Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 18. jul. 2024

TV Slovenija 1 • Čet, 18. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pred festivalom Plavajoči grad smo v slovenski Istri, natančneje v Truškah, obiskali Etno Histeria World Orchestra. Na Konservatoriju za glasbo in balet smo se udeležili mednarodnih baletnih mojstrskih tečajev s priznanimi gostujočimi pedagogi – ena od njih je Olga Smirnova, ki je trenutno primabalerina Nizozemskega nacionalnega baleta v Amsterdamu. Bili smo tudi v Pokrajinskem muzeju Maribor, ki aktivno poizveduje za deli slikarja Eduarda Linda, in na skupinski razstavi Punctum v ljubljanski Švicariji.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Legenda pravi, da je na koncu mavrice zaklad, zato se Cofek odloči, da ga bosta z mamo skušala najti. Na poti spozna, da je včasih pravi zaklad precej drugačen, kot si ga predstavljamo.

V današnjem izboru bomo med drugim govorili o Celjskih grofih in bontonu obnašanja oseb na očeh javnosti. Spoznali bomo pot od murve do svilene niti in obiskali najvišje drevo v Sloveniji. Goran Obradovič se bo preizkusil kot vzgojitelj v vrtcu, čas pa bo tudi za glasbo v živo. Preživite jutra v naši družbi. Z vami bomo Veronika K. Žajdela, Katja Treer, Andrej Geržina in Goran Obradović.

Zac ima težavo. Na nastopu v plesni šoli se je njegova skupina zaradi prehitre glasbe osmešila in zdaj se hoče otresti sramote. Ne razume, kaj se je zgodilo, saj je dekle, ki je skrbelo za glasbo, pesem zavrtelo z njegovega telefona. Ezra, Maudie in Kyle si ogledajo plesno šolo in ugotovijo, da je težavo zakuhal prav Zacov naduti značaj.

Harry spozna Trinity, ki ga prepriča, da začne iskati prepričljivejši zvok. Chloe Harryja podpre, čeprav misli, da ni pravi čas za velike spremembe. Skupina naj bi imela pomemben nastop, toda Harry in Nathaniel se med vajo spreta. Trinity stvari samo še poslabša. Chloe zasluti, da dekle nekaj skriva.


Almost Never I. /2019/ Velika Britanija

avtor serije: Jeremy Salsby, Paul Rose
scenarist: Paul Rose
režiser: Ben Kellett, Jack Casey
v glavnih vlogah: Nathaniel Dass, Harry Still, Oakley Orchard, Tillie Amartey, Colin Hoult, Emily Atack, Tess Daly, Kimberly Wyatt, Ryan Early

Čeprav se družimo v vsakem Krompirju, je tokratna oddaja še prav posebej namenjena druženju. Gaja in Klemen sta v studio povabila svoji babici. Pogovarjali se bodo predvsem o dragocenih stikih med vnuki in starimi starši. O tem, kako se družijo v času, ko so številni medosebni odnosi zgolj še na daljavo, so razmišljali tudi mladi iz Izlak. V Krompirjev studio pa pridejo tudi Časorisove face leta.

Utemeljitev knjižnega jezika je pri vsakem narodu eden najpomembnejših mejnikov. Danes se nam zdi samoumevno, da v slovenščini govorimo, pišemo, beremo in mislimo. Petsto let je, odkar je naš jezik začel dobivati književne prvine in tudi zaradi Adama Bohoriča postajal pravi jezik, postavljen ob bok drugim evropskim jezikom.

Valič-Grom-Bergantovi pripravljajo akcijo proti gradnji čolnarne na bajerju, saj bo po njihovem mnenju ta zdesetkala žabja mrestišča, pa še zagrenila življenje racam, ribam in drugim prebivalcem mlake. Njihova prva akcija bo prenašanje žab do njihovih mrestišč. Vsi aktivno sodelujejo pri projektu, le Dana si ne želi laziti po grmovju in iskati žab, zato raje skrbi za promocijo akcije.

Akcija gre v nos Petričevema, ki bi od čolnarne imela korist in zato poskušata vse, da bi jo preprečila ...

V dokumentarcu Za pogledom spoznamo pet gospa, ki stanujejo v ljubljanskem domu za starejše občane. Kljub zrelim letom rade živijo.

Pa čeprav zunanji svet le opazujejo s stola ob oknu... Ženski v zahodnem svetu staranje ni dovoljeno, pomembno je, da je lepega videza, da nima gub in je vitalna. Takšna miselnost je absurdna in zanika življenje v njegovem bistvu: »Staram se, ker živim!«. Njihova telesa so zgolj posode, v katerih prebivajo ženske različnih starosti – iz obdobij, ki so jih gospe že preživele. Danes potujejo po svoji volji in se v preteklih življenjih ustavijo tam, kjer jim je ljubo. Sodobna družba ima starostnike za odvečne ostaline preteklosti, ki jih čaka le še smrt. Ljubezen do življenja pa je tisto, nad čimer naj bi se ljudje zamislili ob ogledu tega dokumentarca.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

V zadnji oddaji pred poletnim predahom podrobno o sporu z zavarovalnico zaradi neizplačila odškodnine. Lastnik avtomobila je odkril, da mu je nekdo vozilo poškodoval na parkirišču. Povzročitelj mu je pustil kontakt, izpolnila sta evropsko poročilo, trčenje je videlo celo več prič. Kljub temu pa oškodovancu zavarovalnica Grawe ne želi plačati stroškov popravila. Zakaj ne in kaj potrošniku preostane, v oddaji, v kateri bomo govorili tudi o dobro znani poletni nadlogi – komarjih. Teh je letos zaradi zanje ugodnih vremenskih razmer spet nekoliko več. Kako se zaščititi pred njimi, pa tudi komu te leteče nadloge najraje pijejo kri, izveste v sobotni oddaji.

»Jezikoslovci spremljamo življenje prek besed. Zato poznamo smrt besed, njihovo rojevanje in življenje, poznamo njihova čustva.«
Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša slovaropisci zbirajo in izbirajo besede že več kot sedemdeset let. Najprej v tiskanih izdajah Slovarja slovenskega knjižnega jezika, danes pa je v spletnem portalu Fran, ki je dostopen vsem, zbranih kar 40 slovarjev in drugih jezikovnih virov.
Lani pa so bili še posebej ponosni na Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja, ki je nastajal skoraj 50 let.
»Slovarji so ogledalo časa«, pravijo ustvarjalci slovarjev – zbiralci in izbiralci besed. Z njimi smo razmišljali o tem, zakaj imajo besede tako veliko moč, da nas lahko razveselijo in prizadenejo, kaj pomenijo izbrane besede leta, kako nastajajo nove besede, zakaj se besede s časom spreminjajo, katere nove so nastale v času pandemije novega koronavirusa.
S Kozmo Ahačičem, predstojnikom Inštituta pa smo se spraševali, kako je slovaropisje povezano z vzgojo psa, ali imajo jezikoslovci najljubše besede, katera beseda se ga je v zadnjem času najbolj dotaknila, kako je glasba povezana z jezikom.
Za jezikoslovce je jezik odnos: »Še tako natančni slovarski opisi ne bodo presegali nerazumevanja med nami. Beseda nesporazum ne vsebuje po naključju istega korena kot beseda razumeti. Razumeti jezik pa pomeni razumeti človeka, ki ga govori.»

Gosta oddaje sta sodelavec Zveze Slovencev po svetu - Unione Emigrati Sloveni Fabia Ferrolija in tajnik Zveze, zgodovinar, Alekseja Kalca. Tema pogovora je projekt oz. Dokumentarni film z naslovom OSTANEN - RIMANGO, v katerem so zbrana pričevanja beneških izseljencev. Z gostoma se pogovarja Mairim Cheber, ki je z Natašo Ferletič, Luano Grilanc in Janom Leopolijem tudi sourednica oddaje. Režijo podpisuje Jan Leopoli.

A Vendégem című adás portréalanya Őrffy Richárd, aki elkötelezetten és kitartóan kutatja az alsólendvai gyökerekkel rendelkező családja, a Kiss és az Isoó család történetét.

V oddaji Moj gost smo pripravili portret Richárda Őrffyja, ki predano in vztrajno raziskuje zgodovino svoje družine, ki ima dolnjelendavske korenine, tj. zgodovino družin Kiss in Isoó.

Steffen odhiti v klet in najde nezavestno Franzi, ki na srečo ni poškodovana. Ugotovi, da je izginil USB-ključek s podatki o Grükonu.
Bela sliši Vanesso praviti, da je Paul zaljubljen, in ugotovi, da gre za Lucy. Noče je izgubiti, zato razmišlja, da bi jo zasnubil.
Amelie Vanessi prizna, da je brez denarja, ker je vse prihranke porabila za rešitev konja pred zakolom. Vanessa ji ponudi sobo pri Sonnbichlerjevih.
Christoph pove Lindi, da mu poslovni partnerji nočejo pomagati in da bo kmalu brez denarja. Linda ga zato zaposli kot natakarja v svoji kavarni.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Tiger Šir kan spet lovi Mavglija, in ta pade v sotesko. Vsi mislijo, da je mrtev. A Mavgli je živ, in domisli se, kako bo Šir kana prestrašil in ga prisilil, da se opraviči za svoja dejanja.

Oslovski kašelj je otroška bolezen, proti kateri se lahko cepimo. Zdravnica Mica in Tinko povesta, kaj jo povzroča in kakšni so njeni simptomi.

Ko je ladja Mayflower s prvimi priseljenci iz Evrope leta 1620 plula do Amerike, je bilo na krovu več kot 100 ljudi. Dobrih 400 let pozneje se je po njeni poti odpravilo plovilo Mayflower 400. Na krovu ni bilo nikogar. Gre namreč za prvo avtonomno plovilo, ki je prečkalo Atlantski ocean. Kaj pomeni, da je plovilo avtonomno in do katere stopnje lahko pluje brez človeka? Človek je sicer kriv za približno 80 % nesreč na morju. Njihovo število bi lahko zmanjšale popolnoma avtonomne ali polavtonomne ladje. Ali bo v prihodnosti vodni promet avtonomen?

Gostja Bernarde Žarn je zdravnica Neli Vintar, specialistka anesteziologije iz protibolečinske ambulante UKC. Bolniki jo označujejo kot prijazno in sočutno in tudi sama pravi, da je najboljše zdravilo odkrit in topel medčloveški odnos. Bolečine lajšamo s tabletami in srcem.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Povprečna svetovna temperatura se je v zadnjih stotih letih povišala za eno stopinjo. Skrajno vreme in višajoča se gladina morja že povzročata nemire po svetu. Nadaljnje segrevanje planeta pa bi lahko ogrozilo človeško civilizacijo, menijo mnogi znanstveniki. Ker le omejevanje škodljivih izpustov morda ne bo dovolj, da bi se izognili grozljivim posledicam podnebnih sprememb, vse večja skupina znanstvenikov in inženirjev razvija tehnologije, ki bi naš planet lahko ohladile …

CAN WE COOL THE PLANET / ZDA, Francija / 2020 / Režija: Ben Kalina, Jen Schneider

Serija pogovornih oddaj z najrazličnejšimi sogovorniki, ki ob pogovoru in izmenjavi idej premišljujejo o izzivih sedanjosti in prihodnosti.
V drugi oddaji bodo o izzivih in priložnostih podnebne krize razpravljali: Nina Štros iz Greenpeacea, klimatologinja dr. Tjaša Pogačar z Biotehniške fakultete UL in okoljski ekonomist Jonas Sonnenschein iz okoljevarstvene organizacije Umanotera.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Bili smo na snemanju mladinskega filma Elvis Škorc – genialni štor režiserja Borisa Jurjaševiča, za katerega je scenarij po svojem istoimenskem romanu napisala Janja Vidmar. Na slovaškem festivalu Pohoda smo se pogovarjali s Stephenom Buddom, glasbenim producentom in menedžerjem ter humanitarcem, ki z glasbo gradi mostove med zahodno in ostalimi kulturami sveta. Obiskali smo fotografsko razstavo Gregorja Salobirja v Atriju ZRC. Seznanili vas bomo tudi s pregledno razstavo nizozemskega portretista iz 17. stoletja Fransa Halsa v berlinski Gemäldegalerie.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Borut jezno uvidi, da je Božo požrl dano besedo in se spravil na Niko. Božo prevali krivdo na Petra in Petrovo usodo položi v Borutove roke.
Nika je popolnoma uničena zaradi članka v časopisu, prepričana je, da je z njo konec. Hoče izstopiti iz te igre, a Majda jo prepričuje, da mora s primerom nadaljevati. Nika se odloči nadaljevati, toda naslednje presenečenje jo čaka, ko izve, da bo tožilka na primeru njena prijateljica Špela.
Jožetu Zajcu, ki ga sta ga Nika in Sebastijan skrila na zdravljenje v privatno švicarsko kliniko, gre vsak dan bolje. A zadnjo noč pred odpustom se mu v Švici obeta posebno Boževo darilo. Evtanazijska vrečka.

Posnetek koncerta avtorskega projekta Roberta Jukiča iz SNG Drama Ljubljana. Jukič se predstavlja kot basist, prireditelj, avtor glasbe in besedil ter producent. Z desetčlansko glasbeno zasedbo in 7 vokalnimi solistkami je Jukič predstavil svoj avtorski projekt Ženske, v katerem se v lastnem izvirnem slogu loteva ljubezni, odnosov, izgube, upanja in drugih življenjskih tem. Na koncertu so nastopile priznane slovenske pevke Ana Bezjak, Tjaša Fabjančič, Gordana Hleb, Nina Strnad, Katja Šulc, Nina Vodopivec in Mia Žnidarič. Poleg Roberta Jukiča so nastopili še intrumentalisti Andraž Mazi, Steve Klink, Saša Lušić, Tonč Feinig, Sergej Ranđelović Runjoe, Jelena Ždrale, Klemen Bračko, Matjaž Sekne in Gregor Marinko.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov