Kvašeni žepki z nadevom slanine, sira in zelišč
Moko presejemo v skledo, na eno stran nadrobimo kvas in dodamo sladkor, na drugo stran pa dodamo sol in mast. Dolijemo 2-3 dcl mlačne vode, tako da dobimo kvašeno testo. Testo vzhajamo vsaj 1 uro, nato pa ga razvaljamo 0,5 cm na debelo.
Zrežemo kvadrate, nanje pa položimo rezino slanine, rezino sira in sveža zelišča ter zatisnemo. Ocvremo v vročem olju na vsaki strani od 3 do 4 minute.
Za omako zmešamo vse naštete sestavine in dodamo nariban česen.
Na krožnik položimo malo rukole ali kakšne druge solate, nanjo pa zložimo ocvrte nadevane žepke in zraven ponudimo omako.
Palačinkini mošnjički nadevani z ajdovo kašo in jurčki
V skledo najprej ubijemo jajca, dodamo moko in 1 dcl mleka ter maso dobro razmešamo in začinimo. Nato dodamo še preostalo mleko in ponovno dobro razmešamo. Maso pustimo, da stoji vsaj 5 minut, nato dobro segrejemo ponev in jo s papirnato brisačo naoljimo. Spečemo vse palačinke.
Zatem posebej ajdovo kašo zavremo v slanem kropu, jo ugasnemo ter pustimo stati 7 minut, nato jo odcedimo. Na žlici masla popražimo por, zadišimo česen ter dodamo zmrznjene jurčke. Zmes solimo in popramo ter dodamo nasekljan peteršilj. Prilijemo še 1,5 dcl sladke smetane ter zmešamo z ohlajeno ajdovo kašo. Dodamo še 2 jajci, vse skupaj dobro razmešamo
Na sredino palačinke nadevamo ajdovo kašo z jurčki ter posujemo z malo parmezana. Palačinko zavijemo kot mošnjiček ter zavežemo s porovimi trakovi, ki smo jih predhodno blanširali.
Medene palačinke s skuto, brusnicami in orehi
V skledo najprej ubijemo jajca, dodamo moko in 1 dcl mleka ter maso dobro razmešamo in začinimo. Nato dodamo še preostalo mleko in ponovno dobro razmešamo. Maso pustimo, da stoji vsaj 5 minut, nato dobro segrejemo ponev in jo s papirnato brisačo naoljimo.
Spečemo vse palačinke. Nato pripravimo nadev za palačinke, tako da vse sestavine zmešamo skupaj, jih nadevamo v palačinko in zavijemo.
Polagamo jih v namaščen pekač in prelijemo z jajčko, smetano za kuhanje in ščepcem cimeta. Pečemo jih 25 minut na 180 °C.