Samopresrkbne mestne skupnosti niso več izjeme, širijo pa se tudi na širši ravni, saj se je iz koncepta zelenih mest in njihovega razvoja razvilo arhitekturno gibanje
Samopresrkbne mestne skupnosti niso več izjeme, širijo pa se tudi na širši ravni, saj se je iz koncepta zelenih mest in njihovega razvoja razvilo arhitekturno gibanje "zelenih stolpnic". Foto: Wikipedia Commons/Wiki Commons

V stanovanjskem kompleksu v švedski prestolnici je pred šestimi leti nekaj stanovalcev dalo pobudo za urejanje vrtičkov na dvorišču zgradbe, zasadilo drevesa in grmičevje z užitnimi sadeži ter plodovi, začelo kompostirati odpadno hrano in iz nje ustvarjati rodovitno zemljo za nadaljnjo uporabo. Odpadno hrano so namenili tudi lastni reji piščancev, ki jim daje domača jajca. Danes pet družin hkrati skrbi za dva skupnostna domača zajčka, saj si vsaka družina z otroki zase časovno ne more privoščiti hišne živali, v trajnostne skupnostne aktivnosti pa so se v ustvarjanje vpeli še drugi stanovalci.

Staro in zanemarjeno stanovanjsko sobo so spremenili v prijetno mini dvorano, v kateri gostujejo ure joge, organizirajo druženja, igrajo družabne in skupinske igre, skupaj kuhajo in si delijo druge aktivnosti. Skupaj so zbrali različna orodja, ki jih vsak zase ne uporablja pogosto, kot je recimo šivalni stroj, delijo pa si tudi električni motor za manjše lokalne opravke.

Manjše število stanovalcev je s tem navdušilo prebivalce sosednjih stanovanjskih kompleksov, več kot 30 izmed 170 danes sodeluje v lokalnih trajnostnih aktivnostih in soustvarja naselje Ekoellie. Ker večina med njimi dneve preživlja v službah, preostali čas pa z otroki, z delitvijo odgovornosti in dela drug drugemu omogočajo način življenja, ki ga sicer sami zase ne bi imeli možnosti ustvariti in vzdrževati.

Skupnost vse aktivnosti in ideje deli na svojem blogu, njihova pobuda pa je za obisk navdušila tudi ameriškega okoljevarstvenega aktivista Roba Greenfiela, ki jih je obiskal in o njih poročal. Takšne mestne skupnosti niso več izjeme, širijo pa se tudi na širši ravni, saj se je iz koncepta zelenih mest in njihovega razvoja razvilo arhitekturno gibanje "zelenih stolpnic", nekaj od njih je predstavil angleški blog propertymoose.