Foto:
Foto:

Mednarodni nadzorni svet za droge (INCB) je v poročilu zaskrbljen nad neupravičenim in prekomernim predpisovanjem benzodiazepinov, ki se uporabljajo pri zdravljenju nespečnosti in anksioznosti med starejšimi. Študije so pokazale, da je nevarnost odvisnosti od tovrstnih zdravil posledica njihove nepotrebne uporabe. Še več, bolniki, starejši od 65 let, imajo z uporabo benzodiazepinov 50 odstotkov večjo možnost za razvoj demence v obdobju 15 let, če jih primerjamo z bolniki, ki jih nikoli ne uporabljajo. Nadzorni svet INCB zato poziva vlade, da od izvajalcev zdravstvenega varstva zahtevajo upoštevanje dobre zdravniške prakse, kadar predpisujejo benzodiazepine. Zdravstveno osebje, še posebej v domovih za ostarele, družinske člane in skrbnike starejših je potrebno osvestiti o tveganjih prekomernega jemanja benzodiazepinov, poudarja INCB. V preteklem letu so se nove psihoaktivne snovi še naprej pojavljale v vse bolj visokih številkah. Do oktobra 2015 so države članice odkrile 602 novi snovi, kar predstavlja 55-odstotno povečanje glede na preteklo leto, ko je bilo odkritih 388 novih snovi.

Nedostopnost do zdravil za lajšanje bolečin

Mednarodni nadzorni svet za droge je prišel še do ene pomebne ugotovitve. V mnogih državah ljudje z nizkimi in srednje visokimi dohodki še vedno nimajo zadostnega dostopa do zdravil za lajšanje bolečin (t. i. opioidna analgetična zdravila), čeprav se je globalna uporaba teh zdravil od začetka tega stoletja več kot podvojila. Prebivalci Evrope in Severne Amerike porabijo skoraj 95 odstotkov svetovnih zdravil za lajšanje bolečin. Glede nedovoljene proizvodnje drog zadnji statistični podatki zasega surovin kažejo, da se krepi lokalna trgovina s surovinami, ki se uporabljajo za nedovoljeno proizvodnjo drog, mednarodni kanali prodaje pa niso več prevladujoči. Alfa- fenilacetoacetonitril (APAAN), ki se ga je pogosto uporabljalo za proizvodnjo amfetamina in metamfetamina, je pod mednarodnim nadzorom od leta 2014, zaradi česar je APAAN izgubil na pomenu, saj se je število zasegov v letu 2015 zmanjšalo. Tudi na mednarodnih mejah so bile zaplembe manj pogoste, kar nakazuje, da ima mednarodni nadzor želeni učinek. "Ne drži, da mora svet na eni strani izbirati med 'militantnim' izvrševanjem politike do drog in na drugi z legalizacijo nemedicinske uporabe drog. Namesto tega moramo v ospredje uravnotežene politike do drog postaviti zdravje in dobrobit posameznika," je ob tem dejal predsednik INCB Werner Sipp.

Posebno pozornost INCB namenja Afganistanu

V Afganistanu se je prvič v šestih letih zmanjšala skupna ocenjena površina za nedovoljeno gojenje maka. Kljub temu je absolutna raven gojenja maka v Afganistanu za prepovedano pridelavo opija še vedno visoka in to kljub dejstvu, da so lani uničili okoli 40 odstotkov maka. Poročilo izpostavlja pomen alternativnih razvojnih pobud pri omejevanju gojenja maka, ki afganistanskim kmetom zagotavljajo zakonite alternative za preživljanje sebe in svoje družine. Posebno zasedanje GS ZN o svetovnem problemu drog bo od 19. do 21. aprila v New Yorku.

Foto: Reuters