Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 20. jul. 2024

TV Slovenija 2 • Sob, 20. jul.

V današnjem poletnem jutru se bomo spomnili radioamaterjev, preverili kako pravilno negovati kožo, obiskali bomo center samooskrbe in tudi za glasbeni nastop v živo bo čas. Preživite jutra v naši družbi, z vami bomo mariborski jutranjiki Veronika K. Žajdela, Katja Treer, Andrej Geržina in Goran Obradović.

Pričevanje Anke Poženel s Črnovrške planote je svojevrsten klic k človečnosti in spoštovanju temeljnih civilizacijskih vrednot, ki sta jih na naših tleh v največji meri teptala komunizem in nacizem. Gre za (spravni) pogreb po vojni pobitih v Andrejčkovem breznu, o čemer bo v pričevanju veliko govora, saj je bil prav po Ankini zaslugi tam opravljen krščanski pogreb in postavljen spomenik. Pričevalka nam najprej predstavi svojo družino. Oče Pepe je bil iz Črnega Vrha, mama pa je bila Rejceva iz Lomov, nekaj kilometrov stran. Svojevrstno družinsko sled je pustil skrivnostni stric Tone, ki je opustil študij za duhovnika in je po vojni za dolga leta izginil. Anko je vedno zanimala preteklost, posebej tista, ki je bila zamolčana. Črnovrška planota je izjemno trpela zaradi vojne in revolucije. V pričevanju se Anka dotakne partizanskega napada na domobransko postojanko 1. septembra 1944, ko so revolucionarji po predaji pobili večino domačih domobrancev. Požgana je bila tudi cerkev. Med vojno j

»Moje stališče do filmske vzgoje je, da gledalec naredi film. Ne režiser. Režiser da samo osnovo, gradivo, gledalec pa naredi film.«

Portretni dokumentarni film režiserke Maje Weiss pripoveduje življenjsko zgodbo o filmski pedagoginji in publicistki Mirjani Borčič. Naracija nas popelje na začetek filmske vzgoje na Slovenskem in v čas, ko se je izoblikovalo gibanje za filmsko kulturo. Osnovno vprašanje, na katerega iščejo odgovor tako portretiranka, režiserka kot mnogi danes izpostavljeni slovenski filmski ustvarjalci je, kaj je bistvo vzgoje na tem področju in kako naj bo ta vzgoja zastavljena tudi v družbenem kontekstu. Hkrati se nam razkrivajo tudi mozaične slike o učnih pripomočkih, filmskih klubih, pomembnosti področne vzgoje pri otrocih s posebnimi potrebami pa tudi o tem, kako in zakaj je v Ljubljano prišel sloviti nemški filmski režiser Werner Herzog.

Eva Boto je svojo 10. obletnico kariere sklenila na prelepem odru Siti Teatra v Ljubljani. Aprila 2022 je Korošica ob podpori svojega benda pod vodstvom Tomija Puricha predstavila vse, kar se ji je zgodilo na njeni glasbeni poti, odkar je leta 2012 kot 16-letna stala na ogromnem evrovizijskem odru v Azerbajdžanu in zastopala Slovenijo s pesmijo Verjamem.
Evina 10letka je polna presenečenj, gostov in glasbenih izletov.
Televizijski koncert je režirala Urška Žnidaršič.

*****

*****

Slovensko olimpijsko stoletje – njihove zgodbe
Tokio 2020
Olimpijske igre v Tokiu so bile drugačne: prvič so bile prestavljene, za eno leto zaradi pandemije covida. V deželi vzhajajočega sonca je bilo veliko omejitev, v prvem planu pa so bili vseeno dosežki športnikov. Slovenski so se znova izkazali, saj so posegli po kar petih medaljah: treh zlatih, eni srebrni in eni bronasti.
Za prvo medaljo na igrah je poskrbel kolesar Tadej Pogačar, v fotofinišu cestne dirke je osvojil bronasto medaljo. To je bila sploh prva kolesarska v zgodovini za Slovenijo. Še bolj je zablestel Primož Roglič, ki je v vožnji na čas postal olimpijski prvak. S tem naslovom sta se okitila tudi plezalka Janja Garnbret, ki je tako postala prva zmagovalka v tem športu v zgodovini olimpijskih iger, in kanuist na divjih vodah Benjamin Savšek. Judoistka Tina Trstenjak je bila znova v finalu in tokrat osvojila srebrno medaljo. Izstopali so tudi slovenski košarkarji: zasedli so četrto mesto. Kopica naših športnikov se je uvrstila na peto mesto.
Zanimive zgodbe najboljših naših si lahko ogledate v 14. delu serije Slovensko olimpijsko stoletje – njihove zgodbe.

Podarim dobim, akcija zbiranja pomoči športnikom (1984 - 1997), velja za družbeni, športni in marketinški fenomen novejše slovenske zgodovine. Film govori o nastanku akcije, o ljudeh, ki so si jo izmislili in realizirali, o neverjetnih številkah prodanih darilnih kartic, o socializmu in športnem amaterizmu in dveh različnih generacijah smučarjev, ki so sodelovali v tej kultni akciji.
Scenarij in režija: Bojan Krajnc

Spremljali boste posnetek koncerta s 13. glasbenega festivala Arsana, ki vsako leto poteka na različnih lokacijah na Ptuju. Vlado Kreslin, mednarodno uveljavljena vokalna zasedba Vox Arsana ter izbrani glasbeniki in glasbenice, ki so se pod vodstvom violinista in skladatelja Matije Krečiča združili v priložnostni godalni orkester s triom, so nastopili na dvorišču čarobnega Minoritskega samostana. Prijetno vzdušje koncerta in energične izvedbe skladb je posnela ekipa Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, režiserka Urška Žnidaršič.

Takoj po tem, ko mlada ženska Mara rodi Ivana, se začne njena najhujša nočna mora. Ivanov oče Rok, poročen poslovnež srednjih let, ki ga Mara obsesivno ljubi, izgine. Ko Mara ugotovi, da je Rok obtožen gospodarskega kriminala, jo brutalno pretepejo sodelavci njegove žene. Roku končno uspe z njo navezati kontakt, vendar se Mara znajde pred nemogočo izbiro med moškim, ki ga ljubi in svojim otrokom. Ivan je napeta psihološka drama s korupcijskim ozadjem. Drama o sprejemanju napačnih odločitev.
Igrajo: Maruša Majer, Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Polona Juh, Branko Brane Šturbej, Leon Lučev, Mojca Funkl, Mateja Pucko
Režija: Janez Burger / Scenarij: Janez Burger, Srdjan Koljević, Melina Pota Koljević, Aleš Čar

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov