Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 15. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Čet, 15. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Bučko ugotovi, da ima sestra Smrkova rojstni dan, zato ji s pomočjo prijateljev in polne lune pripravi pošastovito presenečenje.

V današnjem poletnem izboru bomo govorili o Mariji Tereziji in njeni zapuščini, dr. Žiberna nas bo opozoril, česa na nočnem nebu v teh avgustovskih dneh ne smemo zamuditi. Pogovarjali se bomo s hčerko Ivana Minattija ter spoznali pogumne mladeniče iz Celja, ki so s hitro akcijo in trezno glavo rešili življenje. Seveda bo čas tudi za glasbo, z vami pa se bodo prebujali Veronika K. Žajdela, Katja Treer, Andrej Geržina in Goran Obradović.

Ernest je počaščen, ko ga župan zaprosi, da bi ob odkritju spomenika zapel medvedjo himno. Nenadoma pa Ernest izgubi glas. Le kdo ga bo nadomestil?

Ava se udeleži delavnice za bodoče voditelje in več tednov pripravlja govor o tem, kako bi spremenila svet. Ponosna je na svoj izdelek, že kmalu pa ji trda prede, saj jo Savannah, druga udeleženka delavnice, obtoži, da ji je Ava ukradla njen govor. Ava vse zanika, a kaj, ko ima Savannah govor lično izpisan v svojem zvezku. Pisala ga je prav vsak ponedeljek. Tudi takrat, ko je bil praznik in delavnice sploh ni bilo?

Končno je napočil čas turneje. Skupini GHF in Wonderland potujeta po Angliji in koncerti se vrstijo. Navdušenju ni ne konca ne kraja. Pred koncem turneje skupini čaka samo še nastop na festivalu. Jordan Wonderlandu obljublja pogodbo za ploščo, Sasha pa ima po porodu za Fabia presenečenje.

Z vrhunsko mlado flavtistko smo posneli televizijsko upodobitev Tango Fantasie v režiji Kaje Tokuhisa. Urednica Danica Dolinar.

Rogljeva na obletnici mature sreča starega prijatelja Borisa in ta jo povabi na izlet na Nizozemsko. Rogljeva pristane in na internetu poišče par, ki se bo za štirinajst dni preselil v njeno hišo, medtem ko bosta ona in Boris na Nizozemskem v njuni. Izkaže se, da je Rogljeva k sebi povabila dve istospolno usmerjeni prijateljici in ne le to, obe sta tudi nudistki in se goli sončita na vrtu. To povzroči pravo malo revolucijo v soseski. Ženske se nad njunim početjem zgražajo, medtem ko bi si vsi moški radi ogledali ta prizor. Predvsem Meta nasprotuje njunemu sončenju in ju celo obmetava z vodnimi baloni. Red pri Valič Gromovih naredi Jože, ki novi sosedi povabi na obisk ...

Dokumentarni film »Zven stoletij« predstavlja bogato dediščino zvonov na Slovenskem.

Zvonjenje namreč pomeni zvočno identiteto naše kulturne krajine, zvonovi pa so pomembno povezani z etnološkim izročilom, umetnostno ustvarjalnostjo in mojstrsko livarsko obrtjo. Zvonovi niso samo cerkvena glasbila, ampak so družbeni povezovalci in usmerjevalci človeških življenj. Zvonjenje se je oglasilo tudi ob osvoboditvi Ljubljane leta 1945 in ob osamosvojitvi Slovenije leta 1991. Poudariti je treba, da je bila simbolna in praktična vloga zvonov v starih časih nepogrešljiva, danes pa je pomen zvonov manjši in zvonjenje za nekatere moteče. V filmu so predstavljene raznovrstne teme v povezavi z zvonovi, med drugim ulivanje v edini slovenski livarni zvonov v Žalcu in dvig novega zvona v Šturjah, zvonjenje na Šmarni gori in pritrkavanje v Šentvidu pri Stični, snemanje zvonjenja v Crngrobu za objavo na družbenih omrežjih in raziskovanje pritrkavanja na ZRC SAZU, praznovanje velike noči v Polhovem Gradcu, zvončarska obrt v Gorjah, zborovska glasba v povezavi z zvonjenjem in koncert za zvonove, ki je leta 1997 odprl Evropski mesec kulture v Ljubljani. Pri nastajanju filma so sodelovale številne ustanove in posamezniki, ki niso zgolj strokovnjaki, ampak tudi veliki navdušenci nad zvonovi.

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Na svetu je predebela že dobra milijarda ljudi. Tisti, ki so brez uspeha preizkusili že več diet, imajo zdaj novo upanje. Zdravila s semaglutidom. Z njihovo pomočjo so shujšale številne zvezdnice, med drugim Oprah Winfrey in Kim Kardashian. In prav to je povpraševanje po tem zdravilu pognalo v nebo in marsikje, tudi v Sloveniji, ga že nekaj časa primanjkuje. To povzroča preglavice predvsem bolnikom s sladkorno boleznijo tipa dve, ki zdravilo nujno potrebujejo. Je torej prav, da se ga predpisuje tudi za zdravljenje debelosti, čeprav v Sloveniji za to sploh ni registrirano? In kaj se zgodi, ko pacienti zdravilo prenehajo jemati?

Tretja epizoda nas vodi v Severno triglavsko steno, kamor se podata alpinista Gašper Pintar in David Debeljak, ki imata namen prosto preplezati smer Obraz Sfinge.
Zgodba je podprta s knjižnim delom Sfinga, zadnja skrivnost triglavske stene, Anteja Mahkote, ki si v svojem času tehničnega plezanja proste ponovitve Obraza Sfinge najbrž ni mogel niti zamisliti. Zgodbo dopolnjuje intimno-izpovedni roman Igorja Škamperleta Sneg na zlati veji, ki lepo prikaže duh generacije plezalcev iz 80-ih let, ki so prinesli novo filozofijo - prosto plezanje. Knjižna dela komentira literarni zgodovinar in alpinist Aleksander Bjelčevič.

V drugi epizodi 5. sezone bo občinstvo lahko spoznalo Antje Gruden in Tamaro Podveršič, mladi portretiranki, ki aktivno nastopata na različnih področjih delovanja. Avtorja oddaje sta Ines Lakovič in Peter Persoglia, vizualno podobo pa je prispeval tudi Urban Košir.
Antje Gruden, mlada študentka, občinska svetnica in še veliko več, ima dinamično življenje, prepleteno z raznolikimi kontrasti. Njen svet je mozaik strasti, ki črpajo navdih iz različnih osebnih zgodb, potovanj in kulture. Čeprav je tesno povezana z zamejstvom, jo kliče in privlači tudi širni svet.
Tamara Podveršič, aktivna osemindvajsetletnica iz Doberdoba, razvija svojo strast do vinogradništva kot mlado vino, ki se stara v sodu. V prepletu tradicije, eksperimentiranja in navdiha, ki ga je pridobila v številnih izkušnjah po svetu, ustvarja vina, ki odražajo njeno močno povezanost z naravo in spoštovanje do lastnih korenin.

A Vendégem című adásban dr. Albina Nećak Lük nyelvészről, a kétnyelvű oktatási modell egykori kutatójáról láthatnak portrét.

V oddaji Moj gost si lahko ogledate portret jezikoslovke Albine Nećak Lük, nekdanje raziskovalke modela dvojezičnega izobraževanja.

Pokušnja za direktorja bio trgovske verige se konča s polomom. Jabolčnik, ki mu ga ponudi Franzi, je veliko presladek in morebitna stranka bliskovito odide. Franzi si ne zna razložiti, kako se je to lahko zgodilo, dokler sum ne pade na Tima, ki obtožbo zavrne in obtoži Steffena.
Bela meni, da je napočil trenutek, ko bi z Lucy končno lahko določila datum poroke. Lucy se z datumom sicer strinja, vendar se ji vidi, da ni z vsem srcem pri stvari. Misel na skorajšnjo poroko jo tako muči, da se Bela sprašuje, kaj je narobe z njo.
Alfons ni pretirano navdušen nad tem, da je postal upokojenec. Robert in Werner skleneta stavo. Robert meni, da bo Alfons vztrajal pri svoji odločitvi, Werner pa je prepričan, da se bo v prihodnjih dneh spet pojavil v hotelu, da bi dobil nazaj staro službo.
Christoph izve, da je Karl bival v njegovem hotelu v Bangkoku, tik preden je ta pogorel. Ne verjame več v naključje, zato odpotuje na Tajsko, da bi zadevo podrobneje raziskal.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Nad džunglo priletijo sibirski žerjavi. Mavgli spozna Alijono, ki ga povabi na potovanje. Mavgli se zato začne učiti letenja. Vsak žerjav Mavgliju podari eno svoje pero.

Film predstavlja duhovno in kulturno izročilo Beneške Slovenije skozi intimno pripoved štirih pesnic Luise Battistig, Margherite Trusgnach, Andreine Trusgnach in Claudije Salamant, ki spregovorijo o svojem občutenju prostora, v katerem ustvarjajo.

V začetku avgusta, ko na gorskih pobočjih zacvetijo številne rože, je čas, ko dekleta in žene na pobočjih Matajurja v Beneški Sloveniji nabirajo rože in jih doma pletejo v velike šopke. Legenda pravi, da ko je bila Marija vzeta v nebo, se je na zemlji pojavil šopke cvetlic. Po večstoletni tradiciji ljudje pripravljajo »pušjace«, zanje pobirajo določene vrste cvetlic in zelišč, ki imajo terapevstko, magično in zaščitno moč.
Pobočja mogočne gore Velike Babe, kakor so imenovali Matajur, so Beneške Slovence izklesala v trdožive in vztrajne ljudi, ki pa nikoli niso zaklepali vrat pred siromakom. Takšne so tudi Luisa Battistig, Margherita Trusnach, Andreina Trusgnach in Claudia Salamant. Vse štiri so pesnice, ki moč za ustvarjanje in opisovanje svojih izkušenj nežnosti, empatije, materinstva in notranje moči, črpajo iz svojih prostorov.

Kaj je pravzaprav sreča, kakšen je recept zanjo in kako si jo prikličemo, bo v pogovoru z voditeljico Karin Sabadin poskušala odgovoriti antropologinja Vesna Vuk Godina.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Biografska drama. Dve ženski, vsaka ob svojem času, strastni in brezkompromisni, ki ju poveže življenjska izkušnja prve, zapisana v objavljenih spominih; prva je mati Tereza, veličastna ženska, ki se je brezkompromisno postavila na stran skrajno revnih in brezpravnih v indijski Kalkuti, druga je Kavita, mlada posvojenka iz Kalkute, sicer violinistka, ki živi v Angliji. Ko se Kaviti življenje v Angliji »sesuje« zaradi moškega, ki jo je zapustil, potem ko je izvedel, da je z njim zanosila, se odpravi k teti v Kalkuto. V rojstnem kraju naj bi si razčistila misli, se odločila kako naprej in kam z otrokom, ki ga nosi. Prek tete spozna revne in bedne, se z njimi zbliža, premaga strah pred smrtjo in prebira spomine Matere Tereze. Življenje velike ženske vstane pred našimi očmi, ki ostrmijo pred njenimi dejanji …

MOTHER TERESA & ME / KAVITA & TERESA / SWISS, INDIA, UK / 2021
Režija: Kamal Musale / Scenarij: Kamal Musale / Igrajo: Kevin Mains, Banita Sandhu, Kezia Burrows, Heer Kaur, Deepti Naval, Liza Sadovy, Atul Sharma, Bryan Lawrence, Vikram Kochhar, Gavi Singh Chera, Tom Bonington, Izabella Urbanowicz, Stephen Schreiber …

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:20
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Marija, Jezusova mati, ima izjemno pomembno mesto v Katoliški cerkvi zaradi svoje bližine Bogu in močne vloge priprošnjice.

Marijina materinska ljubezen in predanost Božji volji vedno znova navdihujeta, obstajajo pa tudi pomisleki, da čezmerni poudarek Marijine osebnosti lahko zasenči bistvo vere in celo vodi v malikovanje. Pa vendarle nas v dobi, v kateri prevladujeta individualizem in materializem, Marijina življenjska zgodba opominja na moč vere, poguma in brezpogojne ljubezni, ki jih potrebuje tudi, ali pa še zlasti današnji svet.

Álex in Lucía s španskega ministrstva za kulturo se spustita v tekmo s časom. Dokazati morata, da so dragocenosti, ki jih je v razbitini ladje na dnu Atlantskega oceana našel ameriški lovec na zaklade, španska last. V sedmih dneh morata najti dokaz, da je potopljena ladja španska fregata Fortuna. Skrivnostna neznanka, ki se predstavi kot Z, posvari Álexa, naj odneha, da ne bo postavil na kocko diplomatske kariere. Mladenič kljub temu prepriča ministra za kulturo, da se z ameriškim piratom ne bodo pogajali, pač pa ga bodo tožili.

LA FORTUNA / Španija, ZDA / 2021
Scenarij: Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández
Režija: Alejandro Amenábar
V glavnih vlogah: Stanley Tucci, Álvaro Mel, Ana Polvorosa, T'nia Miller, Clarke Peters, Karra Elejalde, Manolo Solo, Pedro Casablanc, Blanca Portillo, Pilar Berges, Lelé Guillén

Marezige veljajo za eno najlepših razglednih točk v slovenski Istri in prav tam se vsako poletje zberejo mladi nadarjeni glasbeniki, ki delujejo na področju jazza. Na glasbenem festivalu MareziJazz 2022 se je z raznovrstnim programom predstavilo devet domačih in tujih zasedb ter pokazalo glasbeno moč big bandov. V posnetku koncerta vas bodo preplavili zvoki Big Banda Vrhnika.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov