V ukrajinskem napadu uničen avtomobil v Belgorodu. Foto: Reuters
V ukrajinskem napadu uničen avtomobil v Belgorodu. Foto: Reuters

V ukrajinskem obstreljevanju ruskih regij Belgorod in Kursk sta bila ubita dva človeka, so sporočile tamkajšnje oblasti. Guverner Belgoroda, regije ob meji z Ukrajino, Vjačeslav Gladkov je pred tem poročal tudi o nočnem ukrajinskem zračnem napadu na regijo, v katerem je bilo ranjenih enajst ljudi in poškodovanih 19 stanovanjskih stavb ter tudi nekaj deset avtomobilov v regionalnem upravnem središču Belgorod. Pozneje je dejal, da je med ranjenimi v ukrajinskem napadu tudi 11-letna deklica, ki so jo prepeljali v bolnišnico.

Pozneje je Gladkov še dodal, da je bila v ukrajinskem obstreljevanju ene izmed tamkajšnjih vasi ubita ženska.

Ukrajina je sicer danes obstreljevala tudi regijo Kursk, pri čemer je bil ubit en človek, je na Telegramu zapisal guverner Roman Starovojt.

Ruski sistemi zračne obrambe so uničili 15 raket, izstreljenih iz sistema RM-70 vampir, in eno brezpilotno letalo nad Belgorodom, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Trije brezpilotni letalniki so bili sestreljeni tudi nad rusko regijo Kursk in dve nad regijo Barjansk, je še sporočilo ministrstvo na omrežju Telegram. Vse regije mejijo na Ukrajino.

Kijev trdi, da z napadi na vojaško, energetsko in prometno infrastrukturo znotraj Rusije spodkopavajo ruska vojaška prizadevanja v Ukrajini.

Ukrajina napadla tudi naftno rafinerijo v Baškortostanu

Ukrajina je z letalnikom napadla tudi naftno rafinerijo v oddaljeni ruski republiki Baškortostan, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovani ukrajinski obrambni uradnik.

Napad na rafinerijo v republiki Baškortostan je bil delo ukrajinske varnostne službe SBU, je dejal ukrajinski uradnik in pojasnil, da je brezpilotni letalnik skupno preletel kar 1500 kilometrov. Hkrati je potrdil tudi napade na dve skladišči nafte v regiji Krasnodar na jugu Rusije.

"SBU je znova dokazal, da ima zmogljive tehnološke rešitve, s katerimi lahko sovražniku zadaja boleče udarce," je še dodal.

Vodja ruske republike Baškortostan Radij Habirov je potrdil, da je bila rafinerija v mestu Salavat tarča napada, a odgovornosti zanj ni pripisal nikomur. "Ni požara in žrtev," je medtem v odzivu na napad sporočilo rusko ministrstvo za izredne razmere. Po navedbah tamkajšnjih oblasti naj bi bila rafinerija poškodovana, a še naprej deluje nemoteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v Krasnodarju so medtem sporočile, da je zagorelo skladišče nafte blizu mesta Anapa. Domnevajo, da naj bi požar povzročil ukrajinski napad z letalniki, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ukrajinske zračne sile so medtem sporočile, da so sistemi zračne obrambe uničili 17 od 20 brezpilotnih letal, ki jih je Rusija izstrelila proti ozemlju Ukrajine. Ruska brezpilotna letala so bila uničena nad južno regijo Odesa.

Na Slovaškem vse več Ukrajincev, ki ne želijo biti mobilizirani

Slovaška v zadnjem času zaznava povečano število neregularnih prihodov ukrajinskih moških med 18. in 60. letom, torej v primerni starosti za vpoklic v vojsko. Tem je izstop iz države za moške uradno prepovedan od začetka ruske invazije leta 2022, ob tem pa so v Kijevu aprila znižali starostno mejo za vpoklic in zaostrili kazni za tiste, ki se temu izogibajo.

Slovaška obmejna policija je sporočila, da je v prvih štirih mesecih tega leta pridržala in nato izpustila 338 Ukrajincev, ki so nezakonito prečkali mejo, medtem ko je bilo v enakem obdobju leta 2023 takšnih primerov le 166, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Samo v prvem tednu maja smo na meji zajeli 45 mož iz Ukrajine. V enakem obdobju lani so bili štirje," je dodala predstavnica slovaške obmejne policije Agnesa Kopernicka. Pojasnila je, da Ukrajince, ki nezakonito prečkajo mejo, pridržijo in popišejo, jim izdajo dovoljenje za bivanje na Slovaškem, nato pa jih izpustijo.

Tudi ukrajinska obmejna straža je ta teden sporočila, da je v reki Tisi ob meji z Romunijo odkrila trupla treh Ukrajincev. Pot prek reke Tise je še ena od poti za pobeg iz države, ki jo ukrajinski moški uporabljajo, da bi se izognili mobilizaciji.

Povečano število pobegov sledi nedavni potezi ukrajinske vlade, ki je aprila zaradi pomanjkanja vojakov na fronti z novo zakonodajo med drugim zaostrila kazni za tiste, ki se izmikajo vpoklicu, in znižala starostno mejo za vpoklic vojakov s 27 na 25 let, da bi olajšala mobilizacijo.

Ob tem je zunanje ministrstvo v Kijevu ukinilo konzularne storitve za vse ukrajinske moške, stare od 18 do 60 let. Ukrajinska predstavništva moškim v tujini zdaj izdajajo le dokumente, ki jim omogočajo vrnitev v domovino.