Ugodno vpliva na prebavo in imunski sistem
Eden izmed najbolj pomembnih vidikov jogurta, kot vira zdravju koristnih snovi je skupno delovanje dveh snovi, ki dobrodejno vplivata na zdravje: prebiotikov in probiotikov. Strokovnjaki uživanje jogurta priporočajo zaradi njegovega pozitivnega učinka na prebavo in imunski sistem. Učinek jogurta na prebavni trakt je največji razlog, da ga štejemo k najhrani. Veliko ljudi, ki mleka ne prebavljajo zaradi proteinske alergije ali intolerance za laktozo, lahko uživajo jogurt. Naša sposobnost absorbiranja hranilnih snovi je odvisna od zdravega prebavnega sistema. Absorpcija telesu zagotovi, da dobi iz živil potrebne hranilne snovi. Jogurt vsebuje tudi dva krat toliko beljakovin kot mleko. Zato je še posebno priporočljiv za starejše in za vse tiste, ki jim s prehrano ne uspe zaužiti dovolj velike količine beljakovin in kalcija.
Previdno pri jogurtih, ki vsebujejo prebiotiko
Celo v tistih deželah, kjer se mleku izogibajo, imajo na jedilniku pogosto fermentirane mlečne izdelke, saj tako zaužijejo velik del hranil, ki jih težko nadomesti druga hrana. Tega se zavedajo tudi v Turčiji, kjer si življenja brez jogurta ne predstavljajo. Kot z vsako hrano, pa tudi z jogurtom ne gre pretiravati. En jogurt na dan je večinoma dovolj, pravi dr. Irena Rogelj z Inštituta za mlekarstvo in probiotike: »A, če ga imate zelo radi, lahko tudi dva, vendar morajo biti ljubitelji jogurtov v tem primeru pozorni pri jogurtih, ki vsebujejo prebiotiko, na primer inulin in podobne oligosaharide. Slednji namreč lahko pospešijo našo prebavo in imamo težave z napenjanjem in podobnimi težavami.« Še posebej moramo biti pozorni pri uživanju sadnih jogurtov, saj gre v tem primeru pravzaprav za sladico, ker vsebujejo veliko sladkorja.
V sadnem jogurtu do 7 kock sladkorja
Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da so različni tržni pregledi pokazali, da je v 100 gramih izdelka med 10 do 14 gramov sladkorja. Če izdelek vsebuje 200 gramov jogurta, pomeni, da z enim jogurtovim lončkom zaužijemo 20 do 30 gramov sladkorja oziroma tri do sedem kock sladkorja. Tudi količina sadja po navadi ni tolikšna, kot jo obljubljajo na embalaži. Dodajajo, da je tudi količina sadja marsikdaj zanemarljiva, tudi manj kot ena jagoda na lonček jogurta. Uživanje sadnih jogurtov mora biti zmerno, prav tako tudi jogurte z manj maščobe. V primeru, da jogurtu nekaj odvzamejo, pri lahkih jogurtih torej maščobo, morajo to nadomestiti, saj potrošniki pričakujejo enak okus. Proizvajalci na račun odvzete maščobe običajno dodajo bodisi sladkor ali pa različne aditive. Zato Irena Rogelj meni, da sama raje zaužije polnomasten jogurt, kot pa posnetega z različnimi aditivi.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje