Sani Bečirovič je zaradi zdravja letos odpovedal svoj nastop na EP-ju na Poljskem, vroče teme o odhodu druge slovenske dvojke Saše Vujačiča iz reprezentance pa ni želel komentirati. Foto: EPA
Sani Bečirovič je zaradi zdravja letos odpovedal svoj nastop na EP-ju na Poljskem, vroče teme o odhodu druge slovenske dvojke Saše Vujačiča iz reprezentance pa ni želel komentirati. Foto: EPA
Aleš Pipan
Aleš Pipan je takrat sijajno vodil tekmo. Foto: EPA
Iz zgodovine: Slovenija - Grčija 2005

Obračun drugega kroga skupine C v nabito polnem Pionirju je (še) vedno vzorčen primer, morda tudi za zdajšnjo selekcijo z Juretom Zdovcem na čelu, kako se lotiti vrhunskega tekmeca. Čvrsto in močno, ob tem pa je treba ves čas držati igro in rezultat v svojih rokah. Slovenci so v zares razburljivi in kakovostni tekmi vodili največ za 19 točk, na začetku četrte četrtine pa s šestimi zaporednimi točkami pravočasno odgovorili na zadnji poskus Grkov. Ti so se približali že na 56:49.

"Kontrolirali ritem, vsilili naš sistem"
"Celotno srečanje smo kontrolirali ritem, vsilili naš sistem in nato zasluženo slavili," je kratko in jedrnato za MMC recept do uspeha opisal Bečirovič, z 18 točkami prvi strelec tekme. Takrat je bil to zanj vrhunec kariere. To še vedno velja?

Za vedno v Bečirovičevem spominu
"Verjetno bi naslov prvaka Evrolige, ki sem ga osvojil s Panathinaikosom, postavil pred to, v reprezentančnem dresu pa je to ena tistih tekem, ki se je ne da niti opisati niti ponoviti. Ta tekma bo za vedno ostala v mojem spominu. Samo tisti, ki so bili v dvorani, vedo ,o čem govorim. O samem vzdušju. Nabito poln Pionir, odmevalo je Slovenija, Slovenija ..."


Svojo kariero znova postavil na prave temelje

Glede na to, kako dolgotrajne težave je imel pred tem s koleni, je bila ta tekma verjetno prava prelomnica? "Po vseh tistih zdravstvenih težavah, ki sem jih imel, je bila to pika na i, ki sem jo rabil. Tu se mi je vrnila potrebna samozavest, da sem znova na prave temelje postavil svojo kariero."

Čaka na pravo ponudbo
Ta je zatem doživela kar nekaj klubskih vrhuncev. V dresu Lottomatice je bil v zadnji sezoni razglašen za MVP-ja rednega dela Evrolige, vendar je rimska zgodba zanj že končana. H kateremu klubu se nagiba? "KK Bistrica je najbližje temu, da me podpiše. Ali pa Maribor (smeh, op. a.). Čakam na pravo ponudbo in se pripravljam. Dopoldne imam individualne treninge, popoldne pa pri Alešu Pipanu, ki mi je znova podal roko. Še enkrat se zahvaljujem njemu in Laškemu."

Skupina C, 2. krog:
SLOVENIJA
- GRČIJA
68:56 (20:14, 17:13, 17:12, 14:17)
Bečirovič 18, Nachbar 14, Milič 11, Lakovič 7, Nesterovič 6, Jurak 5, Brezec 4, Lorbek 3; Papadopoulos 15, Zizis 9.

Iz zgodovine: Slovenija - Grčija 2005