tako je trener določil merila. Tisti, ki bo najboljši tisti dan, bo skakal."

Domen Prevc želi na tekmo prenesti skoke s treningov

Sorodna novica Z manjšimi pričakovanji, kot je Peter Prevc šel na SP, boljše rezultate je dosegel

"Ne čutim pritiska zaradi teh treningov. Kdor koli bo v ekipi, bomo veseli zanj. Vsi si želimo, da Slovenija pokaže na svetovnem prvenstvu največ in zato naj skačejo štirje najboljši," je glede izbora ekipe pristavil Domen Prevc, trenutno 20. skakalec svetovnega pokala, ki se je na oder za zmagovalce zavihtel na poletih v Kulmu, poleg tega pa je v zadnjem obdobju nanizal še nekaj vrhunskih rezultatov: "Dober rezultat zagotovo vpliva na samozavest in posledično na pomiritev. Lepo je, da je takih rezultatov čim več in se ravno stopnjujejo pred svetovnim prvenstvom."

Po svoji drugi sezoni v svetovnem pokalu (2016/17), ko je zmagal na štirih tekmah, ni nikoli celo zimo skakal med elito. Letos mu to uspeva: "Cilj vsakega športnika je, da pride na vrh. To te žene naprej in vse narediš za to. Vmes je bilo kar nekaj lepih rezultatov, za katere bi se veliko skakalcev želelo boriti, a ker je bil začetek tako dober, je vse postalo kar samoumevno. Treba se je bilo boriti in priti nazaj. Se tudi prilagajati in učiti. Malce se je tudi spremenila oprema … Mogoče, ko si starejši malce, bolj ceniš te najboljše rezultate, a vem, koliko truda sem takrat vlaga in koliko ga zdaj. Mogoče, ko si mlajši in se ti kakšne stvari poklopijo, imaš srečo, malce drugače gledaš na vse skupaj, vseeno pa moraš garati, da prideš do teh uvrstitev."

Najmlajši izmed bratov Prevc poudarja, da mora ostati umirjen, saj se le tako lahko v skokih doseže rezultat. Hkrati dodaja, da samozavesten pričakuje svetovno prvenstvo. "Skakalnici sta zanimivi. Dolgo ni bilo tu, tako da težko rečem, kam sodim. Upam, da bom te skoke, ki jih kažem na treningih, naredil tudi na tekmah," je zaključil 23-letni skakalec kranjskega Triglava, Zajc pa je o domačih skakalnicah povedal: "Sta mi všeč. Veliko tu treniramo in sploh veliko res dobo poznam. Tudi dobro skačem na njej in bi lahko rekel, da mi je kar pisana na kožo."

Zajc skače na visoki ravni

Sorodna novica Slovenske orle oster boj čaka že v internih kvalifikacijah na treningih

Tudi 22-letni član SSK-ja Ljubno BTC je letos stopnjeval formo. Na drugi tekmi na Kulmu je poletel do drugega mesta, kar so bile njegove desete stopničke v karieri. Poleg tega je dosegel še nekaj lepih rezultatov in tako tudi precej napredoval v skupni razvrstitvi, kjer je zdaj tretji: "Sem zadovoljen. Skačem na visoki ravni. Verjamem, da se mi lahko kaj posreči, ampak ne bi kaj dosti napovedoval. V bistvu je letošnja sezona podobna lanski. Po Zakopanah sem imel letos več točk kot lani, pa je bila na koncu lanska zelo uspešna (skupno osmo mesto, op. a.). Skačem na visoki ravni, vemo pa, da je težko celo sezono biti na taki. Upam, da bo tako kot lani in se bo tudi zdaj poklopilo."

Zelo dober je bil v minuli zimi na vrhuncih. Dve ekipni medalji je prinesel iz olimpijskega Pekinga, v Vikersundu pa je poleg ekipnega zlata dobil še posamično srebro na svetovnem prvenstvu v poletih. Zdaj ga po Seefeldu pred štirimi leti čaka drugo nordijsko svetovno prvenstvo: Čeprav je v zadnjem času potrdil, da je v zelo dobri formi, pa je poudaril, da je še vedno prvi slovenski mož Lanišek: "Vem, da skačem dobro, a nisem jaz tisti, ki mora biti v središču pozornosti. Anže je le nosilec ekipe. Je tretji v skupnem seštevku in od njega se največ pričakuje. Drugi znamo tudi dobro skakati. Sploh v Planici in če se vse poklopi, lahko tudi razmišljamo o medalji. Vemo, da bodo že treningi pomembno, a je tako pošteno. Če ne moreš priti v ekipo, tudi ne boš v igri za kolajne. Prav je, da se na treningih pokaže, kdo je v najboljši formi in tisti dobri prednost."