Kamil Stoch je s 33 leti postal drugi najstarejši zmagovalec novoletne turneje. Starejši je bil le Avstrijec Sepp Bradl, ki je dobil prvo turnejo, po njem pa se imenuje skakalni stadion v Bischofshofnu. Foto: EPA
Kamil Stoch je s 33 leti postal drugi najstarejši zmagovalec novoletne turneje. Starejši je bil le Avstrijec Sepp Bradl, ki je dobil prvo turnejo, po njem pa se imenuje skakalni stadion v Bischofshofnu. Foto: EPA

Leta 2001 je Malysz priboril Poljski prvo zmago na novoletni turneji. Na naslednji uspeh na prestižnem tekmovanju štirih skakalnic so morali navijači v rdeče-belem, ki se pojavijo praktično na vsakem skakalnem dogodku najvišje ravni na svetu, počakati do leta 2017, od tedaj naprej pa so poljski lovci na daljave vladarji tradicionalnega prvega vrhunca skakalne zime. Šest let na vnovično zmago na turneji čakajo Avstrijci, norveška suša traja že 14, nemška pa neverjetnih 19 let.

Tri zlate olimpijske medalje, tri zlate orle, dva velika kristalna globusa, dve zlati medalji svetovnih prvenstev, dve turneji Raw Air in še več najdemo v vitrini Kamila Stocha. Foto: EPA
Tri zlate olimpijske medalje, tri zlate orle, dva velika kristalna globusa, dve zlati medalji svetovnih prvenstev, dve turneji Raw Air in še več najdemo v vitrini Kamila Stocha. Foto: EPA

Poljaki so na zadnjih petih turnejah štirikrat ujeli zlatega orla, trikrat je pristal v vitrini Stocha. Po sezonah 2016/17, ko je nasledil Petra Prevca, in 2017/18, ko je drugi po Svenu Hannawaldu slavil na vseh štirih postajah turneje, je letos 33-letniku iz Zakopan uspel novoletni hat-trick. "Vsak pokal je nagrada za tvoj trud, za čas, ko si ločen od družine. Zlati orel je zame velikanska nagrada za ves moj trud in za trud vseh v reprezentanci," je po novem velikem uspehu za TV Slovenija povedal poljski šampion.

Šok pred začetkom turneje

Predolimpijsko zimo je začel nekoliko zadržano. V Wisłi je bil razočaran z le 27. mestom, zadovoljen ni bil tudi z 12. in sedmim v Ruki, Poljaki pa so nato izpustili tekmi v Nižnem Tagilu. Na svetovnem prvenstvu v poletih je v Planici na posamični tekmi, kjer je branil srebro, zasedel osmo mesto, na moštveni preizkušnji pa je pomagal Poljski do brona. V Engelbergu je nato že nakazal dvig forme, ko je bil najprej drugi, nato pa sedmi. Kljub ponesrečenemu nastopu na poljskem državnem prvenstvu so ga poznavalci uvrstili med glavne favorite novoletne turneje. Ko je bilo to najbolj potrebno, je bil Kamil najboljši.

Toda poljska reprezentanca bi bila kmalu, še pred prvimi skoki, izločena iz boja za novega zlatega orla. Namreč po pozitivnem izvidu testa na okužbo z novim koronavirusom Klemensa Muranke je žirija tekmovanja prepovedala nastop celotni poljski ekipi. Po pritožbi poljske smučarske zveze, ko je posredovalo celo poljsko ministrstvo za šport, in treh zaporednih negativnih izvidih testov vseh poljskih skakalcev je vodstvo tekmovanja spremenilo odločitev, priredilo spored prve tekme ter Stochu in druščini le dovolilo nastopiti.

V Bischofshofnu razred zase

Že v Oberstdorfu je bil odličen drugi, v Garmisch-Partenkirchnu je končal tik pod odrom za zmagovalce in po polovici turneje je ob selitvi v Avstrijo zasedal tretje mesto. Za vodilnim Halvorjem Egnerjem Granerudom, ki je na turnejo prišel s popotnico petih zaporednih zmag, je zaostajal dobrih šest točk, dobri dve pa za zmagovalcem Oberstdorfa Karlom Geigerjem. Toda tako Norvežan kot Nemec sta spoznala pasti Bergisla, prekaljeni skakalni maček Stoch pa je v Innsbrucku zanesljivo zmagal z 12 točkami prednosti pred Anžetom Laniškom in si zagotovil izvrstno izhodišče pred Bischofshofnom.

Stoch razred zase na novoletni turneji

Na skakalnici Paula Ausserleitnerja ni branil prednosti, ampak jo je le še nadgradil. Že z zmago v kvalifikacijah je potrdil superiornost na sloviti napravi na Salzburškem. Nato je bil najboljši tudi v prvi seriji, v finalu pa tretjemu slavju na novoletni turneji z imenitnim skokom 140 m in popolnim telemarkom, za katerega si je prislužil tudi dve oceni 20, postavil piko na i. Tretjič v karieri je slavil v Bischofshofnu, sicer pa je bila to že njegova 38. zmaga. Na večni lestvici je trenutno četrti, le zmago za Malyszem, pred njim pa sta potem le še Gregor Schlierenzauer (53) in Matti Nykänen (46). Geigerja je v seštevku turneje prehitel za dobrih 48 točk, tretji Dawid Kubacki, ki je branil zlatega orla, pa je zaostal že več kot 52 točk.

"Zelo sem vesel tega uspeha. Rad bi samo užival v tem trenutku. Že v naslednjih dneh so pred nami novi izzivi. Rad bi se zahvalil celotni ekipi, še posebej trenerjem, ki so naredili zares odlično delo," je še povedal Stoch, tudi trikratni olimpijski prvak, ki se je v skupnem seštevku svetovnega pokala zavihtel na tretje mesto. Dvakrat je že v vitrino pospravil veliki kristalni globus. Za Granerudom zaostaja konkretnih 260 točk, a ob takih predstavah Poljaka je dobil Norvežan izjemno veliko konkurenco.

Novoletna turneja po smoli Laniška ni osrečila slovenskega tabora