Foto:
Foto:

Kot so opozorili, oglaševanje in prodaja lugolove raztopine brez medicinske indikacije predstavlja očitno odstopanje od sodobnih strokovnih priporočil, raztopina pa lahko zaradi visoke vsebnosti joda povzroči ščitnično bolezen, pri bolnikih z boleznimi ščitnice pa že v zelo majhnih količinah poslabša bolezen in povzroči zdravju škodljive zaplete. Oglaševanje je sicer, kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, urejeno v zakonu o zdravilih. "Zakon o zdravilih ločuje oglaševanje zdravil širši javnosti in oglaševanje strokovni javnosti. Oglaševanje na tem področju mora szpodbujati smotrno uporabo zdravil, pri čemer mora biti zdravilo predstavljeno objektivno in brez pretiravanja o njegovih lastnostih, prav tako ne sme biti zavajajoče," so poudarili.

Nadzor nad oglaševanjem zdravil opravljajo farmacevtski inšpektorji

V širši javnosti je sicer pri nas dovoljeno oglaševati le zdravila, ki se izdajajo brez recepta, prepovedano pa je oglaševanje zdravil, ki se izdajajo le na zdravniški ali veterinarski recept. Nadzor nad oglaševanjem zdravil opravljajo farmacevtski inšpektorji javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Zakonodaja predvideva tudi globe za kršilce. "Po zakonu so tovrstne kršitve opredeljene kot hujši prekrški. Zanje je opredeljena globa, in sicer za pravno osebo od 8.000 do 120.000 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, od 500 do 3.000 evrov, za odgovorno osebo katere od prej navedenih statusnih oblik pa 500 do 5.000 evrov," so še navedli na ministrstvu.

Najučinkovitejše sredstvo je samozaščitno ravnanje potrošnikov

Na javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke so za STA pojasnili, da sporni izdelek nima dovoljenja za promet in da ga ne smejo oglaševati. Podobno kot v UKC-ju Ljubljana so opozorili, da se lugolova raztopina za zaužitje skozi usta uporablja pri akutnem zdravljenju določenih endokrinih bolezni, pa še to v izjemno redkih primerih in za omejeno časovno obdobje. Kot so dodali, se v te namene lahko uporablja izključno pod strogim zdravniškim nadzorom, kapljice pa se naredijo v lekarni na podlagi zdravniškega recepta. Na javni agenciji so še pojasnili, da obravnavajo že več primerov prodaje lugolove raztopine po spletu, zavezancem pa je bil odrejen umik izdelka s trga oziroma začasen umik do uskladitve z veljavno zakonodajo. Ob tem so dodali, da v tovrstnih primerih zaradi številnih poslovnih subjektov in njihove različne odzivnosti na izrečene inšpekcijske ukrepe večkrat traja dlje časa, da se izdelek izloči s trga. Nedvoumno je najučinkovitejše sredstvo samozaščitno ravnanje potrošnikov, da takih izdelkov ne kupujejo, so zapisali.