Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Predvolilna kampanja je na vrhuncu. A v njej je malo vsebine. Gre predvsem za medsebojno napadanje med Donaldom Trumpom in Kamalo Harris, je v oddaji Ob osmih dejal Tine Kračun. "To so verjetno prve predsedniške volitve v ZDA, pred katerimi je v središču kampanje obeh kandidatov izključno prikazovanje nasprotnika kot nesposobnega in neprimernega za vodenje države. Vsebinskih razlag politik, prepričevanja ljudi z argumenti vodenja svoje lastne politike je v tej kampanji zelo malo."

Kračuna preseneča zlasti, da so taktiko diskreditacije nasprotnika v kampanji, namesto promocije sebe in svojih lastnih politik, prevzeli tudi demokrati. "Seveda je Kamala Harris v predsedniško bitko vstopila praktično čez noč. Za sabo nima let priprav, vzpostavljanja ekipe. Verjetno ji tudi zato malo pohaja sapa."

Konservativni Američani

Zanimivo je, da je bil Trump, preden je postal predsedniški kandidat, vedno demokrat. "Verjetno kot človek ni tako konservativen, kot se predstavlja v kampanji. Odraščal je in se družil v zelo liberalnih krogih. Kot predsedniški kandidat pa je izkoristil praznino na republikanski strani."

Tine Kračun pravi, da Američani na strani ekonomije bolj zaupajo njemu kot Kamali Harris. "Ankete kažejo, da več Američanov verjame, da bodo pod Trumpom živeli bolje, kot če bi zmagala Harris. In moramo vedeti, da se je v štirih letih administracije Joeja Bidna in podpredsednice Kamale Harris življenjski standard v Ameriki poslabšal."

Morebitna zmaga Trumpa tokrat ne bo več presenečenje

Pred osmimi leti je bila protikandidatka Donalda Trumpa Hillary Clinton. Sodeč po anketah, je bila v večji prednosti, kot je zdaj Kamala Harris. Zato je bila zmaga Trumpa veliko presenečenje. Tega v resnici ni nihče pričakoval. Tudi vse ankete javnega mnenja takrat so kazale na veliko prednost Hillary Clinton. "Tokrat je drugače," pravi Kračun. "Zmaga Donalda Trumpa ne bo več presenečenje, kot tudi ne bo presenečenje zmaga Kamale Harris. Zelo sta izenačena in navsezadnje bo odločilo malo volivcev v državah Michiganu, Wisconsinu in Pensilvaniji."

Še o vpletanju

Pred osmimi leti je bilo veliko domnev o ruskem vpletanju v ameriške predsedniške volitve. Tine Kračun pravi, da je tokrat tega veliko manj ali pa je bolj nadzorovano. "Jaz ne bi govoril o vmešavanju mednarodnih sil v ameriške volitve, je pa veliko vmešavanja ameriških notranjih interesnih skupin. Recimo, poglejmo vlogo Elona Muska in njegovih somišljenikov, predvsem pri Trumpu, prek njegovega podpredsedniškega kandidata J. D. Vancea. Interes ameriških bogatašev, da zmaga Trump, je zagotovo zelo velik,"utemeljuje Tine Kračun.

Pogovor v celoti v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Tine Kračun: Štetje glasov bo burno, napeto in verjetno tudi kontroverzno