Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 20. jun. 2023

TV Slovenija 2 • Tor, 20. jun.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša najprej pregled črne kronike z dr. Damijano Žišt in astrološko napoved z astrologinjo Mojco Gregorčič. V rubriki Jezikovni zaplet rešujemo najpogostejše napake pri uporabi slovenskega jezika, v rubriki Svetujemo-varčujemo pa izpostavljamo najrazličnejše nasvete o varčevanju na različnih področjih. Katja Tratnik odkriva zanimive kotičke Slovenije, z našimi kuharskimi mojstri pa kuhamo po receptih naših babic. Z nami so jutra lepša!

24-urna dirka Le Mans praznuje 100. obletnico. Odpravili smo se torej na praznovanje, vendar na prav poseben način - po zraku, a ne z letalom, temveč s prav posebnim orjaškim balonom, ki je že desetletja ključen sestavni del vseh velikih svetovnih dirk - z Goodyearovim blimpom.

Prvakinja mariborske Drame, Nataša Matjašec Rošker je dobitnica letošnjega Borštnikovega prstana za življenjsko delo. Z njo smo se pogovarjali o dveh ustvarjalnih obdobjih, od neodvisne scene in sodelovanja z režiserjema Markom Peljhanom in Sebastijanom Horvatom do ustalitve v instituciji, kjer je kot avantgardna igralka iz 90-tih, preigrala najvidnejše ženske vloge iz širokega repertoarja klasične in sodobne, tuje in domače dramatike. Močna igralska prezenca, karizma, talent, samodisciplina in pogum je nekaj značilnosti igralke, ki ji igra pomeni način življenja.

Kulturni in umetniški program Televizije Slovenija bo stoto obletnico rojstva Karla Destovnika Kajuha počastil z igrano-dokumentarnim filmom Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića.

Trinajstega decembra bo minilo sto let od rojstva Karla Destovnika - Kajuha (1922–1944), pesnika, človekoljuba, partizana in narodnega heroja. Ob tej priložnosti je nastal igrano-dokumentarni film Samo en cvet avtorja Zvezdana Martića, ki v filmu sporoča, da so Kajuhove pesmi ljubezni in upora še vedno žive in pomembne tudi sto let po njegovem rojstvu.
Avtor filma Zvezdan Martić je pred premiero filma na TV SLO 1 povedal: »Gre za moj daleč najbolj čustven dokumentarni film. Pa ne samo zaradi Kajuhove tragične življenjske usode. Ob vsaki pesmi in vsakem človeku, ki je govoril o njem ali recitiral njegove pesmi, je imel kdo izmed nas solzo v očesu. Najbolj pa sem zadovoljen, da sem pridobil zaupanje hčerk Brine in Silve. Tako blizu Kajuhu nismo bili še nikoli.«
V filmu Samo en cvet je predstavljen nastanek Kajuhove pesniške zbirke Pesmi, edine, ki je izšla za njegovega kratkega življenja. Medtem ko je bil v partizanih vodja kulturniške skupine XIV. divizije, je v nemogočih razmerah sredi notranjskih gozdov nastala zbirka, ki jo je Kajuh narekoval po spominu. V filmu se prepletata dve rdeči niti; Kajuhova partizanska zgodba in zgodba o skupini mladih na pohodu po poteh XIV. divizije. Vizualno gre za menjavo črno-belih fotografij Kajuha in XIV. divizije ter barvnih posnetkov današnje pokrajine ob poti XIV. divizije, po kateri hodi skupina mladih, podobna kulturniški skupini divizije. Podobe znanih krajev se tako prelivajo iz črno-belih v barvne. Kajuhove sanje o lepši prihodnosti, ki vejejo iz številnih njegovih pesmi, se materializirajo ob pomoči mladih na pohodu.
Poseben čar dajejo filmu pričevanja zadnjega še živega borca XIV. divizije. Kajuhovo življenje sta zaznamovali dve ženski, velika ljubezen iz obdobja ilegale v Ljubljani Silva in članica kulturniške skupine, soborka Brina. V filmu nastopita hčerki obeh in delita z nami spomine svojih mam na Kajuha.
Ker so v njegovem rojstnem kraju Šoštanju leto 2022 posvetili spominu na Kajuha, se v filmu pojavijo številni njegovi sokrajani, ki so vse leto vsako soboto pred Kajuhovim spomenikom recitirali njegove pesmi.

Podarim dobim, akcija zbiranja pomoči športnikom (1984 - 1997), velja za družbeni, športni in marketinški fenomen novejše slovenske zgodovine. Film govori o nastanku akcije, o ljudeh, ki so si jo izmislili in realizirali, o neverjetnih številkah prodanih darilnih kartic, o socializmu in športnem amaterizmu in dveh različnih generacijah smučarjev, ki so sodelovali v tej kultni akciji.
Scenarij in režija: Bojan Krajnc

Kako se kot starš sprijazniš, da ima tvoj otrok redko gensko bolezen? Ne sprijazniš se. Iščeš rešitve in upaš, da bo znanost razvila nekaj novega,« pove eden od staršev v filmu. Redke genske bolezni v Sloveniji prizadenejo okoli 1000 otrok na leto. Za nekatere ni zdravila, pri drugih je napredek znanosti že popolnoma spremenil življenje obolelih in njihovih svojcev na bolje. Genska terapija izboljša potek bolezni ali jo celo odpravi. Čeprav je v medicini v ospredju šele nekaj let, prinaša revolucijo v zdravljenju redkih bolezni. Slovenija je v primerjavi z drugimi državami po svetu zelo uspešna pri odkrivanju in zdravljenju redkih bolezni. V državi deluje tudi raziskovalni inštitut, ki pomembno prispeva k razvoju genske terapije.

Britanski igralec Richard E. Grant se odpravi v kraje, kjer so priznani pisatelji iskali navdih in jih v svojih delih uporabili za kuliso zgodb. S torbo knjig je obiskal Italijo, Francijo in Španijo in upal, da bo skozi oči velikih pisateljev dobil nov vpogled v življenje in preteklost najosupljivejših evropskih kotičkov. Če knjigo bereš v kraju, kjer se zgodba odvija, v treh dimenzijah začutiš tamkajšnje okolje, zvoke in vonjave, česar na popisanem listu papirja ne moreš. Naš popotnik nam s čudovitimi posnetki približa zgodbe o blišču, drznem begu, umorih, spletkah, božanskih okusih, naravnih čudežih in katastrofah in še in še.

6. del: Španija
Richard E. Grant pot po krajih, ki so navdihovali pisatelje in pesnike, končuje v Španiji. Pred sto leti je Ernesta Hemingwaya dežela bikoborb tako očarala, da je o njej napisal več knjig. V areni za bikoborbe je raziskoval teme smrti, poguma in tveganja, po izkušnjah med špansko državljansko vojno pa je napisal roman Komu zvoni. V istem obdobju je Španija pritegnila tudi angleškega pisatelja Laurieja Leeja. Odpravil se je v revno kmečko vasico Almuñecar in pot opisal v popotniškem dnevniku As I Walked Out One Midsummer Morning, ki velja za prvo poročilo o republiki in španski državljanski vojni. To je bila tema, o kateri španski avtorji takrat še niso smeli pisati. Nekoč revne obmorske vasice so se pozneje začele spreminjati v turistično meko. Sodobno življenje na Costi del Sol je J. G. Ballard opisal v napeti kriminalki Cocaine Nights.

WRITE AROUND THE WORLD WITH RICHARD E. GRANT / Velika Britanija / 2021 / Režija: Southan Morris

Predstavljamo inovativen primer dobre turistične podjetniške ideje. Na Cerkljanskem so že lani jeseni eksperimentalno začeli s projektom “Oštarije kod kodi” - ali povedano v prevodu – »gostilne kot so bile nekoč«. Svoje moči so združili mikropivovar, lastnik potujoče gostilne in mojstrica praženja ter priprave kave – vse z željo, da bi vsaj za eno nedeljo v mesecu v življenje obudili zaprte gostilne in vanje povabili vaščane, nekdanje goste in tudi prišleke od zunaj. In tako so se v štirih nedeljah zopet znova odprla vrata družinskih gostiln vasi Davča, v Otaležu, na Kovačevem Rovtu v Idriji in na Bukovem.

V oddaji tudi več o vpliv kolektivne blagovne znamke na razvoj destinacije. Tak primer je Kranjska Gora, kjer so se pri njenem ustvarjanju združili ponudniki rokodelskih izdelkov, unikatnega ter industrijskega oblikovanja ter živilskih izdelkov, jedi in pijač.

Izpostavljamo pa tudi, z mednarodno nagrado Jakob nagrajeno tematsko pot Drvošec, ki jo je uredil Notranjski regijski park. Poteka po gozdnem grebenu jezera, ob sistemu požiralnikov Rešeto, od koder voda iz Cerkniškega jezera pod zemljo teče naprej proti Ljubljanici. Pot je polna informacijskih tabel, skulptur, razglednih stolpov, opazovalnic za ptice in didaktičnih postaj, kjer so predstavljene različne živali tega konca. Leta 2020 je Turistična zveza tematsko pot Drvošec prepoznala kot najbolj izstopajočo v državi, z močno nosilno tematiko in jasnim vzdrževanjem, kar je tudi glavni izziv množice tematskih poti po Sloveniji.

Od kod izvirajo tortelini in kje ne boste dobili špagetov po bolonjsko? Skrivnost nam razkrijeta Danila in Luisa, ki pripravita tradicionalne mesne torteline in torteline z veganskim nadevom. Po prenovi stare podeželske hiše v okolici Bologne uredita velik zelenjavni vrt, na katerem pridelujeta zelenjavo in zelišča za tradicionalne italijanske jedi, prednost pa dajeta domišljiji in vedno ustvarita tudi kaj novega. Na tržnici v Bologni, kjer se vsak teden zberejo domači pridelovalci, Luisa s svojimi jedmi razveseljuje kupce, ki znajo ceniti zdravo domačo hrano.

ZU TISCH / 2020 / Nemčija / Avtorica: Caroline Haertel

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

V Prestižu bo tekla beseda o čevljih. Izvedeli boste, kakšno pot so do danes prehodili in zabavne anekdote znanih Slovenk, povezane z visokimi petami. V studiu pa gostimo vsestranskega oblikovalca Milana Gačanoviča – Gacha.

V ljubljanski Drami si bodo naslednjo sezono zapomnili ne le po uprizoritvah desetih novih gledaliških umetnin, ampak tudi zato, ker bo to zadnja sezona na starih odrskih deskah. Na tuje: v Združenem kraljestvu se začenja najprestižnejša konjska dirka na svetu. S svojim videzom je zadnja leta največ pozornosti pritegnila valižanska princesa Kate Middleton. A preden bo svoje povedala modna policija, zavrtimo čas nazaj, saj imajo angleške konjske dirke več kot 300-letno tradicijo.

Maggiejino darilo
Maurice uživa večer, ko njegovo hišo zajame požar. Ker ogrevanje ne dela več, so njegove redke orhideje ogrožene. Nastani se pri Hollingu in Shelly, toda njuna pozornost ga obremenjuje. Joel pri bolnici odkrije zelo redko bolezen, vendar se nima s kom pogovarjati o njej. Ed in Maggie ga sicer poslušata, vendar nimata znanja za razpravljanje. Maggie zato pripelje k Joelu na obisk zdravnika iz bližnjega oporišča.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1994
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Mlada učitelja Katja in Vasja se odločita preizkusiti v poučevanju književnosti in geografije v manjšem in precej odmaknjenem industrijskem mestu v Rusiji. Polna zanosa in želje po širjenju obzorij mladostnikov naletita na zelo konzervativno okolje, prežeto z nacionalizmom, homofobijo, seksizmom, kjer odrasli v šolskem okolju najbolj cenijo poslušnost in disciplino, čeprav so otroci v večini povsem razpuščeni in precej neprepričljivi celo v bralni pismenosti. Učitelja mladostnikom govorita o človekovih pravicah, feminizmu, tudi ruski politiki, a velika večina jih šolo občuti kot zapor in so do drugačnih mnenj povsem brezbrižni. Tudi pedagoška pot Katje in Vasje se po enem šolskem letu tu konča. A ne čisto brez uspeha.

HEY! TEACHERS! / Rusija / 2020 / Režija: Julija Višnevec

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov