Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 25. avg. 2024

TV Slovenija 2 • Ned, 25. avg.

Viktor Parma, mojster opere in operete, je bil po rodu Tržačan, po narodnostni pripadnosti pa Slovenec. Na Dunaju je študiral pravo, pri skladatelju in profesorju Antonu Brucknerju pa glasbo. Napisal je devet odrskih del, od katerih je opereta Caričine amazonke doživela največji uspeh.
Premiera Caričinih amazonk je bila 24. marca 1903 v ljubljanskem Deželnem gledališču, dirigent je bil Hilarij Benišek. Spremljali boste koncertno izvedbo operete. Solisti so: Marjetka Podgoršek Horžen, Irene Akweley Yebuah, Katja Konvalinka, Andreja Brglec, Marjan Trček, Zoran Potočan, Dejan Vrbančič in Saša Ivaci. Novomeškemu simfoničnemu orkestru dirigira Zdravko Hribar.

Istra z okolico je prava zakladnica, o čemer pričajo tudi tamkajšnji prebivalci in kultura. Njeno bogastvo se razkriva v izjemni umetniški, arhitekturni, zgodovinski, književni in kulinarični dediščini. Oddaja Istra z okolico je z gosti v studiu in reportažami pravi kalejdoskop, ki v gledalcih prebudi radovednost, da si zaželijo to pokrajino bolje spoznati, hkrati pa jih spodbuja k odkrivanju naravnih lepot in človekovih stvaritev, o katerih pričajo tisti, ki v obmejnih krajih živijo ali jih imajo preprosto radi.

Ohranjanje lokalne arhitekturne dediščine je naloga vseh nas, prav posebno veselje pa je, ko k temu z vsem srcem prispevajo tudi tisti, ki se morda niso rodili na slovenskih tleh. Navdihujoča zgodba prihaja iz Škocjana pri Divači, prav nad osupljivimi Škocjanskimi jamami. V čudoviti vasici se je energični lastnik lotil prenove starega župnišča in sedaj ta hiša predvsem zaradi ohranjenih lesenih elementov zares diha z duhom preteklosti.
Obiskali smo oblikovalca lesa v njegovem družinskem domu, ki je poln umetelnih lesenih predmetov, umetniških kosov in igrivih idej. Les obdeluje z ročnimi mizarskimi orodji, pri čemer končni izdelek odseva tradicijo različnih tehnik stikov, spojev in izvedbo detajlov, kot so jih uporabljali že stari mojstri.
Pogosto vam pokažemo prenove družinskih hiš oziroma podstreh, ki postanejo dom za mlade. Tokrat pa gremo v klet. Ja, tudi v kleti se da urediti sodobno in svetlo stanovanje za mlado družino.

V tokratni Avtomobilnosti bomo tako na štirih kot na dveh kolesih. Pri slednjih bomo spoznali teorijo in prakso zaviranja ter se podali v svet najnaprednejših asistenčnih sistemov, ti s svojim delovanjem posegajo tudi na področje tehnike zaviranja motocikla. Ker brez dobre pnevmatike ni učinkovitega zaviranja spoznamo tudi priporočila za kar kakovostno izbiro moto-pnevmatik.

Ponudimo vam malo šolo avtomobilskih menjalnikov in pojasnimo, zakaj so hibridni menjalnik bistveno varčnejši.

Pika na i je premiera nissana qashqaija, na kateri so povedali nekaj izredno smelih obljub.

Ivan Vurnik je ob Fabianiju in Plečniku eden od velike trojice arhitektov, ki so postavili temelj sodobne slovenske arhitekture.

Ti trije veliki arhitekti so zaznamovali svoj in naš historični čas in življenjski prostor. Zametek vsega modernega v arhitekturi je k nam z Dunaja prinesel Maks Fabiani. Jože Plečnik, najznamenitejši predstavnik historične arhitekture in začetnik moderne stavbarske arhitekture pri nas, je objekte obogatil z regionalnimi izraznimi elementi. Ivan Vurnik pa je v dvajsetih letih 20. stoletja iskal slovensko nacionalno umetnost. Po tem romantičnem poskusu je v tridesetih letih 20. stoletja postal vnet zagovornik funkcionalizma in je naredil prve načrte socialne arhitekture pri nas.
V nečem pa je bil Ivan Vurnik povsem drugačen od svojih dveh poklicnih kolegov. Fabiani in Plečnik sta živela večji del samsko, asketsko življenje. Vurnikovo življenje pa je bilo burno, zaznamovano tudi z družinsko tragedijo. Njegova žena in tovarišica v umetnosti je bila slikarka Helena Kottler. Sobivanje slikarke in arhitekta se jasno kaže v njunih skupnih delih. Tako imenovani Gesamtkunst v zgodovini umetnosti ni nekaj posebnega, redkost pa je umetniško sodelovanje dveh zakoncev, ki sta zavezana različnima vrstama umetnosti. Ob skupnem delu Ivana in Helene se porajata dve vprašanji: kako je intimni partnerski odnos vplival na njuno strokovno in umetniško sodelovanje ter kako so tragični in usodni dogodki zarezali v delo obeh? Dokumentarno igrani film ISKALCA skuša prikazati vsaj del tega zanimivega intimnega in umetniškega sobivanja, ki ne more biti nikoli v celoti pojasnjeno. Scenarij in režija sta delo Alme Lapajne.

Tempo, oddaja o parašportu, vsak mesec prinaša afirmativne življenjske/športne zgodbe o parašportnikih. S kamero spremljamo domača in mednarodna tekmovanja, v katerih se za najvišja mesta merijo tudi Slovenci. V prispevkih tudi o pomenu športa za invalide. Prav šport je tisti most socializacije, ki (mladim) invalidom izboljšuje kakovost življenja.

Noč zmaja bo velik spektakel, na katerem bodo nastopili številni zvezdniki svetovne košarke, obe peterki pa bosta vodila Goran Dragić, ki se s to tekmo uradno poslavlja od športne kariere, in Luka Dončić, eden največjih košarkarskih zvezdnikov na svetu. Poslovilna tekma Gorana Dragića ne bo le izjemen košarkarski dogodek, ampak ima tudi zelo pomembno dobrodelno noto.

V zadnjem delu serije spoznamo Ceuto, špansko eksklavo na afriški obali. Čez močno zastraženo mejo med Evropsko unijo in Marokom se poskušajo prebiti številni migranti in begunci. Simon Reeve jih obišče v skrivnem taboru sredi maroške goščave, kjer čakajo na priložnost za odhod čez morje v Evropo. Nato si v južni Španiji ogleda obsežne rastlinjake, v katerih pridelujejo sadje in zelenjavo za mednarodne trgovske verige, in ugotovi, da gre za velikansko industrijo, ki temelji na izkoriščanju priseljenske delovne sile. Potem ko obišče meko množičnega turizma, Benidorm, si ogleda še naravni rezervat na Korziki, kjer jim je s strogimi predpisi uspelo zaščititi živalske vrste, ki drugod v Sredozemlju že izumirajo.

MEDITERANEAN WITH SIMON REEVE /BBC, Združeno kraljestvo / 2018 / Scenarist in voditelj: Simon Reeve

OSKRBA PARADIŽNIKA V ČASU ZORENJA
Ker je bila pomlad deževna in hladnejša, so prvi posevki paradižnika na številnih vrtovih propadli. Junijsko sajenje sadik se je bolje obneslo in paradižnika bo tudi letos dovolj. Avgusta zori, pri tem pa ne smemo pozabiti na nego rastlin tudi v njihovem zrelejšem obdobju.

O HIBISKUSU IN METULJNIKU
Med redkejšimi poleti cvetočimi okrasnimi grmovnicami sta hibiskus in metuljnik. Pri prvem nabiramo cvetne in zelene liste ter zelena semena za čaje. Metuljnik oz. davidova budleja pa se hitro razmnožuje, zato rastlino uvrščamo med invazivne tujerodne vrste. Na vrtu Sebastjana Liparja hibiskus in metuljnik tvorita cvetočo živo mejo.

NABERIMO SEMENA KOPRIVE
Vedenje o zdravilnih učinkovinah koprive se prenaša iz roda v rod, spomladi iz mladih listov pripravljamo špinačo, jeseni pa nabiramo semena. Posušimo jih ali jih v jogurte, juhe oz. na solate potrosimo kar sveže. Ste vedeli, da spadajo med super živila?

POLETNI ŠOPEK
Sebastjan Lipar je nabral cvetoče vejice hibiskusa in metuljnika, s travnika pa nekaj trav in divjega korena. Sestavil je prekrasen poletni šopek.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Kako v naših možganih nastaja predstava o stvarnosti, svetu okoli nas? V dokumentarni seriji v dveh delih se z nevroznanstvenico Heather Berlin odpravimo na raziskovanje delovanja človeškega uma. Možgani, ki so bili dolga stoletja skoraj nerazložljiva uganka, nam končno zaupajo svoje skrivnosti.

2. del: Kdo odloča
Je nadzor res v naših rokah ali možgani nadzorujejo nas? V drugem delu serije Naši možgani se ob pomoči nevroznanstvenice Heather Berlin seznanimo z najnovejšimi raziskavami o podzavestnem. Mesečnost, anestezija in teorija iger nam na potovanju v človeške možgane razkrijejo presenetljive resnice o tem, kaj v resnici usmerja naše odločitve.

YOUR BRAIN / ZDA / 2023 / Režija: David Alvarado, Jason Sussberg

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Romantična drama in komedija. Družina porodniške babice Merel se nezadržno širi. Nekateri člani družine že imajo otroka, drugi bodo vsak čas rodili ali pa načrtujejo otroka v kratkem … Tudi Annet in njen mož, oba pri štiridesetih, se trudita še za enega otroka. Hodita od zdravnika do zdravnika, nato pa ju preseneti hči Eva, ki oznani svojo nosečnost. Tudi dedek in ločen očka Piet želi ponovno zaživeti in pri več kot šestdesetih letih dobi otroka z mlajšo partnerico. Otroka si prav tako želi samostojna Merel. Kot babica ve, da nima več veliko časa za zanositev, pravega moškega pa ni na obzorju. Ko se že odloči za umetno oploditev in samostojno materinstvo, se pojavi Luuk, simpatičen reševalec, ki njeno življenje postavi na glavo …

PREGNANT / ZWANGER & CO / NETH / 2022
Režija: Dominique Deruddere / Scenarij: Dominique Deruddere / Igrajo: Jamie Dornan, Anthony Head, Charlotte De Bruyne, Numan Acar, Max Pirkis, Sharon Maughan, Ali Suliman, Jan Decleir, Eline Van der Velden, Mitchell Mullen, Gene Bervoets …

Monumentalna večurna saga italijanskega avtorja Luchina Viscontija govori o življenju Ludvika II. Bavarskega, ki je vladal od leta 1864 do svoje smrti leta 1886. Ludvik je bil bratranec cesarice Elizabete (Sissi). Veljal je za enega najbolj ekscentričnih srednjeevropskih vladarjev, podpiral je umetnike, obsedal ga je Richard Wagner, posnemal je Sončnega kralja in dobil več nazivov: Labodji, Pravljični in Nori kralj. Zaradi domnevne duševne bolezni je bil odstavljen s prestola in le nekaj dni zatem umrl v nepojasnjenih okoliščinah. Krožijo pa tudi teorije, da so ga zaradi ekstravagantnega življenjskega in vladarskega sloga ter prevelike potrošnje umorili.

2. del:
Uprizoritev Wagnerjevega Tristana pošteno načne državno blagajno. Ludvik je razsipen in vlada mu očita razkošne sprejeme, zlasti tistega, ki ga pripravi za sestrično cesarico Elizabeto. Ta prezira velika slavja in Ludviku pove, da je njegovo prijateljstvo z Wagnerjem smešno. V zakon mu ponudi sestro Sophie.

Izvirni naslov: LUDWIG / Koprodukcijska nadaljevanka, 1973 / Režija: Luchino Visconti / Scenarij: Luchino Visconti, Enrico Medioli, Suso Cecchi D'Amico / Igrajo: Helmut Berger, Romy Schneider, Trevor Howard

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov