Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 4. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Ned, 4. avg.

V četrti seriji risank se naši trije mladi junaki Rafael, Mona in Nabi podajo med ljudstva sveta – v Afriko, Azijo, na ameriški celini, tihomorske otoke in v Oceanijo in nam na svoj značilno hudomušni način predstavljajo veličastne maske, osupljive kipce, čudovite tkanine in druge umetnine iz neprecenljive zbirke pariškega muzeja Quai Branly.

Kdo bi znal na plaži poiskati lepe kamenčke in ljubke školjke? Rija najde dva kamenčka, Krokodil pa nobenega. Morda bi si Rija in Krokodil kamenčka lahko delila? Rija rade volje pristane na to, če Krokodil najde kaj v zameno! Krokodil res najde nekaj veliko lepšega, kot je kamenček. Nekaj, česar ne moreš zamenjati za nobeno stvar.

Luna, zvezde in planeti lebdijo v prostranstvu vesolja. Živi kdo tam? Bitje, ki je drugačno od nas? Morda zelenček? Ali krokodil! Morda pa so tam bitja prav taka, kot smo mi? Vesoljček Krokodil in vesoljka Rija? Rija in Krokodil poletita raziskovat vesolje.

Na Balončkovem je vsem vroče, zato se morajo ohladiti. Žarko in Živa želita pripraviti limonado, ampak morata najprej poiskati vse sestavine. Medtem pa podgana Bojanca in piščančki pripravljajo posebno plesno predstavo.

Optik gospod Naočnik obišče šolo in vsem malim pošastim pregleda vid. Bučko nalašč zameša črke, da bi dobil očala, a kmalu ugotovi, da so očala za zdrave oči zelo škodljiva.

Bubi, Bibi in Boni se igrajo na listnih drsalnicah, ko začne deževati. Medtem ko v zavetju listov čakajo, da bo dež ponehal, se Bubi domisli nove igre: čofotanja po lužah. Bibi skače po lužah, posije sonce in sovice se spet dričajo po listih, Bibi pa štrbunkne v lužo. Malce omotičen na nebu zagleda superpisano drsalnico. Skupaj s prijatelji jo skušajo ujeti, a se jim vselej izmakne. Ko sovice priletijo čisto blizu, opazijo, da je sestavljena iz drobnih kapljic. Očka jih pokliče v domače gnezdo in jim pojasni, da je bila drsalnica v resnici mavrica, ki je skupek sedmih barvnih lokov. Spet dežuje in mami jim zapoje pesmico o mavrici.

Pikčasti Švistek kot blisk šviga po nebu in se izmika Botiju, ki bi ga rad poslikal in posnel njegove glasove. Ko pa iz tal požene in se razbohoti še množica pikčastih rastlinic, se te kot rakete izstrelijo v nebo in Boti se mora res podvizati, da izpolni svojo nalogo.

Mali Timotej se zabava z deskanjem po morju s prijateljem skatom, ko kar naenkrat ... zablisne! Svetlobni žarek ju ponese v drugo galaksijo. Mali Timotej in skat ugotovita, da zvezde včasih proizvedejo svetlobne žarke, ki imajo veliko moč.
Ko se dve zvezdi združita, včasih nastanejo žarki gama. To je radioaktivno valovanje, ki je sestavljeno iz fotonov gama, ki imajo med vsemi fotoni eno najmočnejših energij v vesolju.

Lara dobi bleščeče lepo novo kolo in obljubi, da bo nadvse skrbno ravnala z njim. Potem pa jo nepridiprav Hari s pajdaši izziva tako dolgo, da mu hoče Lara z vrtoglavim spustom po bregu dokazati, kako pogumna je. Seveda se dogodivščina ne konča dobro, in Lara vsa poklapana pripelje na dvorišče polomljeno kolo. Le kaj bosta na to porekla mamica in očka?

Cofek mami in očku pomaga pri spomladanskem čiščenju brloga. Medvedek delo združi z igro in Čuječni ris, največji lovec na prah, kar jih je gozd kdaj poznal, se spopade z umazanijo.

Med igro z žogo Cofek po nesreči polomi enega maminih panjev. Da družina ne bi ostala brez medu, se odloči, da bo naredil novega. Ko je panj nared, mora v novi dom zvabiti čebele ...

Rdečka in grahozavri se odpravijo raziskovat v strašljivi nočni gozd. Pot iz njega naj bi našli v slogu Janka in Metke, zato za seboj puščajo jagodno sled. Ko pa je čas, da bi se vrnili, ugotovijo, da jo je Grahor pojedel. Zbuditi morajo kresnojabke, da jim osvetlijo pot domov.

Hito čaka obred odraščanja iz mladičke v samico, a še vedno ne zna glasno zatrobiti. Mavgli ji skuša pomagati. Gresta k reki, da bi Hiti umila trobec. Tam srečata krokodila Džakalo.

Na obali pristane razburjena ptička, ki Zmedija, Zojo in Feliksa popelje na ognjeniški otok. Olgi brbota v trebuhu in iz nje se valijo plini. Le kaj je še pod površjem?

V četrti seriji risank se naši trije mladi junaki Rafael, Mona in Nabi podajo med ljudstva sveta – v Afriko, Azijo, na ameriški celini, tihomorske otoke in v Oceanijo in nam na svoj značilno hudomušni način predstavljajo veličastne maske, osupljive kipce, čudovite tkanine in druge umetnine iz neprecenljive zbirke pariškega muzeja Quai Branly.

Pip se odloči, da bo Poki okrasil masko z njej najljubšimi predmeti. Jasmina mu priskoči na pomoč. Pip opazi, da prihaja Poka, maska pa še ni nared. Prosi Jasmino, da jo dokonča, on pa bo zamotil Poko. Da bi pridobil čim več časa, si izmisli hecno igro. Godrnjavi vratar ji postavlja zapletene izzive, ki jih mora rešiti, preden bo lahko vstopila v igralnico. Izzivi se kopičijo, Poka se jih naveliča, in skrivaj smukne noter. Zagleda masko. Pip je ogorčen, ker mu je pokvarila presenečenje, Poka pa ne razume, zakaj, saj ni imela pojma o tem. Pip spozna, da nisi kriv, če se česa ne zavedaš. Opraviči se Poki, da se je razburil, ker mu je pokvarila presenečenje. In že se vsi trije veselijo nove igre vratarke maškare!

Brina in Binka se z očijem igrata »službo«. Oči ju sprejme v svojo tovarno rolic, ki jo vodi. A ko Brina prevzame njegov položaj, oči spozna, kako neomajna je v svojih zahtevah in kako strogo se drži pravil, še posebej tistih, ki prepovedujejo ples.

Ajda se hvali, da se kot pogumna vitezinja ne boji zmajev, in Egon sklene, da bo preizkusil njen pogum. Njegova risba zmaja res ni strašna, toda morda je še kakšna pot, da nažene Ajdi strah v kosti. Skovikar mu pokaže, kako lahko izrabi, kar ponuja narava.

Zdravnica Mica s Tinkovo pomočjo pojasni, zakaj nekateri ljudje ne morejo premikati spodnje polovice telesa. Vzrok za to sta lahko bolezen in poškodba hrbtenjače.

Celestinca in Ernest najdeta divjo goskico. Celestinca bi jo rada obdržala za vedno, a morda bi bilo bolje, da posluša Ernesta, in goskico nauči leteti.

Možgani so kot zmogljiv računalnik, ki pa s starostjo včasih opeša. Zdravnica Mica in Tinko pokažeta, kako se težave s spominom izrazijo pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo.

V četrti seriji risank se naši trije mladi junaki Rafael, Mona in Nabi podajo med ljudstva sveta – v Afriko, Azijo, na ameriški celini, tihomorske otoke in v Oceanijo in nam na svoj značilno hudomušni način predstavljajo veličastne maske, osupljive kipce, čudovite tkanine in druge umetnine iz neprecenljive zbirke pariškega muzeja Quai Branly.

Andrej bo tokrat spremljal gibanje mladičev. Sengi ali rilčkasti skakač je eden najhitrejših malih sesalcev na svetu. Celo dirkalno stezo ima! Na Arktiki male lumne poletijo iz gnezd na visokih pečinah, medvedji pavijani v Indiji pa se hodijo mastit s svežimi rastlinami na poplavljene ravnice.

Za mlade živali je oglašanje bistveno. Levi ne rjovejo od rojstva – tega se naučijo pozneje. Pingvinjega mladiča mama sliši, pa čeprav se v bližini oglaša še množica drugih. Mali makaki pa se morajo najprej naučiti pačenja – sicer jih vodilna žival ne sprejme.

Nedeljsko bogoslužje iz Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah.

Televizijska upodobitev Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Rossena Milanova. Orkester predstavlja bisere klasične glasbe, Air iz Suite št. 3 Johanna Sebastiana Bacha, Kanon v D-duru Johannesa Pachelbela in odlomek Nimrod iz Variacij Enigma Edwarda Elgarja. Zasnova programa in urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

Dokumentarna oddaja »Sluh svetosti« predstavlja življenjsko pot pomembnega slovenskega teologa, duhovnika, prevajalca in kandidata za svetnika dr. Antona Strleta. Bil je izrazit asket in človek, ki je svoje besede tudi zares živel. Zase je rekel, da je čutil dolžnost do takšnega načina življenja, ker je le tako lahko ostal zvest sebi. Njegova osebnost je pustila velik pečat v življenju sodobnikov, ki dandanes izpričujejo »sluh svetosti«.
Portret je nastal v okviru Uredništva verskih oddaje TVS, oblikovali pa so ga: scenaristka: Karmen BONČAR, režiserka: Nina BLAŽIN, snemalec: Mišo ČADEŽ in montažer: Zlatjan ČUČKOV.

Oddaja Ljudje in zemlja je ena najbolj gledanih oddaj TV Slovenija. Vsak tretji teden jo pripravlja Regionalni TV Program Koper – Capodistria in njen urednik Branko Vrabec. V »koprski« Ljudje in zemlja govorimo o pridelavi hrane, o življenju in delu na podeželju, o živalih doma, na kmetih in v divjini, veliko pozornosti namenjamo varovanju okolja in tradicije, dotikamo pa se tudi tem, ki so zanimive tako za mlajše kot starejše gledalce. Poročamo z vseh koncev Primorske, odpravimo se tudi na Notranjsko in v zamejstvo. Naše osnovno vodilo je, da oddaja Ljudje in zemlja ni namenjena le kmetovalcem in pridelovalcem hrane, temveč široki publiki, skratka vsem, ki kmetijske pridelke kupujejo, ki so tako ali drugače povezani s podeželjem in jim ni vseeno za našo kulturno krajino.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Gala večer slovenske popevke je koncert, posvečen slovenski popevki in drugim izjemnim skladbam iz bogate zakladnice slovenske zabavne glasbe. Pesmi izvajajo uveljavljeni slovenski pevci ob živi spremljavi velikega orkestra, ki ga sestavljata Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija. Solisti: Raiven, Gregor Ravnik, Nina Strnad, Lado Leskovar, Ana Soklič, Oto Pestner, Tinkara Kovač, Alfi Nipič, Vox Arsana Dirigent: Lojze Krajnčan.

Glasbeni pozdrav

Prifarski muzikanti - Mlinarica
Helena Blagne - Ti boš vedno prvi

Kako tržijo in predstavljajo industrijsko dediščino na Jesenicah ter v idrijskem rudniku, ki velja za enega najstarejših v Evropi?
Park vojaške zgodovine v Pivki v teh dneh praznuje 20 let, odkar so iz ruševin nekdanjih italijanskih vojašnic postavili enega najbolj obiskanih muzejev v Sloveniji.

Komična detektivska zgodba je postavljena v tekmovalni svet knjižnega založništva.

Mlada založnica Delphine med kupom odpisanih rokopisov odkrije popolno mojstrovino, ki govori o zadnjih urah ljubezenske afere. Napisal jo je neznani avtor Henri Pick. Ko začne raziskovati, odkrije, da gre za picopeka, ki v življenju ni napisal nič drugega kot nakupovalni seznam. Medtem ko razrešuje misterij, roman postane prodajna senzacija. To razbesni vplivnega literarnega kritika Jean-Michela, ki meni, da gre za prevaro, in se poda v vojno z založniki, saj hoče to na vsak način dokazati.

Izvirni naslov: LA MYSTÉRE HENRI PICK / Francosko-belgijski film, 2019 / Režija: Rémi Bezançon / Scenarij: Rémi Bezançon, Vanessa Portal, David Foenkinos (roman) / Igrajo: Fabrice Luchini, Camille Cottin, Alice Isaaz

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Pip in Poka po slikanicah uprizarjata pravljici. Zak je navdušen, ko pa pride na vrsto, si izmišlja na kupe hecnih izgovorov, zakaj on tega ne more: zmrznil naj bi mu prst in preveč mu miga rep. Naposled izjavi, da je žejen, in se izmuzne na igrišče. Pip in Poka ga iščeta in najdeta v peskovniku. Prizna, da ni hotel igrati, ker mu slikanica ne vzbuja tako bujne domišljije kot njima. Opravičita se, ker mu nista bolj prisluhnila. Pridružita se jim še Francka in Jasmina. Pip in Poka pripovedujeta vse o pravljicah in opogumljata Zaka, naj pove, kako se ga drži smola. Zak se sprosti in njegova živahna pripoved o zmrznjenem prstu in migajočem repu do solz nasmeje zbrano druščino. Imeniten pripovedovalec je Zak.

Boti nehote prestraši drgetavega Puhka in z njega odpihne ves puh! Puhko je potrt. Da bo Boti lahko zbral vse podatke in opravil nalogo, mora poloviti vse kosme puha in jih vrniti objokanemu Puhku.

Vodstvo nogometnega kluba z Azorov uvaža igralce iz Afrike in Južne Amerike ter upa, da bo med novimi igralci odkrilo novega Messija, ki bi lahko zapolnil finančno luknjo, ki so jo za sabo pustili prejšnji upravljavci kluba. Toda domačini in otoški igralci, ki v novincih vidijo tujce in velike tekmece, nad takšnim projektom niso navdušeni. Pritisk je z vseh strani velik, tako da trener nazadnje ponudi odpoved. Toda vodstvo še vedno upa, da bo kdo od igralcev rešil njihov klub.

Gospa Lipton nagovarja Alfa, da bi se ločil in pri tem je zelo vztrajna, Alf nagovori svojo znanko, da bo odigrala njegovo ženo in uprizorila, da se noče ločiti.
James in Ivy naj bi v parku igrala zaljubljeni par, v resnici pa imata nalogo, da opazujeta lady Agato in njenega novega moškega. A v parku vidita še vse kaj drugega, saj sta tam tudi Teddy in služkinja Rose. Alf pa spet skuša s prevaro zaslužiti nekaj dodatnega denarja. Tokrat je zaposlen s prodajo kolačev, ki jih peče gospa Lipton, misleč, da so za sirotišnico.

YOU RANG, M'LORD? / Velika Britanija / 1988–1993
scenarij: David Croft, Jimmy Perry
režija: David Croft, Roy Gould
v glavnih vlogah: Paul Shane (Alf Stokes), Jeffrey Holland (James Twelvetrees), Su Pollard (Ivy Teasdale), Perry Benson (Henry), Barbara New (Mabel), Brenda Cowling (gospodinja Lipton), Donald Hewlett (Lord George Meldrum), Michael Knowles (Teddy Meldrum), Mavis Pugh (Lady Lavender), Susie Brann (Poppy), Catherine Rabett (Cissy), Angela Scoular (Lady Angela Shawcross), John Horsley (Sir Ralph Shawcross), Bill Pertwee (policist Wilson)

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:35
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

23. sezona priljubljene britanske serije UMORI NA PODEŽELJU, ki gledalce razveseljuje že od leta 1997, bo postregla z nekaj novimi kriminalnimi primeri, ki so se zgodili v namišljenem okrožju Midsomer. Inšpektor Barnaby s svojo maloštevilno ekipo svoje delo še vedno opravlja odlično in tudi tokrat bo razkrinkal vse storilce.

1. del
Vasica Blacktrees v Midsomerju. Ob šestih zjutraj na radijskem oddajniku vaškega zdravnika Warrena Kaina zadoni preplah. Zgodil se je jedrski napad in življenje na Zemlji se končuje. V paniki zbudi ženo in odvihra v gozd, do zaklonišča, ki ga je s prijatelji zgradil prav za tak primer. Toda prijatelji se mu ne oglasijo na telefon in tudi žena se odloči, da bo šla rajši nazaj spat …

MIDSOMER MURDERS (XXIII.) / Velika Britanija / 2022
Scenarij: Jeff Povey, Julia Gilbert
Režija: Roberto Bangura, Gill Wilkinson, Paul Gibson, Leon Lopez
V glavnih vlogah: Neil Dudgeon, Nick Hendrix, Fiona Dolman, Annette Badland

21:50
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Pogovori z zanimivimi osebnostmi iz najrazličnejših področij.

Voda je duša Benetk, a hkrati ogroža njihov obstoj. V preteklosti so poplave že velikokrat presenetile Benečane in mestu povzročile precej škode. Med pandemijo covida 19 so imeli strokovnjaki in prebivalci Benetk priložnost združiti svoje znanje in izkušnje ter obnoviti mesto in ga pripraviti na nove poplave. Pa vendar, ali je mogoče preprečiti poplave, ne da bi s tem škodovali življenju v laguni in ga ogrožali? Do kolikšne mere je mogoče posegati v naravo?

SAVING VENICE / Velika Britanija / 2022 / Režija: Duncan Bulling

Skladatelj in orglavec Primož Ramovš (1921-1999) velja za začetnika slovenske avantgardne sodobne glasbe. Študij kompozicije je leta 1941 končal v razredu Slavka Osterca na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kasneje pa se je izpopolnjeval še v Sieni in Rimu. Njegove začetne kompozicije so nastale v duhu neoklasicizma, kasnejše pa po vplivom ekspresionizma in serialne glasbe. Za njegov opus so značilni zvočni kontrasti, ki zaznamujejo tudi njegovo komorno delo Kontrasti za violino, violončelo in klavir. Izvajalci so: Andreja Lukežič (violina), Uršula Ivanuš (violončelo) in Sonja Bajc (klavir).

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov