Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 19. avg. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 19. avg.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Na vrtu Robiju in Tjaši mravlja ukrade piškot! Tjaša ju z domišljijo skrči na njeno velikost in začneta ji slediti. Z Mašino pomočjo raziskujejo mravljišče, dokler ne najdejo piškota. Skupaj se odločijo, da ga bodo pustili kraljici mravelj, saj ima veliko državljanov, za katere mora skrbeti.

Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo izbor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v pretekli sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00!
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do vrtičkarskih in prehranskih nasvetov.

Na znanstveni dan se morajo šolarji našemiti v osebe in predmete iz sveta znanosti. Patrick je več tednov ustvarjal kostum robota, zdaj pa so mu od njega ostali le škornji. Ko je šel na stranišče, mu je kostum ukradel nori znanstvenik. Patrick je prepričan, da se zlikovec ne bo mogel skriti, ampak na igrišču mrgoli norih znanstvenikov. Tatu na koncu izdajo rdeče superge, magnet in zavist.

Harryjeva in Oakleyjeva mama je pri babici. Fantje jo zelo pogrešajo, vendar se morajo znajti sami. Člani skupine Wonderland naj bi imeli govor na šoli. Danu manjka delavcev, zato se Nate odloči, da mu bo pomagal. Harry se zelo boji govora, Oakley pa nima treme. Kako se bosta odrezala?

Firbcologinje so vzhičene, ker bo Lina dobila bratca ali sestrico. Gašper in Izabela si ogledata, kako je videti dojenček v trebuhu. Tudi drugi tereni so že zasedeni: Alisa in Mia vozita motokros, Zarja in Naja pa si nadeneta maski in zaplešeta afriški ples. Potem pride še Pia, ki pravi, da gre v svoj šotor in želi mir. In s sabo povabi le dekleta. Saj ne, da bi fantje želeli v krog za dekleta, ampak vseeno … To ni fer!

Dokumentarni film nam poleg bogastva slovenskih narečij, ki se organizirano ohranjajo predvsem v okviru folklorne zapuščine, razkriva tisto bolj življenjsko, bolj aktualno in predvsem mladim razumljivejšo a precej redko rabo narečij v popularni glasbi.
Z izbranimi glasbeniki kot so RUDI BUČAR, ANA PUPEDAN, BAKALINA, KLINCI, EMKEJ IN VLADO KRESLIN smo se podali na slikovit potep po Sloveniji (Obala, Kras, Tolminski griči, Bela krajina, Štajerska, Prekmurje) ter skozi rabo narečij v popularni glasbi (pop rock, rap, trap, kantavtorstvo …) spoznali pestrost slovenskega jezika, ki – kot pravi etnolog in kulturni antropolog dr. RAJKO MURŠIČ, živi in se ohranja ravno z narečnim govorom. Izziv »narečnega kolaža« so sporočila, ki jih glasbeniki iz različnih koncev Slovenije preko telefona »podajajo« v svojih narečjih – se bodo razumeli med sabo?

Sodobni človek kar 90 % časa preživi stran od narave. A človek je njen del in jo potrebuje, pa če se tega zaveda ali ne. Zato vas bomo s tokratnimi gosti v oddaji skušali spodbuditi, da več časa preživite v naravi. Najprej nam bo dr. Luka Kristanc, zdravnik družinske medicine, biolog ter fito- in ekoterapevt, razložil, zakaj človek naravo potrebuje za duševno, čustveno in telesno blaginjo. Že sprehod skozi mestni gozd je prava gozdna kopel – besedno zvezo so skovali Japonci, ki so med prvimi v gozdu videli tudi možnost terapije. Gre za preživljanje časa v naravi, v gozdu, kjer uporabljamo vse svoje čute, predvsem tiste, ki smo jih v mestnem okolju zanemarili. Dr. Kristanc bo predstavil še blagodejne učinke eko- in fitoterapije. V naravi najdemo tudi kakovostno in zdravo hrano, ki si jo lahko prenesemo na krožnik; več o njej nam bosta zaupala biologinja in dr. biokemije Katja Rebolj ter biolog, strokovnjak za zelišča in ekološko pridelavo hrane, dr. Janko Rode. Kako lahko tudi sami opozarjamo na invazivne tujerodne vrste rastlin, ki lahko negativno vplivajo na biotsko raznovrstnost gozdov, pa nam bosta v rubriki Ah, ta splet! pojasnila voditeljica Nina Cijan in Simon Zidar z Gozdarskega inštituta Slovenije, ki bo predstavil aplikacijo Invazivke.

Gostja oddaje Intervju je Brina Svit, s pravim imenom Brina Švigelj Mérat. V knjižnici je največ njenih del mogoče najti pod črko S, torej Svit. Brina Svit je plodna in nagrajena pisateljica, ki piše v francoščini. Manj znano pa je, da je napisala scenarij in posnela tudi dva kratka igrana filma ter dokumentarni film o francoski filmski ikoni Jeanne Moreau. Brina Svit živi in ustvarja v Franciji, zato lahko o tej državi, pa tudi o svojem delu, govori z avtoriteto intelektualke, pisateljice in državljanke, katere domovina je že štirideset let Francija.

Voditelj: Edvard Žitnik

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Leta 2015 sta k lastniku gradu Štatenberg prišla tujca v baročnih oblačilih, ki bi rada postala grof in grofica Štatenberška.

Ostaja vsaj delna neznanka, zakaj je gospod privolil, a oktobra 2015 sta se vselila. V enem samem mesec sta zapuščen in ponekod zanemarjen dvorec preuredila v objekt, ki je pričel privabljati ljudi. Celotno krilo sta posvetila različnim tematskim razstavam ter v pičlem mesecu dvorcu vdihnila novo življenje. Dosežek, ki je Makolčane prepričal, da sta prišleka iz Ljubljane resnična garača.
Grofica, v civilu ji je ime Tanja, je v mladosti oslepela. Ostal ji je en odstotek vida. Preživela je raka. In od nekdaj je sanjala, da bi bila rada grofica. Zaljubljena je v literarne like in resnične osebnosti šestnajstega in sedemnajstega stoletja, v opero, barok. Nič od tega ji ni bilo dano, dokler ni srečala svojega grofa, ki je preživel kap in bil nekaj tednov v komi. Ko se je srečal z grofico je bil neotesan, a dobro stoječ lastnik prevozniškega podjetja. Preklinjal je in hodil na podeželske veselice. A imel je strast, ki je ni delil skoraj z nikomer. Privlačilo ga je starinsko pohištvo. Brez razloga ga je kupoval, restavriral in zbiral. Skladiščil v nekem predmestnem skladišču. Grofica je Grofa, ko ju je usoda združila, pričela preoblikovati. Grof in Grofica sta imela vse, le dvorca ne. Tu vstopi v zgodbo Štatenberg. Ko sta se grof in grofica naselila na dvorcu, sta odprla bistveno vprašanje, s katerim se ukvarja dokumentarni film: »Ali je bolje, da stavbna/grajska dediščina propade, ali pa je bolje, da jo zasebni kapital, čeprav strokovno nekoliko manj dosledno, spravi v funkcijo?«
Danes je Štatenberg turistična točka v velikem vzponu in zbirka grofa ter grofice Štatenberške je pomembna turistična točka v porečju Dravinje.

Kakšni so izzivi Slovencev čez našo severno mejo?
Ali lahko govorimo o skupnem kulturnem prostoru?
O tem z dr. Jankom Mallejem, podpredsednikom Slovenske prosvetne zveze v Celovcu.
Vabljeni k ogledu.

Na železniški postaji Pliberk so uradno namestili dvojezični napis.
Po dogovoru ministrice za varstvo podnebja, okolja, energijo in mobilnost Leonore Gewessler z avstrijskimi železnicami bodo v občinah na Koroškem in Gradiščanskem, ki so po zakonu o narodnih skupnostih dvojezične, do konca leta 2024 na vseh železniških postajah pritrdili dvojezične napise.
Na starem Ljubelju je 20. EU ples brez meja potekal v znamenju povezovanja sosednjih občin in z novo pridobitvijo, zvonom prijateljstva, ob koči, ki je že deset let v lasti pobudnika prireditve.
V sklopu poletnega kulturnega festivala Hochsommer so vabili na odprtje skupinskih razstav na obeh bregovih Mure.
V 4. delu mladinske nanizanke Nepozabno poletje se naši junaki odpravijo na kopanje, pri tem pa jih nekdo skrivaj opazuje.
http://slovenci.orf.at

Lucy se noče odpovedati Beli, zato na listke zapiše, zakaj ga ljubi. A ko se pride pogovorit z njo, mu v solzah prizna, da se je odločil prav.
Amelie Franzi pove, da je videla neznanca, ki je iz kobilarne ukradel Timove škornje. Franzi si oddahne, ker storilec ni Tim. Toda ko Steffen Amelie trdo prime, ta prizna, da je lagala.
Alfons ima preveč prostega časa, zato se zagnano loti priprave angleške sladice, ki jo je hotela narediti Hildegard. Toda v veliki vnemi ne opazi, da sta dva lista v kuharski knjigi zlepljena, in zato sladico začini s čilijem.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Nona otrokom pove zgodbico o zimski pošasti. Malčki brž zaspijo, drugo jutro pa presenečeni ugotovijo, da je očka izginil iz kostanja. Pred drevesom so čudne sledi, gozd stresa nenavadno hrumenje. Je očka ugrabila skrivnostna pošast, da bi se igrala z njim? Vse kaže, da ga bo treba rešiti, in to čim prej.

Vas zanima, kaj sta motnja pozornosti in prekomerna aktivnost? Zdravnica Mica in Tinko pojasnita, zakaj možgani včasih delujejo drugače in se nekateri ljudje težko zberejo in ne strpijo pri miru.

Istra z okolico je prava zakladnica, o čemer pričajo tudi tamkajšnji prebivalci in kultura. Njeno bogastvo se razkriva v izjemni umetniški, arhitekturni, zgodovinski, književni in kulinarični dediščini. Oddaja Istra z okolico je z gosti v studiu in reportažami pravi kalejdoskop, ki v gledalcih prebudi radovednost, da si zaželijo to pokrajino bolje spoznati, hkrati pa jih spodbuja k odkrivanju naravnih lepot in človekovih stvaritev, o katerih pričajo tisti, ki v obmejnih krajih živijo ali jih imajo preprosto radi.

besedilo Miroslav Vilhar/glasba Davorin Jenko.

Lipa zelenela je je slovenska ponarodela pesem, ki jo je napisal Miroslav Vilhar, za priredbo in glasbo pa je poskrbel Davorin Jenko, ki je napisal tudi glasbo za himno slovenske vojske Naprej zastava Slave. Nastala je v sredini 19. stoletja in poje se jo še zmeraj, tudi v najtežjih trenutkih, tako ob nacionalnih preizkušnjah (okupacija, karantena), kot v najtežjih trenutkih osebnega življenja, saj ima skladba tudi transcendentno sporočilo in je ena najpogosteje zapetih pogrebnih pesmi. Kateri elementi botrujejo temu dejstvu: gre za muzikološke ali besedilne značilnosti?
Lipa zelenela je v je v samostojni Sloveniji ena najbolj samoumevnih pesmi, po prepoznavnosti jo postavljajo ob bok himni.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog s pritiskom na tipko Vem!, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v tematski križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča. Finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.
Gledalci doma lahko sodelujejo v nagradni igri na objavljenem spletnem naslovu www.rtvslo.si/vem-kviz tako, da uganjujejo manjkajočo črko v iskani besedi. Na zaslonu se izpišejo: vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Črki se izpišeta za zaporednima številkama 1 in 2.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V zadnjem desetletju so prebivalci oddaljenega kotička Arktike poročali o osupljivih in skrivnostnih dogodkih: o močnih eksplozijah in obsežnih kraterjih, ki potem zazevajo v tleh. Znanstveniki razkrivajo, da se s taljenjem permafrosta v ozračje sproščajo ogromne količine toplogrednega plina metana, kar celotne arktične pokrajine spreminja v časovne bombe …

ARCTIC SINKHOLES / ZDA / 2022 / Režija: Nick Tanner

Tednik tudi poleti prinaša nove zgodbe tedna:
Pomlad študentskih gibanj. Pogovor z novinarko Anko Pirš. Odlomek iz prispevka Koga bi imeli za soseda? Francoski kralji v Sloveniji. Odlomek iz prispevka o Goranu Dragiću.
Voditeljica Tednika je Jelena Aščić, urednik pa Dejan Ladika.

O spolnih zlorabah otrok ne govorimo prav veliko. Čeprav je mnogim že sama misel, da nekdo spolno zlorablja otroka, nepojmljiva, raziskave kažejo, da je pri nas vsak peti človek bil zlorabljen. Pred tem si ne smemo zatiskati oči, saj vsaka zloraba trajno zaznamuje otrokovo življenje, tudi v kasnejšem obdobju. Žal se največ zlorab zgodi znotraj ožjega družinskega kroga. Moderna tehnologija pa omogoča vedno številnejšo zlorabo prek spletnih omrežij. Nemalokrat so tisti, ki spolno zlorabljajo otroke, ugledni člani družbe. O svojih izkušnjah so spregovorile tri pogumne ženske, vsaka s svojo zgodbo, ki je zaznamovala njihova življenja. Številne izkušnje, ki jih je med preiskovanjem teh zločinov nad otroki doživel kot kriminalist, je opisal tudi Robert Tekavec, ki je med drugim naletel tudi na priročnik z opisi kako naj poteka spolna zloraba nad otrokom. Vabljeni k ogledu!

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Nocoj bomo v Kulturi med drugim obiskali tudi Dneve poezije in vina na Petanjcih, ki letos v ospredje postavlja Južno Korejo. Začenja se festival kratkega filma FeKK. Ob desetletnici obstoja so si prireditelji izbrali slogan To ni faza, s katerim želijo poudariti, da se je festival iz skromnih začetkov razvil v prepoznaven kulturni dogodek, posvečen kratkemu filmu.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Lucía in Álex odpotujeta v Atlanto, kjer bo sodišče odločilo, ali bo dragoceni tovor, najden na potopljeni fregati v Atlantskem oceanu, pripadel Španiji ali ameriškemu lovcu na zaklade Franku Wildu. Spretni odvetnik Jonas Pierce spelje vodo na španski mlin, toda Wildu se uspe povezati s potomci žrtev brodoloma. Obljubi jim, da bodo dobili delež zaklada. Vendar španska stran najde prepričljivejšo pričo, potomca podpoveljnika Fortune. Álex in Lucía se v hotelu prepustita strastem, po vrnitvi v Madrid pa se njun odnos ohladi. Lucía se namerava vrniti k svoji nekdanji partnerki.

LA FORTUNA / Španija, ZDA / 2021
Scenarij: Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández
Režija: Alejandro Amenábar
V glavnih vlogah: Stanley Tucci, Álvaro Mel, Ana Polvorosa, T'nia Miller, Clarke Peters, Karra Elejalde, Manolo Solo, Pedro Casablanc, Blanca Portillo, Pilar Berges, Lelé Guillén

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov