Televizijsko soočenje med kandidatoma je bilo v torek. Foto: EPA
Televizijsko soočenje med kandidatoma je bilo v torek. Foto: EPA

Na torkovem soočenju naj bi se po prepričanju večjega dela javnosti bolje odrezala Harris, vendar še ni jasno, ali bo zaradi tega povečala svojo prednost v anketah.

"Kamala bi se morala osrediniti na to, kaj bi že morala narediti v zadnjem skoraj štiriletnem obdobju. Ne bo tretjega soočenja," je na svojem družbenem omrežju Truth Social zapisal Trump, ki je pred tokratnimi volitvami opravil dve soočenji. Prvega je imel konec junija s predsednikom ZDA Joejem Bidnom.

Takrat je bil Trump precej boljši zaradi izjemno slabega nastopa nasprotnika, zaradi česar se je Biden umaknil iz tekme za drugi predsedniški mandat, demokrati pa so kot kandidatko potrdili podpredsednico države Kamalo Harris.

Kampanja podpredsednice je po torkovem soočenju Trumpa izzvala k novemu televizijskemu soočenju, kar je Trump predstavil kot njeno priznanje poraza, čeprav so prve ankete pokazale, da ljudje mislijo, da se je slabše odrezal od nje.

V kampanji Kamale Harris so po poročanju New York Timesa sporočili, da so v 24 urah po soočenju prejeli za 47 milijonov dolarjev donacij.

Ankete o soočenju v korist Kamali Harris

Trump je po soočenju novinarjem navajal, da ankete kažejo na njegovo premočno zmago, ni pa odgovoril na vprašanje, kje je te ankete našel. Anketa skrajno desnega medija Newsmax je sicer pokazala Trumpovo zmago, vendar na njeni spletni strani, kamor so vabili gledalce, naj oddajo svoj glas za Trumpa.

Sorodna novica Soočenje: Trump Kamalo Harris obtožil "marksističnih teženj". Harris: Za Trumpom ostalo opustošenje.

Anketa televizije CNN, v kateri je sicer sodelovalo le 605 registriranih ameriških volivk in volivcev, je pokazala, da je 63 odstotkov gledalcev pripisalo zmago Kamali Harris, anketa YouGov je ugotovila njeno zmago s 54 odstotki proti 31, anketa konservativnega časopisa New York Post pa s 50 proti 29 odstotkom.

Notranja anketa Trumpove predsedniške kampanje, katere rezultati ne bodo objavljeni, naj bi pokazala, da je Trump po soočenju dobil dva odstotka več podpore med ameriškimi volivci. Podobno naj bi notranja anketa kampanje kandidatke Harris pokazala na njeno zmago.

Večina analitikov meni, da je bila na soočenju boljša demokratka, ki je Trumpa provocirala glede udeležbe na njegovih zborovanjih in pri drugih vprašanjih, sam pa se ni dovolj osredinil na vprašanja, pri katerih naj bi imel prednost, kot je gospodarstvo.

Harris: Dolgujeva še eno soočenje

Kmalu po Trumpovi zavrnitvi je Kamala Harris na zborovanju v Severni Karolini povedala, da si želi novega soočenja. "Menim, da volivcem dolgujeva še eno razpravo, saj te volitve in to, kar je na kocki, ne bi mogle biti pomembnejše," je povedala 59-letna demokratka.

Harris je imela dve zborovanji v Severni Karolini, in sicer v mestih Charlotte in Greensoboro, poroča Guardian. Severna Karolina je namreč pomembna zvezna država za zmago na novembrskih predsedniških volitvah.

Glede na izkušnje Trumpova zavrnitev sicer verjetno ni dokončna in bo odvisna od gibanja anket. Praviloma soočenje zahteva tisti kandidat, ki v anketah zaostaja.

Trump sicer trdi, da vodi v vseh anketah, čeprav povprečje anket konservativne spletne strani RealClear Politics kaže, da ima Kamala Harris trenutno prednost pred Trumpom na nacionalni ravni za 1,5 odstotka.

Demokratski analitiki, kot je James Carville, opozarjajo, da bo za zmago potrebna prednost, večja od treh odstotkov, ker imajo republikanci prednost zaradi elektorskega volilnega sistema.