Peter Prevc, dobitnik zlatega orla leta 2016, bo 13. skakal na novoletni turneji. Foto: EPA
Peter Prevc, dobitnik zlatega orla leta 2016, bo 13. skakal na novoletni turneji. Foto: EPA

Najuspešnejši slovenski skakalec v zgodovini je na prvem vrhuncu zime v karieri doživel že marsikaj. Pred tremi leti je prestižno tekmovanje celo končal po nemškem delu, zadnji dve izvedbi je potem sklenil v skupni razvrstitvi med deseterico, pred osmimi leti je bil četrti, pred sedmimi leti tretji, nepozaben pa je 6. januar 2016, ko je bil v Bischofshofnu drugi Slovenec po Primožu Peterki, ki je slavil veliko skupno zmago. "Osnovni cilj je, da ostanem na turneji do konca oziroma do takrat, ko se še potem podaljša v Bischofshofnu (na skakalnici Paula Auserleinterja po zadnji tekmi turneje sledita še dve tekmi svetovnega pokala, op. a.), v prvi vrsti pa želim dvigniti raven skakanja," je dejal najstarejši izmed bratov Prevc.

Vse tekme novoletne turneje in kvalifikacijske serije vseh štirih postaj boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Sorodna novica Če ni orel v njegovih rokah, naj ga ima, kdor koli hoče

29-letni zmagovalec 23 tekem svetovnega pokala je prvo postajo te zime zaradi rojstva drugega sina izpustil, po spodbudnem začetku, ko je bil v Ruki 11. in šesti, pa je od naslednjih preizkušenj pričakoval več. Nastopil je na sedmih tekmah, šestkrat osvojil točke, trenutno pa je v skupni razvrstitvi 26.: "Nisem zadovoljen s sezono. Ruka je bila zelo dobra, a se potem nekako ni razvilo v pravo smer. Po Wisli smo govorili, da bomo videli, kako je. Sposoben sem več in tudi pričakujem več, ampak na tekmah ne realiziram vsega, kot bi moral."

"Veliko razmišljam. Vse hočem nadzorovati, vsako malenkost, kar pa tudi ni dobro. Tudi če tega ne želim, se telo ne prepusti skakalnici. Malce me to 'žre'. Glede na to, da sem se v Engelbergu zbudil ob štirih zjutraj in začel razmišljati o tem, je kar dobro v podzavesti," je o težavah spregovoril najizkušenejši med šesterico slovenskih orlov, ki išče samozavest in pravo sproščenost. Kljub temu še vedno verjame, da je sposoben biti konkurenčen svetovnemu vrhu in redno na najvišji ravni kandidirati za oder za zmagovalce: "Vse je mogoče. Vse, kar lahko naredim, je, da treniram in se ne predam."

Poleg Ceneta in Petra Prevca je Robert Hrgota v Oberstdorf odpeljal še Anžeta Laniška, Timija Zajca, debitanta na turneji Lovra Kosa in povratnika v svetovnem pokalu Žigo Jelarja. Foto: EPA
Poleg Ceneta in Petra Prevca je Robert Hrgota v Oberstdorf odpeljal še Anžeta Laniška, Timija Zajca, debitanta na turneji Lovra Kosa in povratnika v svetovnem pokalu Žigo Jelarja. Foto: EPA

Na zadnjih postajah so skakali vsi trije bratje Prevc. Ker Domen ni izkoristil priložnosti in se niti enkrat v tej zimi ni prebil med dobitnike točk, je ostal brez mesta na turneji, na katero pa se ni še nikoli s takšno popotnico oziroma tako dobro pripravljen podal Cene: "Res skačem zelo konstantno. To je tisto, kar želim peljati čez celo sezono. Lahko rečem, da je kljukica za prvo periodo narejena. Ne vem, ali imam še rezervo, vem pa, da se napake v skokih na tekmah še pojavljajo. Ne mislim iskati teh napak in jih namerno odpravljati, ampak želim umirjeno kot do zdaj iti iz tekme v tekmo ter skakati čim bolje. Na treningih se pojavljajo skoki, ki so še na višji ravni, in komaj čakam, da mi tako uspe skočiti tudi na tekmi."

Sorodna novica Cilj na prvem vrhuncu zime? "Čim več skakalcev z osmimi skoki."

25-letni skakalec kranjskega Triglava je do letošnje sezone skočil le enkrat v deseterico. To mu je uspelo ob debiju na novoletni turneji, ko je bil v Oberstdorfu pred petimi leti osmi. V olimpijski zimi se je med deseterico uvrstil že petkrat, na vseh tekmah je osvojil točke, dvakrat pa je bil celo peti, tako da je skupno zdaj na odličnem devetem mestu: "Osebno zadovoljstvo je v tej sezoni kar veliko. Zima poteka čisto drugače, kot so pretekle. Precej večkrat grem z nasmeškom s prizorišča kot prejšnja leta."

"Na novoletni turneji je glavni cilj, da odskačem vseh osem serij. Turneja je poseben del sezone, saj ima zelo lepo tradicijo. Organizatorji so naredili zelo povezan dogodek, ki ustvari dodaten pridih na vseh štirih tekmah. Letos grem precej bolj umirjeno na turnejo. Prejšnja leta sem se boril, da bi bil sploh med potniki. V tem času je bilo vse zelo natrpano, pripravljal sem se na tekme celinskega pokala, da bi tam čim bolje odskakal in bil rezerva, če bo mogoče prišlo do menjave v ekipi za svetovni pokal," je dodal trenutno drugi najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi. Do letošnje zime je skupaj zbral 308 točk v svetovnem pokalu, v tej sezoni pa že na devetih tekmah 262.

Anže Lanišek je bil najboljši Slovenec na zadnji tekmi pred turnejo v Engelbergu, v sredo pa je na državnem prvenstvu v Planici končal za Zajcem, Kosom in Cenetom Prevcem na četrtem mestu. Foto: EPA
Anže Lanišek je bil najboljši Slovenec na zadnji tekmi pred turnejo v Engelbergu, v sredo pa je na državnem prvenstvu v Planici končal za Zajcem, Kosom in Cenetom Prevcem na četrtem mestu. Foto: EPA

V skupnem seštevku je še boljši njegov vrstnik Anže Lanišek, ki je četrti. Žaba je imenitno začel zimo. Po dveh sedmih mestih v Nižnem Tagilu je zablestel v Ruki z drugim mestom in premierno zmago med svetovno elito. Po težavah v Wisli, kjer je na ekipni tekmi izgubil boj za slovensko zmago, se nato ni znašel v Klingenthalu, a je že v Engelbergu, kjer je bil osmi in sedmi, pokazal, da je hitro našel prave občutke in je znova konkurenčen za najvišja mesta: "Ni bilo najbolj enostavno. V tem času sem se ukvarjal sam s sabo. Poskusil sem se čim bolj umiriti in sprostiti telo, ker sem bil v Klingenthalu precej zategnjen. Zgornji del telesa je bil zategnjen, noge pa mehke. Nisem bil sproščen. Delal sem bolj na psihološki ravni. V Engelbergu sem obrnil ploščo in že malce zadihal."

Sorodna novica Rumeni Geiger nemški up za konec 20-letne suše, prvi favorit vseeno Kobajaši

Lani je turnejo začel z devetim mestom pod Senčno goro. Po zmagi v kvalifikacijah je v prvi seriji Garmischa podrsal, kar mu je preprečilo vrhunsko uvrstitev. Po drugem mestu v Innsbrucku, kjer je zaostal le za poznejšim dobitnikom zlatega orla Kamilom Stochom, se je v razvrstitvi turneje zavihtel na šesto mesto, toda dva dni po uspehu na Bergislu so se mu ponesrečile kvalifikacije v Bischofshofnu in vidna uvrstitev v skupnem seštevku je splavala po vodi. Tudi v pretekli zimi je podobno kot letos hitro našel prave občutke, dvignil formo in nadaljeval v dobrem ritmu.

"Podobno kot letos v Engelbergu je bilo lani v Zakopanah. Tedaj mi v kvalifikacijah in na ekipni tekmi še ni šlo, potem pa sem obrnil ploščo. Znam skočiti, zadihal sen in prišel do stopničk," se je spomnil Domžalčan. Pred 70. izvedbo prvega vrhunca zime pa je pristavil: "Kot vedno grem brez neke posebne filozofije – dan za dnem, skok po skok. Seveda si želim lepega rezultata. Lani sem se naučil lekcijo, a ne glede na to, kaj se zgodi, gremo naprej. Sezona je šla dalje in pozneje sem na svetovnem prvenstvu dobil medaljo. Zame je sicer sezona sama po sebi vrhunec. Ne ločim tako tekme med seboj po pomembnosti. Ali je to državno, svetovno prvenstvo, novoletna turneja ali navadna tekma svetovnega pokala, vedno poskušam narediti enako – dati maksimum in biti čim bolj sproščen."

Zajc glavni slovenski adut na 70. novoletni turneji

Spored 70. novoletne turneje

Torek ob 16.30:
Oberstdorf, kvalifikacije
Sreda ob 16.30:
Oberstdorf, prva tekma turneje

Petek ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, kvalifikacije
Sobota ob 14.00:
Garmisch-Partenkirchen, 2. tekma turneje

Ponedeljek, 3. januarja, ob 13.30:
Innsbruck, kvalifikacije
Torek, 4. januarja, ob 13.30:
Innsbruck, tretja tekma turneje

Sreda, 5. januarja, ob 17.15:
Bischofshofen, kvalifikacije
Četrtek, 6. januarja, ob 17.30:
Bischofshofen, četrta tekma turne