Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Tanja Mojzer

Rastline Jesenski podlesek, zelo si lep, a strupen!

14.04.2024

Jesenski podlesek, katerega listi so malce podobni listom čemaža, cvetovi pa žafranu, uspeva po vsej Sloveniji. Imenujemo ga tudi cmerika, golobjak, divji luk in jesenski materničnik. A pozor, ko jo vidite: je zelo strupen, zato se ga ne dotikajte.

Zakaj? Zato! Zakaj baletni plesalci morajo trenirati po več ur na dan?

13.04.2024

Poklic baletnega plesalca ali plesalke je vsekakor eden izmed poklicev, ki zahteva zelo veliko discipline. Gre za poseben način življenja, ki vključuje veliko treningov, zdrave prehrane in psihofizične pripravljenosti. Vadijo skoraj vsak dan po več ur.

Živali Storževa listonožka

12.04.2024

Storževa listonožka je ime dobila po ničemer drugem kot po storžu. Seveda. Najdemo jo pa tudi na kmetijskih in mestnih površinah ter nasadih. Pogosto odleti tudi na deble iglavcev, še največkrat pa na veje ter storže.

Moje telo Alergija na morsko hrano

11.04.2024

Med morsko hrano spadajo različne ribe in tudi lupinarji, kamor prištevamo različne morske rake in školjke. Lahko bi rekeli, da kar koli, kar živi v vodi. Če je nekdo alergičen na morsko hrano, je nikakor ne sme uživati, saj je reakcija lahko zelo huda.

Rastline Hren, kako pa ti pečeš, ampak si zdrav!

10.04.2024

Navadni hren je večletna rastlina, ki spada v družino križnic, kamor uvrščamo tudi gorčico, zelje, cvetačo in brokoli. V prehrani uporabljamo korenino, ki raste kar nekaj časa. Hren je sicer precej pekoč, jemo ga kot začimbo, najpogosteje za veliko noč.

Zakaj? Zato! Zakaj rudarji nosijo čelado?

09.04.2024

Delovna obleka, rokavice, do kolen gumijasti škornji in čelada. Ja, to je obvezna oprema rudarjev, ki globoko v rudnikih kopljejo različno rudo. Ker gre za stik z velikokrat strupenimi rudami, morajo biti na takšen način zaščiteni.

Živali Bober, podoben si nutriji! V čem?

08.04.2024

Bober je na prvi pogled nekoliko podoben nutriji, a med njima so pomembne razlike. Najbolj ju ločimo po repu ter seveda zobeh. Nutrija ima velike oranžne sprednje zobe, bober pa bele. Bobrov rep je debel in ploščat, od nutrije pa tanek in dolg.

Moje telo Kaj je osteoporoza?

07.04.2024

Osteoporoza je stanje, ko imamo v kosteh zmanjšano kostno maso. Običajno se to pojavi pri starejših ljudeh, sicer pa lahko tudi pri mlajših, še posebej zaradi neuravnotežene prehrane s premalo kalcija.

Zakaj? Zato! Zakaj se učimo brati in pisati?

05.04.2024

Ko pričnemo hoditi v šolo, se pričnejo tudi mnoge naloge in obveznosti, ki se jih učimo sproti. Si predstavljate, da sploh nikoli ne bi znali brati, pisati ali računati? Kako bi potem sploh vedeli, kaj kupiti v trgovini in na kateri avtobus vstopiti?

Živali Navadni vresnik

04.04.2024

Navadni vresnik je žuželka, ki ima rumenorjava krila z izrazitimi prečnimi, rjavimi pasovi in drobnimi črticami. Pasovi so lahko zelo široki (predvsem tisti ob robu kril). Ko razpre krila, je videti kot preproga iz enega kosa. Najdemo ga na travnikih.

Moje telo Vnetje slepiča

03.04.2024

Slepič je je 6 do 10 cm velik izrastek, ki se pojavi na začetku debelega črevesa oziroma na prehodu iz tankega črevesa v debelega. Pravimo mu zakrneli organ, saj lahko živimo brez njega. Najdemo ga tudi v mali medenici, lahko pa celo pod jetri.

Rastline Kalateja, zelo lepe liste imaš!

02.04.2024

Kalateja je prava kraljica dnevnih sob, saj ima zelo lepe liste, na katerih je zanimiv vzorec, ki ga na površini lista ustvarijo žile. Posebnost teh listov je, da se ponoči zvijejo in zjutraj ponovno razprejo.

Stran 3 od 106
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov