Springsteen je prepeval na shodu Kamale Harris. Foto: Reuters
Springsteen je prepeval na shodu Kamale Harris. Foto: Reuters

Nekdanji predsednik Barack Obama je na shodu v Georgii zavračal argumente Trumpovih podpornikov, da je bilo stanje ameriškega gospodarstva v času, ko je ZDA vodil Trump, boljše kot danes. "Trump je nasledil moje dobro gospodarstvo in štiri leta ni počel drugega kot dajal olajšave svojim bogatim prijateljem," je dejal Obama.

Kritičen je bil tudi do izpostavljanja, da je Trump ljudem v času pandemije covida-19 poslal ček za pomoč ob krizi. "Ček vam je poslal tudi Joe Biden in tudi jaz sem pomagal ljudem v času velike finančne krize. Razlika je le v tem, da se midva nisva podpisala na ček, kot je to storil Trump, ker se zavedava, da ne gre za naju, ampak za vas Američane," je dejal Obama in dodal, da ZDA ne potrebujejo še štirih let diktatorja, ki bo preganjal svoje nasprotnike.

Legendarni rokovski glasbenik Bruce Springsteen je skupaj z Obamo predvsem opozarjal na nevarnosti ponovne izvolitve Trumpa na položaj predsednika. Pri tem sta navajala nekdanjega šefa kabineta Trumpove vlade generala Johna Kellyja, ki je v intervjuju za New York Times izjavil, da Trump ustreza definiciji fašista.

Trump je na odru tudi zaplesal. Foto: Reuters
Trump je na odru tudi zaplesal. Foto: Reuters

Trump je pozneje med obiskom pekarne v Las Vegasu v Nevadi zanikal poročila, da je hvalil Hitlerja, in novinarjem dejal, da gre za zgodbe, ki si jih je izmislil Kelly.

Na shodu v Las Vegasu, kjer je govoril dobro uro, je trdil, da v nasprotju s skoraj vsemi javnomnenjskimi raziskavami, ki kažejo, da je tekma izenačena, v Nevadi in drugih ključnih državah veliko vodi pred demokratsko tekmico.

Trump je nastopil tudi na zborovanju v Arizoni, kjer je podobno kot ob inavguraciji leta 2017 ZDA opisal v mračnih tonih in dejal, da je Amerika smetnjak celotnega sveta. Kamalo Harris je obtožil hudega prelivanja krvi na ameriških tleh, ker da je dovolila invazijo migrantov.

Harris ima danes zborovanje v Teksasu, ki ni med ključnimi državami, saj ankete kažejo na zmago Trumpa, vendar pa bo imela spet zvezdniško podporo pevke Beyonce. Trump bo danes prav tako v Teksasu.

Volitve bodo 5. novembra, vendar pa je doslej predčasno svoj glas oddalo že več kot 30 milijonov ameriških volivcev, poroča ameriška televizijska mreža CNN. Kot dodaja, je predčasno volilo več demokratov kot republikancev, vendar je razlika manjša kot leta 2020. Trump je takrat svoje volivce pozival, naj ne volijo po pošti.

Musk odprl denarnico za republikance

Tehnološki milijarder Elon Musk, ki si aktivno prizadeva za podporo Trumpu za zmago na volitvah v ZDA, želi tudi republikanski stranki z obsežnimi donacijami za kampanjo pomagati zagotoviti večino v ameriškem senatu.

Musk je v začetku oktobra podaril deset milijonov dolarjev organizaciji, ki podpira republikanske kandidate za senat, kažejo v četrtek objavljeni dokumenti.

Trumpovi republikanci imajo zdaj večino v predstavniškem domu, demokrati pa nadzorujejo senat, a le po zaslugi dodatnega glasu podpredsednice Harris. Od razmerja moči v kongresu, ki združuje predstavniški dom in senat, je odvisno, kako lahko predsednik izvaja vladno politiko.

Američani bodo 5. novembra volili tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in odločali o razdelitvi 34 od 100 sedežev v senatu, pri čemer bi lahko republikanci glede na ankete prevzeli senatno večino.

Musk je doslej za podporo volilni kampanji Trumpa namenil približno 119 milijonov dolarjev. Od julija do konca septembra je organizaciji America PAC, ki se osredinja na osvojitev glasov v ključnih zveznih državah, med njimi v Pensilvaniji, podaril okoli 75 milijonov dolarjev. Od sredine oktobra pa je namenil 43,6 milijona dolarjev.

Poslovnež, ki ima med drugim v lasti družbeno omrežje X, je bil sicer deležen opozoril ameriških oblasti zaradi spornih donacij prek svoje organizacije, pri čemer naključno izžrebanim registriranim volivcem v t. i. nihajočih zveznih državah, v katerih bi glasovanje lahko odločilo volitve, vsak dan podari milijon dolarjev.

Ameriško pravosodno ministrstvo je v sredo Muska opozorilo, da bi njegova milijonska darila lahko predstavljala kršitev volilne zakonodaje.