"Selektor" Goran Janus ima s svojo ekipo razlog za novo slavje. Na svetovnem prvenstvu v poletih je Peter Prevc postal svetovni prvak, zato je Smučarska zveza Slovenije pripravila novinarsko konferenco s torto in penino. Foto: www.alesfevzer.com

Če naredim dobre skoke, sem zadovoljen tudi z 10. mestom, če naredim slabe skoke, pa niti s prvim mestom ne.

Peter Prevc
Peter Prevc je po Robertu Kranjcu (Vikersund 2012) drugi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v poletih. Foto: www.alesfevzer.com

Strah me ni. Skakalnice so na svetovnem pokalu dobro pripravljene. Na treningih marsikdaj skačemo na razritih skakalnicah, tako da smo marsičesa vajeni.

Prevc: "Če je šunder, se umaknem in zadiham"
Prevc z mislimi že v Zakopanah
Prevc pristal pri novem rekordu - 244,0 m

Prevc je na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu nadaljeval tisto, kar je z osupljivo prevlado kazal na novoletni turneji (in potem še v Willingenu), in prvič v karieri postal svetovni prvak, na nedeljski ekipni tekmi pa bil daleč najboljši posameznik. Zdaj v ospredje spet prihaja boj za veliki kristalni globus, kjer ima že zajetno prednost pred Severinom Freundom. Preden bo lahko za tri dni pozabil na skoke, je Prevc odgovarjal še novinarjem na novinarski konferenci, na kateri seveda spet ni manjkala torta.



Spet ste navdušili Slovenijo, pred televizorji je bilo več kot pol milijona ljudi, na prizorišču je bilo več kot 5.000 slovenskih navijačev. Kaj vam to pomeni?
V Kulmu sem bil zelo vesel te ogromne podpore slovenskih navijačev. Po tekmi ti je žal, ker imaš še dve uri obveznosti, tako da se z njimi nisem mogel družiti, fotografirati ali pa vsaj razdeliti kartic, saj te raztrgajo na vse strani. Vesel sem te podpore vseh. Če se že v Planici dobro počutimo, tudi na te skakalnice prihaja tako veliko število domačih navijačev, tako da se tudi tu vsi dobro počutimo in mogoče tudi malo lažje skačemo.

Je bilo po ekipni tekmi, na kateri je bila Slovenija četrta, kaj grenkega priokusa?
Ne. Skakal sem, kot sem želel, in sem zadovoljen. Če naredim dobre skoke, sem zadovoljen tudi z 10. mestom, če naredim slabe skoke, pa niti s prvim mestom ne.

Ste morali tolažiti reprezentančne kolege?
Ja, je bilo treba, sploh Anžeta (Laniška), ker je bila to njegova prva takšna tekma, vendar jih bo še veliko. Nima se smisla dolgo sekirati zaradi enega neuspeha.

Kaj pa ste rekli Juriju Tepešu, ki je bil videti zelo razočaran in po ekipni tekmi ni dajal izjav?
Nič, ušel mi je!

Kenneth Gangnes je rekel, da ste zasluženo postali svetovni prvak na posamični tekmi, eden izmed nekdanjih norveških sodnikov pa je bil kritičen, da ste dobili previsoke ocene. Komentar?
Sem skakalec in moja naloga je, da skočim tehnično čim bolj brezhibno. Dvakrat sem podrl rekord letalnice. Nisem pa sodnik, nimam sodniške licence, zato se bom teh komentarjev vzdržal.

Danes so ob vašem uspehu na novinarski konferenci spet postregli s torto. Sploh pojeste kakšen kos, imate vsaj pravico do izbire, kakšna naj bo torta?
Poglejte, tole je moja torta (Peter pokaže zlato medaljo in se smeji). Do tiste sploh ne pridem.

Kakšen je načrt treningov do tekme v Zakopanah?
Danes je dan, namenjen počitku, čeprav gremo popoldne za dve ali tri ure snemat oglas, potem grem domov na obisk. Jutri in v sredo bom naredil kondicijski trening. Na skakalnici sem bil od četrtka do nedelje in ima dovolj za nekaj dni. V četrtek gremo že na pot.

Odmora od novoletne turneje do danes praktično niste imeli ...
Res je, časa je bilo malo. Po novoletni turneji smo šli takoj v Willingen, potem smo bili dva dneva doma in se že pripravili na svetovno prvenstvo. Dan bi bilo treba raztegniti za še kakšno uro. V teh treh dneh se bo dalo malo zadihati, čeprav - v tem napornem ritmu sem dosegel dobre rezultate, tako da - bolje je, če je ritem naporen. Predvsem ne smem zaspati na uspehih. Z današnjo novinarsko konferenco zapiramo poglavje in čas je, da se to odstrani iz glave in da se naredi prostor za nadaljevanje sezone.

Ali doma res odklopite skoke? Vaš brat Domen pravi, da je doma bolj malo gledal polete s Kulma ...
Ja, doma skoke odklopimo. Domen je dobro rekel, da si za Slovence še vzame čas, sicer pa leta po hiši naokrog. Če 24 ur samo tuhtaš o skokih, potrebuješ nekaj svežine, počitka, zato je dobro, da se skoki doma pozabijo.

... in da se potem vrnete, lačni skakanja.
Ja, saj to je tako kot pri makaronih. Po petih dneh se jih naveličaš. Tudi skokov se. In če greš potem na solato, si vesel, da je nekaj novega.

Kako kontrolirate polet? Vas je kdaj strah, da bo šlo predaleč?
Če bi videl, da gre res predaleč, lahko skok skrajšaš, res pa je, da dobiš potem slabše ocene, ampak - kaj hočeš. Strah me ni. Skakalnice so na svetovnem pokalu dobro pripravljene. Na treningih marsikdaj skačemo na razritih skakalnicah, tako da smo marsičesa vajeni.

Ste lastnik dveh rekordov: v Planici in na Kulmu. Je Vikersund nov izziv za vas?
Težko načrtuješ, kako in kdaj se bodo zgodili rekordi. Tu se je vse poklopilo, razmere so bile dobre, malce je pihalo po skakalnici navzgor in še jaz sem dobro skočil. Da sem imel torej dovolj nizek prelet, da sem pristajal z dovolj nizko hitrostjo, da je bil nov sneg, da je bilo mehko, da me je zaustavilo, ko sem pristal in sem se lahko obdržal na nogah. Veliko dejavnikov je, ki jih ne moreš načrtovati.

Vikersund (kjer bosta 13. in 14. februarja tekmi v poletih) in polet do 254 metrov še ni v vašem fokusu?
Ne.

Tina Maze je, ko je bila v vrhunski formi, rekla, da smuča nadzorovano. Ni se vrgla po progi na glavo, kot se reče. Imate vi tudi vedno nadzor, če je to v skokih sploh mogoče?
Gotovo. Telo se da nadzirati. Ko si v formi, imaš boljše občutke za telo, lažje nadzoruješ gibe. Ne grem kar "na glavo", razen takrat, ko mi na treningih trije ali štirje skoki ne gredo. Takrat greš petega "na glavo", da se naredi drastična sprememba, da samega sebe pretentaš, ampak - to lahko delaš le na treningu.

Se lahko vaša letošnja sezona primerja s Tinino rekordno 2013/14?
Danes smo 18. januarja. Počakajmo do 20. marca!

Hayböck je rekel, da bi rad zmagal na tekmi svetovnega pokala, če mu bo Peter Prevc pustil ...
To so seveda lepi komplimenti za nekoga, ki je na vrhu. Vsakič pride nekdo, ki je neko obdobje nepremagljiv. Zdaj to uspeva meni, vendar ne vemo, koliko časa bo trajalo. Predvsem je treba ostati na realnih tleh.

Vaš oče bo sodnik na tekmi svetovnega pokala v Oslu. Kako to komentirate?
Marsikdo je že naredil izpit za sodnika in sodil v svetovnem pokalu. Tu je zanimivo predvsem to, da se piše Prevc in da je moj oče. Zna biti kar veliko Prevcev na tekmi.

Pred kratkim ste rekli, da medijev ne spremljate prav dosti, ker se bojite, da bo vsak hip spet kakšen Prevc skočil ven. Kako ste kaj obveščeni o dogodkih doma in posvetu?
Zelo slabo. Sploh ne vem, kaj se dogaja.

S Petrom Prevcem je intervju za TV Slovenija opravil tudi Saša Jerković. V videu desno preverite, katero šalo o sebi ima skakalni šampion najraje.

Če naredim dobre skoke, sem zadovoljen tudi z 10. mestom, če naredim slabe skoke, pa niti s prvim mestom ne.

Strah me ni. Skakalnice so na svetovnem pokalu dobro pripravljene. Na treningih marsikdaj skačemo na razritih skakalnicah, tako da smo marsičesa vajeni.

Prevc: "Če je šunder, se umaknem in zadiham"
Prevc z mislimi že v Zakopanah
Prevc pristal pri novem rekordu - 244,0 m