Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 20. okt. 2024

TV Slovenija 2 • Ned, 20. okt.

Nastop posameznih pevskih skupin in solistov, ki delujejo pod vodstvom Glasbene matice v Ljubljani. V oddaji se predstavlja Otroški pevski zbor pod vodstvom Tadeje Kreča in sopranistka Marika Ravnik, ki se petja uči pod vodstvom pevskega pedagoga Aca Biščevića. Posnetek je nastal na slavnostni prireditvi v Slovenski filharmoniji, ki jo je pripravila Glasbena matica, ustanova, ki že 150 let skrbi za razvoj, izobraževanje in promocijo glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti.

Kulturno društvo s prvotnim imenom folklorna skupina Delavsko prosvetnega društva Svoboda je jeseni leta 1967 ustanovil dolgoletni koreograf in umetniški vodja skupine dr. Bruno Ravnikar z namenom gojiti in poustvarjati ljudske plese, pesmi in glasbo. Petdeset let pozneje folklorna skupina še vedno sledi tem ciljem, ob tem pa tradicionalno umetniško podobo nadgrajuje z novimi plesnimi postavitvami, premišljenim izborom in posodobitvami ljudskih plesov ter s poustvarjanjem izvirne ljudske glasbe in petja. Predstava Pleši, poj, oder je tvoj predstavlja plese slovenskih pokrajin, pa tudi plese nekdanjih jugoslovanskih republik.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Pripravite se na eksplozijo zabave z oddajo, ki bo popestrila vaš nedeljski dopoldan – Žogarija.

Ustvarjalci oddaje Avtomobilnost so dolgoletni odlični poznavalci avtomobilskih tehnologij in sodobnega razvoja na področju prometne varnosti, varovanja okolja in novih mobilnostnih smernic. Želja avtorjev oddaje je pogledati globlje v zakulisje industrije ter spoznati tako razloge kot metode, s katerimi sodobni svet avtomobilizma naslavlja preoblikovanje družbe v bolj trajnostno mobilnost. Posebnost ekipe Avtomobilnosti je tudi močno razvit čut do aktivne vloge pri povečanju prometne varnosti. Člani ekipe so namreč avtorji številnih preventivnih dogodkov in pobud, skupno pa jim je tudi to, da k sodelovanju zelo radi povabijo gledalce, bralce in poslušalce.

Tempo, oddaja o parašportu, vsak mesec prinaša afirmativne življenjske/športne zgodbe o parašportnikih. S kamero spremljamo domača in mednarodna tekmovanja, v katerih se za najvišja mesta merijo tudi Slovenci. V prispevkih tudi o pomenu športa za invalide. Prav šport je tisti most socializacije, ki (mladim) invalidom izboljšuje kakovost življenja.

Zaradi storitev v oblaku je splet postal veliko skladišče svetovnega znanja. Vendar prenos naših življenj v oblak prinaša precejšnje okoljske izzive. Ogromni podatkovni centri, postavljeni po vsem svetu – od zasneženih gora v severni Evropi do puščav v ZDA – shranjujejo naše podatke. Filmi, veliki športni dogodki, e-pošta in video igre so nam na voljo kjer koli in kadar koli. Toda ti strežniki so izjemno energetsko potratni. Za hlajenje sistema potrebujejo enormne količine vode, za delovanje trošijo fosilna goriva – in tako vsako leto v ozračje pošljejo na megatone ogljika. Ali lahko planet, ki se sooča s podnebno krizo, to vzdrži?

IS THE CLOUD DAMAGING THE PLANET (PANORAMA) / Velika Britanija / 2023 / Režija: Maurice May

Favna in flora Slovenije premoreta pet ekosistemov. Alpski, kraški, morski, gozdni in panonski gostijo zelo raznolike oblike življenja.

V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemne jame kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski in tudi rastlinski svet. Odkrivamo tudi skrivno življenje nekaterih živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Priča smo tudi posamičnim interakcijam med ljudmi in živalmi. Skozi 83-minutni film se odstirajo osupljive podrobnosti iz živalskega sveta, združene v privlačne in nevsiljivo poučne zgodbe, ki jih odlikujejo zanimivi posnetki. Predstavljenih je več kot 50 živalskih vrst, ki jih spremljamo v obdobju enega leta in so prikazane v različnih vlogah, kot jim jih narekuje življenjski cikel – prehranjevanje oz. lov, dvorjenje, spopad za samice, paritev, skrb za mladiče. Poseben pečat dajejo filmu posnetki redko videnih prizorov.
Avtor Matej Vranič je slovenski profesionalni fotograf in filmar. Navdih je črpal iz lastnih izkušenj in dolgoletnega opazovanja ter poklicnega fotografiranja živali in narave po Sloveniji, Leta 2018 je predstavili svoj prvi dokumentarni film z živalsko vsebino Ptice jezer.

Zabavna, s fantazijskimi elementi obarvana francoska romantična komedija

Pierre je odrasel moški, ki je rasel v popolni idili na francoskem podeželju daleč od vplivov civilizacije. Vse življenje je preživel v izolaciji, zato ne pozna osnov človeške komunikacije. Njegovo življenje se obrne na glavo, ko izve, da ljudje, ki so ga vzgajali, niso njegovi pravi starši. V iskanju prave družine se Pierre preseli v mesto, kjer se prvič sreča s tujimi ljudmi in drugačnimi navadami. Skozi novi svet mu pomaga krmariti Anne, ki jo privlači Pierrova iskrena dobrota. Pierre je namreč med vsemi ljudmi, ki jih Anne pozna, edini, ki ni grozljivo sebičen.

Izvirni naslov: C'EST MAGNIFIQUE / Francoski film, 2019 / Režija in scenarij: Clovis Cornillac / Igrajo: Clovis Cornillac, Alice Pol, Lilou Fogli

V najstarejši vrtnarski oddaji pri nas vam vsako soboto svetujejo, kako gojiti vrtnine na ekološki način, z ekološkimi in bio-dinamičnimi pripravki, kako pravilno saditi sadno drevje in ga na začetku pomladi tudi ustrezno porezati. V njej predstavljamo smernice v cvetličarstvu in gojenju rezanega cvetja in lončnih rastlin, pogosto pa kot začimbo oddaje pripravimo tudi kakšno pozabljeno jed. Vabljeni k ogledu.
navrtu@rtvslo.si

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Dokumentarna serija Planet Zemlja (III.) nas popelje na neverjetno popotovanje po različnih življenjskih okoljih, ki jih najdemo na Zemlji. Čeprav so se ta tudi v preteklosti vedno spreminjala, se je zaradi segrevanja planeta, ki ga povzroča človek, ter širjenja površin za kmetijsko, gospodarsko in poselitveno rabo zdaj ta proces tako pospešil, da nekatere živali komaj še lovijo korak z njim.

2. del: Morje
Morje je največje življenjsko okolje na svetu in v svojih nedrjih hrani nešteto skrivnosti. Vsako potovanje pod gladino lahko razkrije kaj izjemnega in vsako leto odkrijemo več kot tisoč novih vrst. Tudi tam, kjer se zdi naravnost rajsko, nenehno divja boj za življenje in smrt.

PLANET EARTH III. / Velika Britanija / 2023 / Režija: Will Ridgeon

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Pripadniki Rdečih brigad skrivaj odpeljejo duhovnika v skrivališče, kjer zadržujejo ujetnika Alda Mora. Predsednik Krščanske demokracije se duhovniku spove, prizna mu, da čuti sovraštvo do svojih kolegov v stranki, ker ne naredijo nič, da bi ga rešili. Duhovnik ga odveže grehov in mu da obhajilo. Notranji minister Francesco Cossiga se poslovi od ameriškega svetovalca Steva Pieczenika, ki mu zagotovi, da bodo Rdeče brigade Alda Mora izpustile živega, saj bi sicer samo sebi naredile škodo. 9. maja oblasti prejmejo sporočilo, da je v Vii Caetani sumljiv avtomobil, v katerem naj bi našli predsednika Krščanske demokracije Alda Mora.

Luka, 19 letni mladenič, odhaja iz mladinskega doma, svojega edinega zatočišča, kjer je zapuščen od mame in sorodnikov preživel zadnjih devet let. Ob vstopu v novo življenjsko obdobje je njegova želja, da odkrije, kje je pokopan njegov oče. Zaposli se v tovarni za predelavo mesnih izdelkov, kjer spozna prikupno Ajdo in se vanjo zaljubi. Toda preteklost in spomini na otroštvo mu ne dajo miru, zato se odpravi po sledeh svoje družine in kmalu odkrije pretresljivo skrivnost, ki spremeni njegov pogled na svet. Luka spozna, da je njegova edina uteha ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prav občutke. Tudi ona ima namreč svojo temno družinsko skrivnost.
Scenarij in režija: Marko Šantić / Igrajo: Janko Mandić (Luka), Nina Rakovec (Ajda), ...

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov