Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 5. jun. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 5. jun.

Slovenska karitas že 14. leto zapovrstjo pripravlja dobro delno akcijo z naslovom »Pokloni zvezek«. Z akcijo, ki bo do 10. junija potekala v vrtcih in osnovnih šolah, želijo zbrati čim več novih velikih črtanih zvezkov za otroke iz socialno ogroženih družin. Z akcijo želijo spodbuditi otroke k solidarnosti s sovrstniki.
Predstavljamo tudi srečanje z naslovom »OM CHANTING ZA MIR«, ki ga je v Izoli pripravilo slovensko društvo Bhakti Marga. Bhakti Marga je sicer mednarodno gibanje, ki sledi učenjem razsvetljenega mojstra Paramahamse Vishwanande.

Mikro- in nanoplastika je povsod okoli nas. Našli so jo v najbolj odročnih krajih sveta, v živalih, sadju, zelenjavi, pitni vodi. Zato ne preseneča, da je tudi v človeškem telesu. Raziskovalci so že pred časom odkrili mikroplastiko v človeškem blatu in placenti, pred kratkim pa so jo prvič odkrili tudi globoko v pljučih in krvi.
Ena izmed raziskav je pokazala, da vsak teden zaužijemo kar 5 g plastike, kar je enako, kot če bi pojedli bančno kartico. Kakšen je vpliv mikro- in nanoplastike na človeka?

Festival oktetov Kranj organizira Kranjski oktet, ki je eden naših najboljših oktetov. Namen festivala je druženje pevcev in bogatitev poslušalcev s slovensko ljudsko in umetno pesmijo. Na festivalu so se tako leta 2012 v dvorani Primskovo v Kranju predstavile vokalne skupine: Braslovški oktet, Oktet Castrum, Ribniški oktet, Ženska vokalna skupina Lipa-Litija, Vokalna skupina Oktetek, Oktet Arion, Trnovski oktet, Barški oktet, Kranjski oktet ter Nonet Vitra-Ribnica.

Svetlana Slapšak je antropologinja in doktorica antičnih študij, rojena v Beogradu, avtorica več kot 50 knjig, živi v Ljubljani.

Akademska pot jo je vodila po evropskih in ameriških univerzah, v Ljubljani je postala dekanka Fakultete za podiplomski humanistični študij, pred tem jo je njena akademska pot vodila po številnih univerzah po Evropi in ZDA. Z gibanjem »Tisoč žensk za mir« pa je bila nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Prejšnjemu režimu se je postavljala po robu v prepričanju, da socializem mora biti nekaj boljšega kot tisto, v čemer je živela. In nikoli ni pozabila, da se šele v nevzdržnem začne človek. V odsotnosti sistemskih rešitev vse sloni na posamezniku, zato se dr. Svetlani Slapšak zastavlja vprašanje o tem, kakšna je vloga intelektualca danes. V dokumentarnem filmu govori o svobodi, o človekovih pravicah, o nacionalizmu, o demokraciji, o antropologiji spolov.
Pravi, da je laž največje orožje, konflikt med pametjo in neumnostjo pa največja tragedija izgubljenega časa in generacij.
Dokumentarni film Trojanke pa je poklon njeni neomajni in pokončni drži.
Scenarij in režija Alma Lapajne.

Konec 18. stoletja je kapitan James Cook na svojem drugem potovanju po Tihem oceanu z ladjo Resolution zaman iskal Veliko južno celino, o kateri so bili takrat prepričani, da obstaja. Približal se je Antarktiki, vendar je ni nikoli uzrl. Pristal je na Novi Zelandiji, Tongi, Vanuatuju in otoku Norfolk. Vse te v oddaji obišče tudi Sam Neill in spozna pripadnike ljudstev, ki obujajo nekdanje običaje in uvajajo tudi nekatere nove in presenetljive: na Vanuatuju živi pleme, ki po božje časti britanskega princa Filipa. V neki družini pa vsi moški potomci že več kot 200 let nosijo isto ime: Kapitan Cook.

PACIFIC WITH SAM NEILL / Avstralija / 2018

Viki in Iza znova preživita noč skupaj. Obema se mudi na sestanek in Viki se ponudi, da jo odpelje. Bojč se dobi s starim prijateljem Rajkom, ki se preživlja z obnovitvenimi deli po stanovanjih. Bojča povabi naj se mu pridruži pri delu. Endi in Pufi še vedno prodajata domače mesnine na stojnici. Viki in Iza ugotovita, da imata sestanek skupaj. Izkaže se, da je Iza druga solastnica plesne šole. Viki pa spozna, da je v resnici ona Silvijina hči. Seveda ji svojo zgodovino z njeno mamo zamolči. Bojča, zaradi nedovoljenega zbiranja podpisov na vlaku, vržejo iz službe. Začne delati z Rajkom. Endi pa domov prinese zadostno število podpisov in Marko jih vloži na uradu za peticije.

Marko in Stane na balinišču razpravljata o peticiji zoper sežigalnico. Marku ne gre iz glave, da za tem stoji mafija. Stane ga nagovarja, naj vstopi v politiko, ker so napovedane volitve za mestni svet. Endi in Pufi ugotovita, da jima stojnica ne prinaša dobička in ne preostane jima drugega, kot da posel opustita. Bojč vse več dela z Rajkom in zdaj celo uživa v fizičnem delu. Daša še vedno na skrivaj dela na erotičnih straneh, a Endi jo zaloti. Sledi prepir o spornosti njenega posla, a Daša Endija le prepriča, da ji ta prinaša pomemben dohodek, ki ga potrebujeta. Marko resno premišljuje o vstopu v politiko.

Žogarija je projekt, ki uteleša eno naših najpomembnejših prepričanj – da šport lahko izboljša kakovost življenja mladih, jim vcepi vrednote, kot so solidarnost, poštenost, odgovornost, ter spodbudi spremembe na bolje v lokalnih skupnostih in širše.

Topla mladinska drama o odraščanju sramežljive najstnice na kanadskem podeželju

Najstnica Mylia vstopi v srednjo šolo podeželju v Quebecu, kjer naleti na številne prepreke. Njena sestrična Gab jo v šoli ignorira, Mylia pa drugih prijateljev nima in se zato drži zase. Ko jo sošolka Jacinthe povabi na hišno zabavo, Mylia tam popije preveč alkohola in zaspi na območju bližnjega rezervata starega ljudstva Abenaki. Pripadnik tega ljudstva, njen sošolec Jimmy, jo zjutraj najde pred hišo in postaneta najboljša prijatelja. Z njegovo pomočjo se Mylia otrese strahov, ki jo mučijo, in postane bolj samozavestna.

Izvirni naslov: UNE COLONIE / Kanadski film, 2018 / Režija: Geneviève Dulude-De Celles / Scenarij: Geneviève Dulude-De Celles / Igrajo: Robin Aubert, Emilie Bierre, Madeleine Blais-Tremblay

Pisalo se je leto 1978 in album Moj žulj je v eter ponesel skladbe Stoj Marija, Moje miške, Življenje včerajšnejga časopisa, Vonj železniških postaj….
40 let kasneje se je Andrej odločil svoje ponarodele skladbe predstaviti v rockovskih izvedbah. Predelav so se lotili skorajda vsi znani slovenski izvajalci tega žanra, na koncertu pa so predstavljene skladbe v predelavi Manouche, Domna Don Holca, Matevža Šaleharja-Hama & Tribute 2 Love in Siddharte. Posebno nadgradnjo pa je dodal Simfonični orkester RTV Slovenija z aranžmaji in dirigentsko palico Patrika Grebla..
Praznovanju obletnice so se pridružili tudi gostje: Bill Thorpe in Dave Cook, s katerima je Andrej sodeloval na prvih albumih, Dennis Seaton iz zasedbe Musical Youth iz Anglije, ki je pred tem priredil njegovo pesem Father. Iz domačih logov pa so to večerno predstavo popestrili še Tina Marinšek, Uroš Kuzman in Andrejev spremljevalec zadnjih 40 let Martin Žvelc. Več kot koncert torej, bil je glasbeni dogodek.
Režija: Aljaž Bastič

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Čeprav smo obiskali že več sto objektov, menda še nismo naleteli na takšno zgodbo, kjer je namesto prvotno zamišljene letne kuhinje v velikosti 20 do 30 kvadratnih metrov zrasel lep objekt, desetkrat tako velik. V resnici pa nas je v Mežico, kjer ta objekt stoji, pripeljala radovednost, kakšen je vrt, ki krasi njegovo okolico.
Predstavili bomo prvo skupno stanovanje mladega para. Kakšne želje sta imela, kako sta jih uskladila in kako sta se lotila iskanja svojega bodočega skupnega doma. Menda jima je šlo vse kot po maslu.
Nina Mihovec je uspešna slovenska industrijska oblikovalka. Njen Wilsonic Design studio je v dobrih 20-ih letih delovanja prejel številne nagrade. Zanimalo nas je, kaj je tisto nekaj, kar te v oblikovanju naredi drugačnega, zanimivega in uspešnega.

Avtorji poljudnoznanstvene dokumentarne serije obiščejo deževni gozd Bornea, puščavo Namib, dolino Luangwa v Afriki, Galapaške otoke, Patagonijo in Aljasko. Gledalcem približajo življenje na zadnjih koščkih našega planeta, ki jih še lahko imenujemo rajska. To so odročna življenjska okolja, kjer pogosto vladajo skrajne vremenske razmere, a so ravno zato ostala nedotaknjena.

6. del: Aljaska – poslednja ameriška divjina
Na jugovzhodu Aljaske se razprostira hladni raj, kjer uspeva najbogatejši deževni gozd zmernega pasu. V njem živi verjetno največ rjavih medvedov na svetu. Čez poletje si morajo nabrati dovolj zalog, da lahko prespijo dolgo zimo, nekatere druge živali, denimo orli in kolibriji, pa se pred mrazom raje umaknejo v toplejše južne kraje.

EDEN: UNTAMED PLANET / Velika Britanija, ZDA, Kitajska / 2021 / režija: Emma Fraser

Gerda Weinzierla po treh letih zaporne kazni izpustijo na prostost. Richard Kofler, oče Weinzierlove žrtve Daniele, to novico sprejme z grozo. Kmalu zatem, ko Steininger izve, da so izpustili človeka, ki ga je aretiral skupaj z graškim kolegom Horstom Braunerjem, pa se zgodi naslednji zločin.

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Pred začetkom turistične sezone je na spletni strani Zavoda za zaposlovanje objavljenih šeststo prostih delovnih mest v gostinstvu in turizmu, kar je 13 odstotkov vseh prostih delovnih mest v Sloveniji ta trenutek. Delodajalci pa natakarje in kuharje iščejo tudi na drugih zaposlitvenih spletnih portalih. Bodo potrebe po delavcih nadomestili z zaposlovanjem upokojencev in s prekarnimi oblikami dela? Kaj se dogaja na trgu dela pred začetkom turistične sezone? O tem v tokratni oddaji Arena.

Voditeljica: Vida Petrovčič

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Na majhnem znanstvenem inštitutu na Škotskem si je skupina biologov neumorno prizadevala, da bi iz celice odrasle živali ustvarila ovco. In 5. julija 1996 se je skotila znamenita klonirana ovca Dolly, kar je temeljito pretreslo ne le svet znanosti. V dokumentarni oddaji so posneta pričevanja strokovnjakov, ki so sodelovali pri tem prelomnem projektu.

DOLLY: THE SHEEP THAT CHANGED THE WORLD / Velika Britanija / 2021 / Režija: Graeme Hart

Po ponovni vzpostavitvi telekomunikacijskih zvez švedska zunanja ministrica Elsa Engström izve, da so neznani storilci na svetovnem spletu proti njej uprizorili pravo gonjo. Mediji jo obsojajo, ker ob vse bolj brezupnih prizadevanjih za podpis sporazuma članic Arktičnega sveta ne najde časa, da bi na letališču pričakala svojce članov pogrešane posadke. Liv in Enok odletita proti severu Grenlandije, da bi našla Livinega moža Viktorja in druge pogrešane.

TUNN IS / Thin Ice / Islandija, Danska, Švedska, Francija / 2020
scenarij: Lena Endre, Jóhann Ævar Grímsson, Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson, Søren Stærmose, Andri Óttarsson
režija: Guðjón Jónsson, Cecilie A. Mosli, Thale Persen
v glavnih vlogah: David Gudbrandsson, Lena Endre, Bianca Kronlöf, Angunnguaq Larsen, Nukâka, Johannes Kuhnke, Alexander Karim, Iben Dorner, Nicolas Bro, Juhan Ulfsak

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

V prvi oddaji nove sezone se bo v kvizu Joker preizkusil gledališki igralec, komedijant in šaljivec Konrad Kondi Pižorn iz Litije. Sodelovanje v Jokerju bo vzel povsem resno, a iz svoje kože ne more, poskrbel bo, da bo prva oddaja zares kratkočasna. Zase pravi da rad dolgo spi, pojé vse, kar mu skuha njegova žena in skupaj z njo neskončno rad sprehaja psa Berka. Vlogo super jokerja je zaupal prijatelju, harmonikarju Viliju Bonči.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov