Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 1. dec. 2020

TV Slovenija 2 • Tor, 1. dec.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V Umetnem raju smo se posvetili 31. Ljubljanskemu mednarodnemu filmskemu festivalu, ki se je moral letos zaradi pandemije covida preseliti na svetovni splet. Pogovarjali smo se s Simonom Popkom, direktorjem Liffa, o prihodnosti festivalov in filmske industrije, s srbskim režiserjem Srdanom Golubovićem pa o njegovem zadnjem filmu Oče, za katerega je hrvaški igralec Goran Bogdan nominiran za evropsko filmsko nagrado. Bili smo na gostujoči italijanski razstavi ob 100 letnici Federica Fellinija v novih galerijskih prostorih Slovenske kinoteke.
Avtorica oddaje: Mateja Valentinčič
Režiser: Slavko Hren

Ker Toni ne more odplačevati dolga, mu Štef naroči, da s svojim avtom vozi njegove poslovne partnerje. Domači, ki ne vedo za Tonijev dolg, še dodatno večajo njegovo stisko, saj imajo nove in nove želje… Blažka bi rada izpit za avto. Anže računalniško igrico… Tonijevo strmo pot navzdol za trenutek ustavi Štefov poslovni partner, ki je v Tonijevem avtu pozabil potovalko, polno denarja. Ker je Toni prepričan, da denar ni čist, ga z Johnnyem pazljivo skrijeta pred Štefom in domačimi. Toni skuje plan, da se bo pred Štefom pretvarjal, da nikakor ne more zbrati denarja za odplačilo dolga. Ko bi mu Štef zaplenil mamino stanovanje, bi se družina enostavno preselila v novega, ki bi ga kupil z najdenim denarjem. Štefa seveda zelo zanima, če njegov poslovni partner, ki ga je prevažal Toni, v avtu ni česa pozabil. Zato najavi natančen pregled stanovanja. Toni se doma zlaže, da Štef pregleduje stanovanje zato, ker ga hoče kupiti. Najavi tudi, da se bodo tako ali tako kmalu preselili v novega. Štef in Živala denarja ne najdeta, zato ga hočeta od Tonija izterjati s silo. Toni pa pri vseh grožnjah ostane neomajen. Pretvarja se, da je totalno zlomljen in Štefa celo prosi, naj njegovo kalvarijo konča tako, da mu zapleni stanovanje. Štef sedaj Toniju verjame in misli, da se mu je zlagal poslovni partner, ki je tudi njegov dolžnik. Toni v Štefovo zgodbo o še enem dolžniku ne verjame, dokler se pri njem zares ne oglasi tip, ki ga je peljal k Štefu na sestanek. Pove, da je tudi on dolžan Štefu in mora sedaj na cesto z družino, ker je denar za vračilo dolga pozabil v Tonijevem avtu. Toni pa seveda nima srca, da bi na račun svoje rešitve spravil v obup nekoga drugega… Pozabljivcu vrne denar, da lahko Štefu odplača dolg. Z nagrado, ki jo dobi od njega, pa Štefu poravna tekoči obrok in na svojevrsten način izpolni tudi željo Anžetu in Blažki.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V torkovi oddaji Dobro jutro bo dr. Damijana Žišt najprej izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. Igor Rolih iz Agencije za varnost prometa nam bo podal nasvete za varno vožnjo v zimskem času. Kaj čaka upokojence v letu 2021, kakšni bodo pogoji za upokojevanje? Tudi za vaša vprašanja bo na voljo Marijan Papež, generalni direktor ZPIZ-a. Vrtni nasveti z Ljubico Mlinar pa bodo v znamenju božičnega kaktusa in praznikov.

Nad Žovneškim jezerom pri Braslovčah se na vzpetini bohoti eden najstarejših slovenskih gradov - Grad Žovnek. Za njegovimi obnovljenimi ruševinami se je v davni preteklosti odvijala prava ljubezenska zgodba. Nedaleč od gradu Žovnek pa je zrastel popolnoma nov stolp. Na Rogli, v osrčju pohorskih gozdov, se na vrhu 37m visokega stolpa zaključi slikovita Pot med krošnjami. Gozd in drevesa pa so pomemben likovni svet akademske slikarke Tine Dobrajc. Prepetanje tradicije s sodobnostjo uveljavljena slikarka mlajše generacije slovenskih umetnikov pogosto izraža prav z gozdom. Narava, vesolje in življenje v harmoniji s sočlovekom je vodilo umetnika Radovana Gregorčiča. V mladosti ga je najbolj pritegnila svetloba, tako je ustvaril bogato zbirko unikatnih svetil. Raziskovanje vesolja pa ga je privedlo do steklo – keramičnih in kamnitih skulptur. Kmalu bo v naših domovih zadišalo po praznikih. Potica velja za eno najbolj znamenitih slovenskih jedi. Prav posebna je Podbreška potica z nadevom iz suhih jabolčnih ali hruškovih krhljev.

V tokratni Avtomobilnosti bomo pogledali, kako se z električnim avtomobilom odpravimo na daljšo pot, testirali bomo aplikacijo, ki nam kaže tudi omejitve hitrosti, zapeljali bomo Volkswagna ID3 in Hondo jazz ter se sprehodili čez mobilnostne novice tedna.

V dokumentarnem filmu Vse je enkrat prvič režiserja Boštjana Vrhovca se izrisujeta in prepletata dva temeljna elementa pripovedi: svet portretirančeve poezije in njegovo delovanje v številnih različnih inštitucijah.

Sledita si v časovni kontinuiteti nastanka, tako tudi najbolj pride do izraza dvojnost avtorjevega delovanja. Avtentičnost dokumentarnih posnetkov nosi s seboj čar minljivosti zaradi vpetosti v tedanji časovni okvir, kar še posebej velja za sam vstop pesnika v slovenski kulturni prostor. Njegova poezija pa se po drugi strani minljivosti izmika, saj ob vsakem branju presega spone sedanjosti.

Pesmi že same po sebi zapisujejo zgodbo o Ivu Svetini kot avtorju in pesniku, njihova upodobitev pa skuša prikazovati abstrakcijo pesniškega sveta in izraza.

Film je nastal v produkciji Dokumentarnega programa TV Slovenija.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Čaka nas nova, razburljiva epizoda kviza Joker, v kateri bo svoje znanje preizkusila direktorica založbe Katarina Čobec iz Kranja. Mlada mamica, ki jo navdušuje francoska kultura in Pariz v prostem času zelo rada šiva in sestavlja puzzle. Na poti do 20.000 evrov se ji bo pridružil sodelavec in prijatelj, zdravnik Janez Rifel.

Film scenaristke in režiserke Majde Širca je zgodovinski, esejistični in interpretativni pregled boja za pravice žensk v slovenskem prostoru.

Avtorica predstavlja ključne dogodke, ki so pomenili premik pri uveljavljanju pravic žensk in enakopravnosti.
Zajema boj za ekonomsko neodvisnost žensk in za oblast nad lastnim telesom. Govori o brisanju stereotipov skozi čas, o boju za volilno pravico, za pravico do izobraževanja, dela, enakega plačila, svobodnega odločanja o rojstvu otrok, za civilni zakon in za brisanje družbeno pogojenih razlik.
Osvetli vlogo ženskih društev in položaj žensk v procesih družbenega osamosvajanja in ustvarjanja. Obravnava položaj kmečkih žensk in vlogo katoliške cerkve. Pojasni pot do civilnega zakona, spregovori o kontracepciji, menstruaciji , nasilju in kazenski zakonodaji, ki je zaščitila žensko integriteto. Film odstira stereotipe in skozi pronicljiv, pretežno ženski pogled, tke portret današnje družbe in ženske vloge v njem.
Gre za prikaz pogumnih, vztrajnih in prevečkrat nevidnih korakov, ki se nam danes mogoče zdijo samoumevni . A na tej poti ni bilo nič danega, ampak mnogo trdo pridobljenega.
Dokumentarnemu filmu Ženska je iz dveh petdeset minutnih delov. Drugi del izpostavi vlogo učiteljic, podobo mater, podjetnic, žensk v vojnah in še posebej žensk v socializmu.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V nenavadnem letu 2020, ko življenja vseh kroji pandemija Covid-19, je tudi podelitev Zoisovih nagrad in priznanj, Puhovih priznanj in nagrad ter priznanja Ambasador znanosti Republike Slovenije potekala na ne tradicionalen način. Nagrade in priznanja so bila podeljena novembra 2020. Ob tem je nastal dokumentarni film Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020.

V času svetovne zdravstvene krize so oči vsega človeštva uprte v znanost. Z osupljivimi raziskavami in izjemnimi odkritji so slovenski znanstveniki cenjen del svetovne znanstvene skupnosti in vitalen del naše družbe. Spoznati njihovo delo in dosežke je navdihujoče za slehernika, ki se zaveda pomena znanosti. Spoznajte aktualne in zgodovinsko pomembne dosežke slovenske znanosti v dokumentarnem filmu: Vrhunci slovenske znanosti v luči nagrajencev za izjemne dosežke 2020.

Biti blizu, zares blizu, na televiziji, je iluzija. A lahko poskusimo. Priti bližje, čisto blizu, od blizu, včasih preblizu. Gostja Vesne Milek je hrvaška zdravnica, humanitarka in kirurginja prof. dr. Nela Sršen, ki je tudi članica ekipe za transplantacijo jeter v Univerzitetni bolnišnici v Padovi. Leta 2013 je tudi pri nas izšla njena knjiga Rak na duši, ki je vzbudila veliko pozornosti. Njeni pacienti, med katerimi je veliko Slovencev, vsi po vrsti pričajo o njeni veliki požrtvovalnosti, saj je mnogim pomagala premagati težko bolezen. …

Laura prespi pri sestri, a sklene, da se bo vrnila v svoje stanovanje. Živeti mora naprej…
Še vedno ne najde izgubljenega uhana. Človek iz njene preteklosti, ki ga je že nekoč obtožila posilstva, policiji pove svojo plat zgodbe. Mu lahko zaupajo? V tem primeru bo Andrew Earlham, obdolžen posilstva, oproščen. Laura pa bo znova zdrknila v brezno tesnobe.

Kako preživeti v novi družbeni realnosti, smo vprašali antropologinjo in psihoterapevtko mag. Ivano Mandarić, ki se je še v najstniških letih iz Somborja preselila v Pulj, študirala je v Zagrebu, zadnjih 20 let pa delala na Psihiatrični kliniki v Ljubljani. Zdaj se ukvarja s transakcijsko analizo. Spoznali boste Ano Lučić Vraneš, ki je prehodila pot od novinarke v Črni gori do diplomirane medicinske sestre v Sloveniji in od začetka epidemije pomaga tudi covidnim bolnikom. Obiskali smo okrepčevalnico bratov Dželadini v Domžalah: potomca albanskih priseljencev iz Severne Makedonije hrano večkrat podarita zdravstvenim delavcem, Rdečemu križu in brezdomcem. Vabljeni tudi v svet makedonske poezije: izbrane pesmi o Ohridu recitirajo študenti makedonistike Univerze v Ljubljani.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov