Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 20. jul. 2024

TV Slovenija 1 • Sob, 20. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V Ljubljani preverjamo utrip začetka festivala dobimo se pred ŠKUC-em, v kulturnem društvu Trainstation Subart Kranj smo bili na koncertu skupine The Tiger Lillies, v ljubljanskem Pritličju pa na predstavitvi nove plošče Nemoč skupine SBO. V Benetkah smo si ogledali novo mednarodno akrobatsko-gledališko predstavo Titizé. Prebrali smo knjigo Pojavimo se in poniknemo slovenskega igralca Evgena Carja, spomnili pa se bomo pred kratkim umrlega ljubljanskega kitarista in pedagoga Pavleta Kavca, ki je vodil legendarno rockovsko skupino Oko.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

So lisice res tako zvite kot poje slovenska narodna pesem? Na to vprašanje bi rad Kakadudu našel odgovor. Vedno draži Foksnerja in tokrat ne bo nič drugače, saj mu govori, da se lisica boji volka.
Pepe oba miri, z otroki pa poje pesmico, riše volka, dela volkove maske za otroke in pripoveduje zanimivosti o volkovih, ki jih ni malo.

Profesor Baltazar je izumitelj, ki vedno najde ravno pravo rešitev za vsako težavo.

Bubi, Bibi in Boni naberejo več sadja, kot ga lahko pojedo, zato se odločijo, da ga bodo razdelili še med druge gozdne živali. V gnezdu je strašen nered in Bubi ne najde košare, v kateri bi raznesli sadje, zato ga položijo kar na ogromen list. Medtem ko iščejo račke, srečajo žirafo. Ponudijo ji sadje, a žirafa ga prijazno odkloni in jim razloži, da se hrani samo z listi, ker je rastlinojedka. Zato sovice iščejo lisjačka, a tudi on zavrne sadje, ker je mesojedec. Končno najdejo račke, ki plavajo pod slapovi. Račke so vsejedke, jedo raznovrstno hrano, zato se razveselijo jagodičja. Očka z žvižgom prikliče sovice domov. V gnezdu navdušeno razlagajo o novih odkritjih pri prehranjevanju gozdnih živali.

Iz hiše gospe Tulipan se zaslišijo kriki ... V stanovanju je zagledala podgano. Ali je res podgana ali le nagajiva miš?

Madji je stara štiri leta in pol. Kmalu bo dobila sestrico. Veliko razmišlja o okolju in pomembno se ji zdi, da smo prijazni do drugih. Spoznala je, da bo njeni sestrici na svetu lepše, če bo ona razvrščala odpadke, reciklirala karton in plastenke. Madji večkrat reče, da se bo preoblekla in rešila svet. Spremeni se v superjunakinjo v rožnati oblekici s krilom iz tila in angelskimi krili. Nato razvrsti odpadke ter zbere plastenke, kozarce in revije. Odpravi se na ekološki otok in odpadke odloži v ustrezne zabojnike. Na koncu se vedno odpravi še v trgovino, v kateri odkupujejo plastenke. Včasih si z denarjem, ki ga dobi zanje, lahko kupi bombone. To je nagrada za Madji in zmaga za svet.

Kaj je vaja in kaj vadi deček Luka? Zanimivo bo v njegovi družbi, saj ga zanima veliko reči.
Kriškraški v studiu tokrat vadijo presenečenje za Lovra. Vadijo ga celo malo preveč, zato gredo stvari malce v napačno smer. Napake so zabavne!

Gaki bi rad polepšal Zofkin dom in ga prebarval. Zofko prepričuje, naj si izbere zeleno barvo. Seveda je ta najbolj všeč njemu. Malinka navija za modro, ker je njena najljubša. Na obisk pride pleskar, ki razloži različne tehnike zaljšanja sten. Zavlada zmeda, odločitev je še težja. Zanimiv in zabaven je tudi pogovor s skritim predmetom Penzijem. P kot poglejte nas!

V starinarnicah se najdejo stvari, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Viki je še posebno vesel, ko ljudje prinesejo tisto, česar ne potrebujejo več, saj je prav kaj takega za koga drugega lahko pravi zaklad. Slikarka in ilustratorka Jelka Godec Schmidt prinese zajeten kup starih stripov in Štef je nad njimi zelo navdušen. Zaklad pač! Jelka razloži Zoji, kaj je ilustracija, v starinarnici pa se obeta tudi pravi ilustratorski dvoboj!

V tokratni Krompir sta Gaja in Klemen povabila Nika Škrleca. Ne le zato, ker Krompir dobro pozna, ampak predvsem zato, ker se Nik vedno znova loteva novih izzivov in radovedno odkriva raznolika področja, med drugim je aktiven tudi pri Radiovednih Vala 202. V rubriki Kaj znaš pa ti? so bazen zamenjali s studiem mladi vaterpolisti Akademskega vaterpolskega kluba Triglav Kranj. O radovednosti pa so razmišljali tudi mladi iz OŠ Ivana Tavčarja iz Gorenje vasi.

Smo že v 2. krogu, kjer se v boj za četrtfinale v kvizu podajajo Mija, Galja in Nace iz OŠ Šalek (rumeni) ter Neža, Aljaž in Samuel iz OŠ Prežihovega Voranca Bistrica (vijolični), v Hitrih lončkih pa Maks, Lara in Benjamin iz OŠ Toma Brejca Kamnik ter Anastasija, Dženana in Marko iz OŠ Dušana Bordona Semedela Koper. Studio postane nogometno igrišče, vprašanja pa dišijo tudi po pustu, romancah in naravi. Rumeni se bolje znajdejo med praštevili, komarji in coprnicami, vijolični med travniki, drobnico v labirintu in v namiznem tenisu. Kdo išče partnerja ponoči, zakaj Povodni mož uporablja sms in za koga je odločilno zadnje vprašanje, pa v Malih sivih celicah.



Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Čez točno teden dni se bodo v Parizu začele poletne olimpijske igre, in ker se je pred vsako športno dejavnostjo dobro ogreti, bo današnji Infodrom posvečen športu. Otroški poročevalec David se je pogovarjal s selektorjem nogometne reprezentance Matjažem Kekom, Matevž pa s tekmovalkami v odbojki sede. Spoznali smo Maja, ki trenira streljanje z zračno puško, vaterpolsko ekipo iz kluba Ljubljana Slovan in karateiste iz Karate kluba Shotokan Kranj.

V tokratni oddaji Osvežilna fronta vas bodo ustvarjalci pripravili na eno največjih prelomnic v življenju, na polnoletnost. Med drugim bodo iskali odgovore na vprašanje, kaj lahko končno v življenju počnemo, ko dopolnimo osemnajst let, zbrali pa so tudi uporabne namige za organizacijo epske žurke za osemnajsti rojstni dan.

Ko je ladja Mayflower s prvimi priseljenci iz Evrope leta 1620 plula do Amerike, je bilo na krovu več kot 100 ljudi. Dobrih 400 let pozneje se je po njeni poti odpravilo plovilo Mayflower 400. Na krovu ni bilo nikogar. Gre namreč za prvo avtonomno plovilo, ki je prečkalo Atlantski ocean. Kaj pomeni, da je plovilo avtonomno in do katere stopnje lahko pluje brez človeka? Človek je sicer kriv za približno 80 % nesreč na morju. Njihovo število bi lahko zmanjšale popolnoma avtonomne ali polavtonomne ladje. Ali bo v prihodnosti vodni promet avtonomen?

Prostovoljci slovenskega društva Hospic že več kot 25 let podarjajo življenje dnevom. Sočutne in celostne oskrbe umirajočih in njihovih svojcev so deležni tudi prebivalci Zgornje Savinjske doline. Pred štirimi leti so v Mozirju ustanovili območni odbor. Delovanje društva na tem območju so predstavili Darja Fale, Renata J. Roban, Darja Jeraj, Tadeja Gotar, Jon Kanjir in pater Karel Gržan.

V krstilnici Janeza Krstnika v Piranu si lahko do konca septembra ogledate dela akademskega slikarja Ganija Llalloshija. Prav tam so razstavljene najnovejše slike iz serije Nostalgije. Navdihnili so jih čilimi – preproge z značilnimi albanskimi tradicionalnimi vzorci. Gani Llalloshi je namreč diplomiral na Likovni akademiji v Prištini, nato pa v Ljubljani končal podiplomski študij – in ostal. Novi dom si je ustvaril na Obali. Proti stereotipom o Albancih kot slaščičarjih in prodajalcih sadja se bori s samoironijo in samosvojim likovnim izrazom.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Društvo Reks in Mila deluje na širšem območju Medvod že 10 let. Ob tej priložnosti smo se o skrbi in odnosu do živali pogovarjali z ustanoviteljico in gonilno silo društva, Mojco Furlan. Milan Vogrin se je z ekipo sprehodil po Krajinskem parku Rački ribniki – Požeg in odkril veliko tamkajšnjih zanimivih živalskih prebivalcev. V Tropski hiši v Celju tokrat spoznavamo gade. Opozarjamo na hidracijo mačk v poletnih mesecih in svetujemo, kako jim lahko pitje tekočine bolj priljubimo. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Slovenci so se v Bosno in Hercegovino, zlasti v rudarske kraje, začeli naseljevati na prelomu 19. in 20. stoletja. V kakanjsko Staro jamo so slovenski rudarji vstopili že davnega leta 1902. Vselej nemirna Bosna je Slovence v Kaknju povezala v zadnji vojni in letos društvo praznuje že 30 uspešnih let delovanja.

"Kako je možno, da jaz, kot grafični urednik nimam pojma, da imamo novo grafično podobo!!" (Vili)

Marta zaupa Veroniki, da ji je Monika speljala Nejca, ker Vili v resnici hodi z Rudijem. Veronika je osredotočena predvsem na svoj nov shujševalni program: "bašem se in hujšam, ker vse pripravljam z ljubeznijo".Monika v resnici že končuje podlistek o potovanju po Amazoniju, kjer Vilija napade beli tiger. Novo grafično podobo Bliska so strogo zaupno oblikovali na tajnem sestanku v solariju - seveda brez Vilija, grafičnega urednika. V uredništvu nastopi piar-ovec Gregor, ki v obliki modulov uspešno predstavi nov projekt. Pred poroko ima uboga Lili še urgentno misijo: mafijca Ota mora ozdraviti nekontroliranih izbruhov agresivnosti. Kaj bo, če se ji posreči in kaj, če se ji ne?

Kultura, predvsem gledališke predstave, ima posebno mesto v srcih gluhe skupnosti. Letos so gluhi igralci pripravili številne gledališke nastope, saj so prepričani, da morajo kulturo gluhih ceniti, ohranjati in razvijati, ker je nekaj posebnega. Uživajte v gledališki umetnosti gluhih v oddaji Prisluhnimo tišini.

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Francosko podjetje AB Solar se ukvarja s proizvodnjo obnovljive energije na podlagi smernic EK za zeleni prehod. Vesoljske tehnologije, ki jih razvija Evropska vesoljska agencija v portugalskem inkubatorju v mestu Coimbra, prilagajajo in uporabljajo tudi za projekte, ki so koristni na zemlji. Danska vlada pa intenzivno podpira podjetniške programe izobraževanja mlade generacije, v Kampusu Vejle, v danskem mestu Vejle, mladi dobijo priložnosti za razvoj podjetniških zamisli.

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Binka uživa v vragolijah z očijem, a včasih, kadar se preveč razigrata, oči pozabi, da je mlajša od sestre Brine in so igre zanjo pregrobe. Z mamino pomočjo se Binka nauči zalajati kot velik kuža, in to je za očija znak, kdaj naj bo igra bolj prijazna in zabavna.

Preden gre Cofek na koncert, se mora okopati. Ne dovoli, da mu pri tem pomaga mama - saj ni dojenček! A sam si hrbet težko umiješ. Morda lahko prosi za pomoč glasbenike?

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Nekoč ponosni Penzion Špik v Gozd Martuljku je zadnja leta neslavno propadal in sameval. Pred kratkim pa je končno dočakal boljše čase. Ima nova lastnika, novo podobo in svežo vsebino.
Prenova stanovanja v središču Ljubljane je nekaj posebnega v več pogledih. Ker sta lastnika v njem živela že prej, sta poznala njegove dobre in slabe plati. Arhitekta, katerima sta lastnika zaupala prenovo, pa sta te prostore poznala, saj sta bila v njih večkrat kot obiskovalca.
Na gričevnatem obrobju Ptuja smo obiskali harmoničen in razgiban vrt. Živopisna okolica doma zakoncev je odraz sloge in potrpežljivega dela domačih rok ter izjemnega čuta za združevanje materialov in rastlin.

Lordova tašča, lady Lavender, dvigne ves svoj denar iz banke in ga v bankovcih po en funt hrani v kovčku pod posteljo. Nekega dne na ulici zasliši lajno, ki ji obudi spomine na mladost. Lajnarju začne skozi okno metati denar. Družina komaj prežene nepridiprave, ki se zgrinjajo pred hišo, da bi si nabrali čim več funtov. Lord sklene, da je treba denar lady Lavender spraviti varno v sef in naroči Stokesu in Ivy, naj mu zlepa ali zgrda prineseta kovček iz njene sobe. Akcija uspe, seveda pa Stokes ne bi bil Stokes, če ne bi spotoma nekaj bankovcev vzel zase. Skrije jih v vazo pred ladyjino sobo.
Stvari se zapletejo, ko v hišo pride škof, ki zbira predmete za dobrodelno dražbo. Cissy mu prinese vazo, ki je stala pred sobo lady Lavender, Poppy pa je v ropotarnici našla še dve enaki. Škof se zadovoljno odpelje z vsemi tremi vazami, Stokes pa ostane praznih rok.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

26. julija se v Parizu začnejo poletne olimpijske igre. Največji športni dogodek z največ udeleženci v štiriletnem obdobju. Tekmovališča bo na teh olimpijskih igrah preizkusilo rekordno število slovenskih športnikov. O veličastnosti dogodka, pričakovanjih, pasteh in priložnostih bodo govorili Miro Cerar, Urška Žolnir, Katja Koren, Andrej Stare in Matej Tušak.

Če je bila Manila 1978, vrhunec igralske kariere Petra Vilfana, je bil Istanbul 2017 vrh njegove komentatorske poti. V teh štiridesetih letih je zamenjal državo, sistem, nekaj klubov, reprezentanco, cel kup trenerjev, soigralcev, dvoran, mikrofonov in televizij.... A ena stvar je ostala enaka: strast do košarke.
Dokumentarec zajema pol stoletja jugoslovanske in slovenske košarke, čas, ki ga je Vilfan preživel na igrišču ali ob njem. Ker življenje je igra: lahko jo igraš ali spremljaš. Tretje opcije ni.
Scenarij in režija: Bojan Krajnc

22:20
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pri vetrnih turbinah najdejo truplo ženske in Carol prosi Ridleyja za pomoč. Lastnik vetrne elektrarne Graylish trdi, da je ne pozna, Ridleyju pa mladenič Kit, ki opazuje dogajanje, pove, da jim lahko pomaga, ker je nekakšen amaterski detektiv in ima veliko podatkov. Ridley sprejme njegovo pomoč, s čimer pa se Carol in sodelavci ne strinjajo. Ridley ugotovi, da gre za hotelsko sobarico Gabrielo iz Italije, ki so jo odpustili.

RIDLEY / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Paul Matthew Thompson
Režija: Bryn Higgins, Paul Gay, Noreen Kershaw
V glavnih vlogah: Adrian Dunbar, Bronagh Waugh, George Bukhari, Elizabeth Berrington

Umor na Tihem oceanu je dokumentarna serija o bombnem napadu na Greenpeaceovo ladjo Mavrični bojevnik leta 1985. Kot prava kriminalka razkriva dogodke, ki so pripeljali do napada. Sledil je mednarodni škandal, ki je zamajal vlado evropske države, prej majhna okoljevarstvena skupina pa se je uveljavila na svetovnem prizorišču.

3. del
Novozelandska policija pripre dve osebi, osumljeni sodelovanja pri napadu, hoče pa najti še druge, ki so na ladjo podtaknili bombi. Toda šele ko začnejo zadevo preiskovati tudi francoski novinarji, je razkrita identiteta storilcev. Posledica mednarodnega škandala, ki ga je povzročil napad tajnih agentov na Greenpeaceovo ladjo, so odstopi in menjave v francoski vladi.

MURDER IN THE PACIFIC / Velika britanija / 2022 / Režija: Chloe Campbell

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov