Sojenje poteka ob najstrožjih varnostnih ukrepih. Foto: MMC RTV SLO
Sojenje poteka ob najstrožjih varnostnih ukrepih. Foto: MMC RTV SLO
Prihod balkanskega bojevnika
Nekateri od obtoženih se niso želeli zagovarjati. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Na prejšnjem naroku so se že zagovarjali Dragan Tošić, Dragan Beljkaš, Jakob Remškar in Mirzet Lucević, nihče od njih pa ni želel odgovarjati na vprašanja. Tokrat pa se je obravnava začela z zagovorom Petra Khermayerja, ki se je tudi zagovarjal kot nedolžen. Povedal je, da sta z Mirzetom Lucevićem prijatelja.

"Tošića poznam prek njegovega bratranca"
O očitkih tožilstva, da je prenašal infomacije med člani združbe, pa je dejal, da sploh ne ve, za kakšne informacije gre. Pojasnil je še, da mu je Lucević kuverto z zajetnim kupom denarja dal za aro za hišo, ki da jo je Lucević kupoval.

Kot nedolžen se je zagovarjal tudi Anes Selman, ki je priznal, da pozna Tošića, a prek njegovega bratranca, s katerim sta se dobivala na pijači. Potarnal je tudi, da se njegovo duševno stanje v priporu poslabšuje, kar da je potrdil tudi psihiater.

"Ob preiskavi sem bil zadet"
Boštjan Kopčič
pa je dejal, da očitanih kaznivih dejanj ni storil in ni član združbe. Tožilstvo po njegovih besedah ni niti pojasnilo, kakšne informacije naj bi posredoval med člani združbe, zato se na take očitke niti ne more braniti. Šabića in Lucevića pozna še iz otroštva v Fužinah.

V zagovoru je povedal tudi, da je nekdanji heroinski odvisnik. Pri njem zaseženi heroin pa je imel za lastno uporabo in je bil v času policijske preiskave pri njem doma zadet, zato tudi ni dajal pripomb na policijski zapisnik. Sodišče je pozval, naj pri njem zaseženi kokain analizirajo in bodo videli, da je precej manj čist kot tisti, ki je bil zasežen v akciji. Glede zaseženih nožev pa je pojasnil, da jih je kupil v trgovini Lovec. To je potrdil tudi odvetnik Gorazd Fišer, ki jih je v trgovini tudi slikal in slike predal senatu.

Peterica se ne želi zagovarjati
Obtoženec Dejan Zupan se ni želel zagovarjati, njegova zagovornica pa je povedala, da se mu je v času procesa stanje njegovega gležnja zaradi naporov bistveno poslabšalo. Zupan naj bi se sicer okoli premikal z invalidksim vozičkom, na obravnave pa prihaja z berglami in se kljub slabšemu zdravstvenemu stanju udeležuje obravnav, da bi popešil proces, je dejala. Dodala je še, da se lahko zgodi, da bodo morali zahtevati sojenje v njegovi odsotnosti ali izločitev iz procesa.

Marko Bublič, Robert Šabić in Đemajli Manđuka se niso želeli zagovarjati. Tudi Miralem Lucević se ni želel zagovarjati, a se namerava kasneje.

Kondičeva ni želela razkriti glasu
Sandra Udrih
je povedala, da ni članica nikakršne hudodelske združbe. Pojasnila je, da je preko prevajalstva prišla v stik s soobtoženimi, in dodaja, da je bila izkoriščena ter da nima nič z urejanjem ponarejenih osebnih dokumentov za člane združbe.

Suzana Remškar pa je dejala le, da z očitki nima nič, njen mož pa je lovec, zaradi česar se je tudi odločil iti v Afriko. Ko jo je klical, se je prestrašila, saj so razmere v Afriki nevarne, Klopčiča pa pozna ravno preko moža. Za denar pa sta se dogovarjala zaradi prodaje počitniške hišice v Termah Čatež.

Zdenka Kondič pa ponovno ni želela razkriti svojega glasu, zato je zagovor prebral njen odvetnik. V njem je zanikala vse navedene očitke in povedala da srbskega narkokralja Darka Šarića pozna še iz otroštva in da so bili z njegovo družino družinski prijatelji, saj izhajajo iz iste vasi v Črni gori.

Abramoviča zanima, kje je denar
Po besedah Valterja Abramoviča se je na očitke težko zagovarjati, saj jih je tožilka velikokrat spremenila. Zavrnil je vse očitke, da naj bi pomagal počistitiu stanovanje Anastazija Martinčiča v Portorožu, preden je tja prišla policija.

Abramovič je dejal tudi , da tožilstvo v obtožnici navaja, da za proces ni relevantno, kje je končal denar (okoli tri milijone evrov) iz Martinčičevega kombija, ki naj bi ga spraznila skupaj s Tadejem Poljakom. "Mene pa zanima," je dejal Abramovič.

Tudi Tadej Poljak se ni želel zagovarjati, saj je po njegovih besedah vse zelo izčrpno pojasnil že lani ob aretaciji. Trdi pa, da je obtožnica nerazumljiva. Razen Abramoviča, trdi Poljak, ne pozna nobenega drugega obtoženca, kar priznava tudi tožilstvo, zaradi česar ne razume, kako je lahko član te združbe. Kakor njegovi predhodniki, je tudi on zavrnil očitke o razkošnem življenju. V zagovoru pa se je dotaknil še denarja iz kombija. Dejal je da, če bi ga vzela z Abramovičem, bi bilo dokaj jasno kje je končal.

Tošić na zadnji obravnavi priznal, da pozna Šarića
Pred ljubljanskega okrožnega sodnika Gorazda Fabjančiča naj bi stopili še preostali obtoženi, ki jih tožilka Blanka Žgajnar obtožila proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili ter hudodelskega združevanja.

Obtoženi slovenski državljani naj bi bili po navedbah obtožnice del mednarodne kriminalne združbe, ki naj bi delovala pod vodstvom t. i. kokainskega kralja Darka Šarića.

Med svojim zagovorom je prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić priznal, da pozna Šarića. Sodniku je zatrdil, da ga pozna le kot uspešnega poslovneža, ki se ukvarja z zakonitimi posli.

Pred sodišče leto dni od policijske akcije
Eno največjih sojenj v Sloveniji se je začelo prejšnji torek, slabo leto dni po obsežni policijski akciji, v kateri so policisti in kriminalisti aretirali 14 ljudi. V okviru akcije, ki je potekala na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Policisti so na obtožence postali pozorni v drugi polovici leta 2008, ko so od tujih varnostnih organov dobili podatke, da kriminalna združba, katere del so bili tudi slovenski državljani, tihotapi kokain iz Južne Amerike do italijanskih pristanišč ter nato na sever Italije.

Tam so nato mamila vsaj v letih 2008 in 2009 množično preprodajali kriminalnim skupinam, po informacijah italijanskih varnostnih organov pa je omenjena kriminalna skupina prevzela monopol nad trgovino kokaina v severni Italiji.