Obama se je pridružil predvolilni kampanji Kamale Harris. Foto: Reuters
Obama se je pridružil predvolilni kampanji Kamale Harris. Foto: Reuters

"Ne razmišlja o vas. Za Donalda Trumpa je moč zgolj sredstvo za dosego cilja," je v govoru na univerzi v Pittsburghu poudaril Obama, Trumpovo sprejemanje teorij zarote pa označil za noro. Dejal je še, da ne razume, zakaj ljudje verjamejo, da bo Trump spremenil stvari na bolje.

Trumpove dolge govore je primerjal z govori pokojnega kubanskega komunističnega voditelja Fidela Castra, nekdanjega predsednika in milijarderja pa označil za človeka, ki nima stika z običajnimi ljudmi.

Prvi temnopolti predsednik ZDA je priznal, da bo šlo na tokratnih volitvah na tesno, saj imajo številni Američani težave, in volivce pozval, naj podprejo demokratsko predsedniško kandidatko. "Ne gre samo za politike, ki so na volilnem lističu. Gre za vrednote," je poudaril. "Kamala je tako pripravljena na delo, kot ni bil še noben predsedniški kandidat," je zatrdil.

Sorodna novica Joseph Mussomeli: “Iskreno, ne Donaldu Trumpu ne Kamali Harris ne gre zaupati”

Obama je pohvalil tudi demokratskega podpredsedniškega kandidata Tima Waltza, za katerega je dejal, da bo izjemen partner Kamale Harris. "Tim je veteran. Je učitelj, trener, lovec," ga je opisal in poudaril, da je Walz v preteklosti dokazal, da zna sodelovati z demokrati in republikanci.

"Lahko razstavi in sestavi starodobni tovornjak. Mislite, da to zmore Donald Trump. Glede tega, mislite, da je Donald Trump že kdaj v življenju zamenjal avtomobilsko gumo," je Obama nasmejal množico.

Nekdanji predsednik ZDA in njegova soproga Michelle sta Kamalo Harris prvič javno podprla julija, kmalu po tem, ko je sedanji predsednik Joe Biden sporočil svojo odločitev, da se bo umaknil iz tekme za vnovično izvolitev na položaj.

Pensilvanija po mnenju številnih ameriških analiz velja za morda najpomembnejšo zvezno državo na predsedniških volitvah 5. novembra. Zaradi velikega števila volivcev brez podpore te zvezne države po ocenah analitikov nobeden od kandidatov ne more zmagati na volitvah.