Kvašeni žepki z nadevom slanine, sira in zelišč

Sestavine:
- ½ kg moke
- 2 dag kvasa
- 2 ščepa soli
- 1 ščep sladkorja
- 2 žlici svinjske masti
- olje za cvrtje
- rukola za podlago

Za nadev:
- 12 rezin slanine
- 12 rezin sira
- zelišča po izbiri

Za omako:
- 1 žlica BBQ omake
- 1 žlica kisle smetane
- 1 žlica ketchupa
- 1 nariban česen

Moko presejemo v skledo, na eno stran nadrobimo kvas in dodamo sladkor, na drugo stran pa dodamo sol in mast. Dolijemo 2-3 dcl mlačne vode, tako da dobimo kvašeno testo. Testo vzhajamo vsaj 1 uro, nato pa ga razvaljamo 0,5 cm na debelo.

Zrežemo kvadrate, nanje pa položimo rezino slanine, rezino sira in sveža zelišča ter zatisnemo. Ocvremo v vročem olju na vsaki strani od 3 do 4 minute.

Za omako zmešamo vse naštete sestavine in dodamo nariban česen.

Na krožnik položimo malo rukole ali kakšne druge solate, nanjo pa zložimo ocvrte nadevane žepke in zraven ponudimo omako.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Palačinkini mošnjički nadevani z ajdovo kašo in jurčki

Sestavine
Za palačinke:
- 250 g moke
- ½ l mleka
- 3 jajca
- sol
- ščep sladkorja
- olje za maščenje ponve

Za ajdovo kašo:
- 20 dag ajdove kaše
- sol in poper
- 15 dag pora
- 20 dag jurčkov
- sol in poper
- 2 stroka česna
- pest naribanega parmezana
- 2 jajci
- 1,5 dcl smetane za kuhanje
- žlica masla
- nasekljan peteršilj

V skledo najprej ubijemo jajca, dodamo moko in 1 dcl mleka ter maso dobro razmešamo in začinimo. Nato dodamo še preostalo mleko in ponovno dobro razmešamo. Maso pustimo, da stoji vsaj 5 minut, nato dobro segrejemo ponev in jo s papirnato brisačo naoljimo. Spečemo vse palačinke.

Zatem posebej ajdovo kašo zavremo v slanem kropu, jo ugasnemo ter pustimo stati 7 minut, nato jo odcedimo. Na žlici masla popražimo por, zadišimo česen ter dodamo zmrznjene jurčke. Zmes solimo in popramo ter dodamo nasekljan peteršilj. Prilijemo še 1,5 dcl sladke smetane ter zmešamo z ohlajeno ajdovo kašo. Dodamo še 2 jajci, vse skupaj dobro razmešamo

Na sredino palačinke nadevamo ajdovo kašo z jurčki ter posujemo z malo parmezana. Palačinko zavijemo kot mošnjiček ter zavežemo s porovimi trakovi, ki smo jih predhodno blanširali.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

Medene palačinke s skuto, brusnicami in orehi

Sestavine:
Za palačinke:
- 250 g moke
- ½ l mleka
- 3 jajca
- sol
- 1 žlica medu
- olje za maščenje ponve

Za nadev:
- 40 dag skute
- 2 jajci
- 1 pest brusnic
- 1 žlica ruma
- 1 vanilijev sladkor
- 5 dag sladkorja
- 1 pest orehov

Za preliv:
- 2 dcl smetane za kuhanje
- 1 jajce
- 1 ščep cimeta

V skledo najprej ubijemo jajca, dodamo moko in 1 dcl mleka ter maso dobro razmešamo in začinimo. Nato dodamo še preostalo mleko in ponovno dobro razmešamo. Maso pustimo, da stoji vsaj 5 minut, nato dobro segrejemo ponev in jo s papirnato brisačo naoljimo.

Spečemo vse palačinke. Nato pripravimo nadev za palačinke, tako da vse sestavine zmešamo skupaj, jih nadevamo v palačinko in zavijemo.

Polagamo jih v namaščen pekač in prelijemo z jajčko, smetano za kuhanje in ščepcem cimeta. Pečemo jih 25 minut na 180 °C.

Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro