Njena avtobiografija je naslovljena preprosto Melania. Foto: AP
Njena avtobiografija je naslovljena preprosto Melania. Foto: AP

"Nujno je treba zagotoviti, da bodo ženske imele avtonomijo pri odločanju o rojstvu otrok na podlagi lastnega prepričanja, brez kakršnega koli vmešavanja ali pritiska vlade. Zakaj bi lahko kdo drug odločal o tem, kaj bo ženska počela s svojim telesom? Temeljna pravica ženske do osebne svobode, do lastnega življenja ji daje pravico, da prekine nosečnost, če to želi. Omejevanje pravice ženski, da se odloči, ali bo prekinila neželeno nosečnost, je enako kot odrekanje nadzora nad lastnim telesom. To prepričanje nosim s seboj vse svoje življenje," je zapisala v knjigi, ki bo v ZDA uradno izšla v torek, a so jo nekateri mediji, kot je Guardian, že videli.

Melania Trump je do zdaj v javnosti le redko izrazila svoj pogled na politične in družbene teme. Njeno stališče glede splava je obenem v popolnem nasprotju s pogledi njenega moža, nekdanjega predsednika ZDA in zdajšnjega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Melania Trump se za razliko od mnogih drugih zakoncev ameriških politikov, ki pogosto aktivno sodelujejo v predvolilni kampanji, v moževi kampanji doslej skorajda ni pojavljala. Foto: AP
Melania Trump se za razliko od mnogih drugih zakoncev ameriških politikov, ki pogosto aktivno sodelujejo v predvolilni kampanji, v moževi kampanji doslej skorajda ni pojavljala. Foto: AP

Ankete sicer kažejo, da ima demokratska kandidatka Kamala Harris pri volivcih glede te teme precejšnjo prednost pred Trumpom. Tega se zaveda tudi Trump, ki je stranko prepričal, da so vprašanje splava umaknili s strankarske platforme, potrjene na julijski nacionalni konvenciji.

Se pa Trump na svojih predvolilnih shodih še vedno hvali, da je imenoval vrhovne sodnike, ki so ukinili pravico do splava po celotnem ozemlju ZDA in jo predali v odločanje posameznim zveznim državam. Zagotovil pa je, da bodo imele ženske pod njegovo oblastjo vse pravice. Ob tem je občasno kritiziral republikanske države, ki potrjujejo drakonske zakone proti splavu.

Kot še piše Guardian, Melania v knjigi na dolgo opisuje svojo mladost v Sloveniji, nato selitev v New York, kjer se je ukvarjala z manekenstvom, in ljubezen do Trumpa. Zapisala je tudi, da se z možem ni strinjala glede nekaterih vidikov politike do priseljencev, saj je tudi sama priseljenka. "Občasna politična nesoglasja med nama so del najinega odnosa, ampak vedno sem zagovarjala, da jih rešiva zasebno, ne pa, da ga javno izzovem."

"Naravna pravica ženske, da odloča o svojem telesu in zdravju"

Kljub temu je na naslednjih straneh knjige javno izrazila podporo splavu, ki je popolnoma drugačno od tistega, ki ga zagovarja Trump in celotna republikanska stranka.

"Vedno sem verjela, da je nujno, da ljudje najprej poskrbijo zase," je Melania Trump še zapisala na straneh, na katerih govori o pravici do splava. "To je zelo preprost koncept. Vi se rodimo z vrsto temeljnih pravic, vključno s pravico, da uživamo svoje življenje. Vsi imamo pravico, da živimo dostojanstveno in tako, da smo zadovoljni. Ta zdravorazumski pristop velja za naravno pravico ženske, da odloča o svojem telesu in zdravju."

Dodala je, da njena prepričanja o pravici do splava izhajajo iz "temeljnega nabora načel", v središču katerih sta svoboda posameznika in osebna svoboda, glede katerih "ni prostora za pogajanja". Omenila je tudi "legitimne razloge", zaradi katerih se lahko po njenem ženska odloči za splav. Med njimi je navedla nevarnost za življenje matere, posilstvo ali incest, prirojene napake in huda zdravstvena stanja.

Melania je svoj prvi televizijski intervju v predvolilni kampanji dala konec septembra, ko je promovirala svojo knjigo spominov. V njem je demokrate in medije obtožila, da razdvajajo državo, ter obsodila nasilje nad njenim možem Donaldom Trumpom med volilno kampanjo. Foto: AP
Melania je svoj prvi televizijski intervju v predvolilni kampanji dala konec septembra, ko je promovirala svojo knjigo spominov. V njem je demokrate in medije obtožila, da razdvajajo državo, ter obsodila nasilje nad njenim možem Donaldom Trumpom med volilno kampanjo. Foto: AP

Z razlago, da je čas pomemben, zagovarja tudi pravico do splava v poznejšem obdobju nosečnosti, dodajajo pri Guardianu, kjer so knjigo že prebrali. "Pomembno je poudariti, da je bila v preteklosti večina splavov, opravljenih v poznejših fazah nosečnosti, posledica hudih nepravilnosti ploda, ki bi verjetno povzročile smrt ali rojstvo mrtvega otroka, morda tudi smrt matere. Ti primeri so bili izjemno redki in so se običajno zgodili po več posvetovanjih med žensko in njenim zdravnikom. Kot skupnost bi morali sprejeti te zdravorazumske standarde. Tudi v tem primeru je pomemben čas," je zapisala nekdanja manekenka, ki je v mladosti živela v Sevnici.

V ZDA se več kot 90 odstotkov prekinitev nosečnosti opravi v 13. tednu nosečnosti ali pred tem, manj kot en odstotek pa v 21. tednu ali pozneje.

Poziv k sočutju

Pozvala je tudi k sočutju glede te teme. "Veliko žensk se za splav odloči zaradi osebnih zdravstvenih razlogov. Te odločitve močno obremenjujejo tako žensko kot njeno družino in si zaslužijo naše sočutje. Razmislimo na primer o zapletenosti odločitve, ali naj mati tvega svoje življenje, da bi rodila. Ko se mlade ženske soočijo z nepričakovano nosečnostjo, se pogosto počutijo osamljene in doživljajo velik stres. Tako kot večina Američanov podpiram zahtevo, da morajo mladoletnice pred splavom pridobiti soglasje staršev. Zavedam pa se, da to ni vedno mogoče. Naslednjim generacijam je treba zagotoviti znanje, varnost, zaščito in tolažbo ter odpraviti kulturno stigmo, povezano s splavom," je še zapisala.

Ob koncu tega sklopa je Melania Trump izrazila solidarnost s tistimi, ki se na ulicah zavzemajo za reproduktivne pravice žensk. "Slogan 'Moje telo, moja izbira' se običajno povezuje z aktivistkami in tistimi, ki se pridružujejo strani, ki podpira izbiro. Toda če resnično pomislimo, se slogan 'Moje telo, moja izbira' nanaša tako na pravico ženske, da sprejema neodvisne odločitve, ki zadevajo njeno telo, in na pravico do izbire življenja.“