Piščanec v balzamični omaki s sladkim krompirjem
Piščančja fileja postavimo v skledo, dodamo balzamični kis, sol in nariban česen. Premešamo, da meso postane dobro prekrito z marinado, pokrijemo in pustimo marinirati 15 minut.
Vmes pripravimo pire sladkega krompirja.
Sladki krompir olupimo in ga narežemo na manjše kocke. V loncu s hladno vodo ga kuhamo pri vretju 15-20 minut. Kuhan krompir odcedimo in še toplega pretlačimo z vilicami ali s tlačilcem za pire.
V še topel pire vmešamo maslo, nariban parmezan, dimljeno papriko, sladko papriko, sol in čili ter vse dobro premešamo.
Marinirana piščančja fileja obrišemo do suhega s papirnato brisačko.
Večjo ponev segrejemo in v njej stopimo 20 g masla.
Na stopljeno maslo položimo piščančja fileja in ju pražimo 3-4 minute. V tem času se bo meso zlato rjavo obarvalo in dobilo zapečene robove.
Meso obrnemo in pečemo še 2 minuti na drugi strani.
Ko je piščanec skoraj pečen, damo v ponev preostalih 30 g masla in 2 žlici balzamičnega kisa.
Omako premešamo, malo znižamo ogenj in jo s kuhanjem rahlo zgostimo (približno 2 minuti). Z omako prelivamo piščančja fileja in ju vmes še enkrat obrnemo.
Piščančja fileja prestavimo na krožnik in čez prelijemo preostanek omake.
Postrežemo s pirejem sladkega krompirja.
Čokoladni puding s smetano
Mleko in smetano vlijemo v lonec. Premešamo in pri nizkem ognju segrejemo skoraj do vretja. Pazimo, da mleko ne prekipi.
Vmes v skledo ubijemo tri jajca, dodamo ščepec soli, sladkor in vse skupaj premešamo z metlico.
Skozi cedilo presejemo koruzni škrob in kakav in ju vmešamo k rumenjakom. Dobro premešamo, da se znebimo morebitnih grudic.
Vroče mleko umaknemo z ognja. Četrtino vročega mleka prilijemo k jajčni mešanici. Med prilivanjem mleka rumenjake neprestano mešamo.
Lonec z mlekom vrnemo na štedilnik in prilijemo razredčeno jajčno mešanico.
Na zmernem ognju kuhamo in mešamo približno 5 minut, da se puding zgosti.
Temno čokolado nadrobimo v večjo skledo in čez precedimo puding. Dodamo amaretto in premešamo.
Puding vlijemo v poljubne kozarce ali skodelice.
Ko se ohladi, ga prekrijemo s stepeno sladko smetano in temnim kakavom.
Ješprenova solata s češnjevimi paradižniki
V večji lonec stresemo ješprenj, dodamo polovico olupljene rdeče čebule, strok česna, polovico svežega šopa peteršilja in ½ žličke soli.
Prilijemo toliko vode, da gladina sega približno 2 prsta nad sestavinami.
Pokrijemo s pokrovom in pri zmernem ognju kuhamo 20-30 minut.
Kuhan ješprenj odcedimo, odstranimo zelenjavo, zelišča ter ga rahlo ohladimo.
V skledo za solato damo na drobno sesekljano polovico rdeče čebule, na četrtine narezane češnjeve paradižnike, na kocke narezano mocarelo in izkoščičene sesekljane olive.
Dodamo ohlajen ješprenj in vse sestavine za solatno polivko. Premešamo.
Na koncu začinimo še s ¼ žličke soli, ¼ žličke črnega popra, s sesekljano svežo baziliko in peteršiljem.
Vse skupaj dobro premešamo in postrežemo.