Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 15. dec. 2022

TV Slovenija 2 • Čet, 15. dec.

V oddaji Dobro jutro smo iz tedna v teden bolj praznično razpoloženi, zato bo tudi današnja oddaja praznično obarvana. Obiskali bomo dve posebni mariborski trafiki, ki skrivata zanimivi praznični razstavi, spomnili vas bomo na dobrodelno akcijo Zveze prijateljev mladine, raziskovali bomo skrivnostne kapnike v mariborskem podzemlju ter se naučili izdelati božični aranžma iz bodike oz. božjega drevesca.

Zadnje prizorišče prvega trimestra svetovnega pokala v biatlonu bo Le Grand Bornand v Franciji. Uspehi francoskih tekmovalk in tekmovalcev so v državi vzbudili izjemno zanimanje za ta šport, zato bodo tudi tokrat tribune nabito polne.
V četrtek se bodo moški pomerili v sprintu. Norvežan Johannes Tignes Bø je v fantastični formi. Lanski zmagovalec svetovnega pokala, domači biatlonec Fillon Maillet, je novo sezono začel izredno skromno, tako da se bo poskušal na domačem prizorišču vrniti med najboljše. Upamo tudi na uspešne nastope Slovencev, ki so letos precej izboljšali lanske rezultate.

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudi pri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Kako pa kaj vaš december, je vesel? To je mesec, v katerem si privoščimo marsikaj, recimo tudi paniran zrezek. In kateri je najboljši? Ljubljanski vendar! Ljubljanski zrezek se spet pojavlja na jedilnikih restavracij, kar je prav gotovo povezano z nostalgijo, saj gre za retro jed iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, retro pa je moderen. Toda ali si ljubljanski zrezek kdaj spečete tudi sami? Z nekaj dela in nekaj ljubezni bo šlo, in nad rezultatom prav nihče ne bo vihal nosu! Zraven si bomo privoščili stročji fižol, ki ga bo Petra poudarila z intenzivno noto balzamičnega kisa.

Dr. Tomo Virk je eden naših najvidnejših literarnih zgodovinarjev in teoretikov, avtor 18 monografskih del s področja literarne vede in tudi drugih področij humanistike. Kot profesor že tri desetletja posreduje znanje študentom Oddelka za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. V oddaji bo spregovoril o temah, ki ga kot literarnega znanstvenika najbolj zanimajo in vznemirjajo, predvsem o odnosu med literaturo in etiko in o družbeni vlogi literature. Odstrl bo tudi pogled v čas svoje mladosti, ko je bil vrhunski športnik in se je posvečal tekmovalnemu smučanju. Ko se je poslovil od smučanja, je našel tesen stik z naravo v alpinizmu, ki ga še dandanes navdihuje.
Voditeljica: Alenka Zor Simoniti

Vipavska plemiška rodbina Lanthieri je bistveno zaznamovala zgodovino kraja in okolice, zgradili so dvorca v centru Vipave in Zemono v neposredni bližini, po rodbini pa so poimenovali tudi serijo vin Lanthieri. Ob kulturni dediščini bo predstavljena tudi naravna dediščina izvirov reke Vipave, ki jo je zaradi obrambe pred turškimi vpadi želel z obrambnimi napravami zajeziti Leonardo da Vinci. Vipavsko grajsko dediščino nam bo predstavil kastelolog Igor Sapač, zbirko etnološke dediščine v Kebetovi hiši pa Magda Rodman.

Zabavne petkove večere vodita priljubljena televizijska voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab.

Najbolj glasbena in razvedrilna oddaja V petek zvečer gosti par mladih, energičnih zabavnih pevcev in glasbenih avtorjev, Tanjo Žagar in Dejana Vunjaka.
Glasbeni oder zavzemajo energične Chicas, novi hit predstavljajo Booom! in Modrijani, gostimo glasbeno izjemne Korošce, po Guinessovih merilih rekorderje kot najdlje delujoči narodni-ansambel na svetu - Štiri Kovače. Dejan Vunjak nastopi z venčkom uspešnic, Tanja Žagar v tem trenutku s svojo najljubšo pesemijo Moj roman. Z novo uspešnico se predstavljajo Poskočni v duetu s Sašo Debeljak, obiskala pa sta nas tudi že praznično razpoložena Rebeka Dremelj in Sebastian. Vse to ob najbolj bleščeče oblečenih in izjemnih glasbenikih - Diamantih!
Med Novimi talenti predstavljamo mladega Miho Cokana. Izbral je pesem Deček z ulice, ki jo je 1975 zapel Ivo Mojzer, napisala pa sta jo Jože Privšek in Elza Budau.

Avtor dokumentarne oddaje Barry Stevens je ugotovil, da ima nepričakovano veliko polbratov in polsester. Do zdaj jih je srečal več kot 130, po podatkih, ki jih ima, pa bi jih lahko imel kar 600. Spočet je bil s pomočjo sperme anonimnega darovalca. In težava je ravno v anonimnosti, ki se je marsikje še vedno oklepajo, zaradi česar pa v življenjih tako spočetih ljudi lahko nastane mnogo zapletov.

THE WORLD'S BIGGEST FAMILY / Kanada / 2020 / Režija: Barry Stevens

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Institutu Jožef Stefan so ta teden z dnevom inovativnosti, ob katerem so se zvrstili številni dogodki, vstopili v inovacijsko skupnost EIT Manufacturing. Sodelovanje v tej organizaciji bo slovenskim znanstvenikom omogočilo prenos znanja in inovacij iz slovenske v evropsko industrijo in obratno. Pokazali so tudi, kaj zmore slovenska industrija v robotiki. Ob pogledu v vesolje pa podrobneje o misiji Artemis. Vesoljska kapsula Orion se je na Zemljo vrnila brez težav. Kaj bo naslednji korak? Bo na Luno kmalu spet stopila človeška noga?

V Magnetu izveste vse o nadaljevanju filma Avatar, ki je sinoči prišel v slovenske kinematografe. Družimo se z Damjanom Murkom, ki je postal Božiček, in pokukamo v zakulisje modnega snemanja s pevko Majo Keuc, modnim oblikovalcem Davidom Hojnikom in fotografom Tiborjem Golobom.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Spoštljivo ohranjanje in naseljevanje starih stavb je oziroma mora biti več kot le trend, ujet na privlačne fotografije. V oddaji predstavimo odlično prenovo tradicionalne stanovanjske hiše na Dobu, ki jo je pred tem večina okoliških prebivalcev že odpisala.
Koliko vam pomeni zasebnost vašega doma? Bi bili pripravljeni v svoj dom vsak dan sprejeti ljudi, ki jih prej še niste videli? Dobrodošli v stanovanju, ki je hkrati tudi javni prostor oziroma galerija. Kako združiti intimo doma in galerijski prostor in zakaj je ime projekta 'Le ljubezen', izveste v oddaji Ambienti.
Vrstno hišo so lastniki pred leti razdelili v več stanovanj. Eno od stanovanj so umestili tudi v polkletne prostore, ki jih obdajata dva vkopana atrija in prostoru dajeta nekoliko nesrečno vlogo. Debele nosilne stene, razdrobljen tloris, pod stropom speljane inštalacije in majhna okna so pomenili poseben izziv pri prenovi.

Leta 1970 je TV Ljubljana snemala nikoli končano nanizanko Vodnik po Ljubljani, ki jo je scenariju Jožeta Javorška režiral Jože Pogačnik.

Polni naslov nanizanke je bil Devet krogov nekega raja, direktor fotografije je bil Nikola Majdak, glasbo je napisal Bojan Adamič, glavno vlogo je imel Miha Baloh. Nanizanka je bila zasnovana kot duhovit način spoznavanja Ljubljane. Dante v nenehnem begu pred ženo na pol v sanjah potuje po devetih simbolnih krogih Ljubljane in se zapleta v različne avanture. Projekta iz nepojasnjenih razlogov niso nikoli končali. Od devetih predvidenih krogov so dokončali le šesto epizodo, vse ostalo je romalo v bunker. Po skoraj petdesetih letih je avtorica Majda Širca v kletnih arhivih TV SLO prvič odprla skoraj dvesto škatel z več kot 51 000 metri filma. 35 mm filmski trak so digitalizirali in ga uskladili s scenarijem. Takratne ustvarjalce je soočila s posnetki, ki jih niso še nikoli videli, v dokumentarnem filmu Devet krogov so zabeleženi njihovi komentarji, spomini in odzivi. Po mnenju sodelujočih je bil to prvi resen poskus evropeizacije domače televizije. Z obnovitvijo takratnih posnetkov se je zapolnila pomembna vrzel v zgodovini slovenskega filma in televizije.

Uživali boste lahko v brezčasni glasbi Jožeta Privška v izvedbi Nine Strnad in Big banda RTV Slovenija z dirigentom Lenartom Krečičem. Poleg Privškovih zimzelenih hitov (Nad mestom se dani, Samo nasmeh je bolj grenak, Jokala bom brez solz, Ne prižigaj luči v temi, Zlati prah imaš v očeh) boste spoznali tudi nekaj manj znanih skladb iz Privškovega bogatega opusa. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aleksander Šmuc.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov