Popoviču se vnovič očita zlorabo položaja, saj naj bi bil prireditelj Rumene noči izbran še pred koncem javnega razpisa. Foto: BoBo
Popoviču se vnovič očita zlorabo položaja, saj naj bi bil prireditelj Rumene noči izbran še pred koncem javnega razpisa. Foto: BoBo

Pred kratkim so mu začeli soditi za domnevno zlorabo položaja pri prodaji občinskih zemljišč vnaprej dogovorjenemu kupcu, danes pa bi se moralo na sodišču v Kopru začeti novo sojenje. Tokrat za domnevne nezakonitosti pri organizaciji poletne prireditve Rumena noč.

Izključili bi vso sodno verigo
Popoviču se vnovič očita zloraba položaja, saj naj bi bil prireditelj Rumene noči izbran še pred koncem javnega razpisa. A so bili predobravnavni naroki preklicani, saj je zagovornik soobtoženega, koprskega podjetnika Matije Blažiča, Bogomir Horvat zahteval tako izključitev sodnega senata kot tudi izključitev predsednikov koprskega okrožnega in višjega sodišča. Razlogov za tako zahtevo nam ni uspelo izvedeti. Najverjetneje pa se je Horvat skliceval na vprašanje pristranskosti koprske sodne oblasti.

Pri tem velja omeniti, da je bil Horvat v letih, ko so se zoper Popoviča pripravljale obtožnice in določali ter sprejemali preiskovalni ukrepi, tudi prikriti, predsednik okrožnega sodišča v Kopru. O izključitvah mora zdaj odločiti vrhovno sodišče, zato so nekateri v zahtevi že prepoznali kupovanje časa. Tudi primer Rumene noči naj bi namreč kmalu zastaral, a Popovičev odvetnik Branko Gvozdič ne ve, kdaj točno, "saj teh datumov ne spremljam tako natančno". Prav tako ne ve, zakaj je bil današnji narok preklican. "Mi nismo zahtevali nič, da je prestavljeno, smo izvedeli iz obvestila sodišča."

Od ovadbe do obtožnice celih sedem let
Koprski kriminalisti so ovadbe vložili že leta 2003, kar sedem let je nato preteklo do vložitve obtožnice, v katero je tožilstvo zajelo vse domnevne grehe, ki naj bi jih Popovič storil v prvem letu svojega županovanja. Med njimi je tudi kaznivo dejanje pranja denarja, ki naj bi ga Boris Popovič in njegova sestra Laura Ban storila pri finančnem vlaganju v lokale na mestni plaži, saj naj bi denar izhajal iz davčne utaje.

Zaradi utaje je bil Popovič, spomnimo, pravnomočno obsojen na pogojno kazen. Zaradi spremenjenih okoliščin na sojenju za davčno zatajitev pa so očitki za pranje denarja zastarali in tožilstvo jih je za oba moralo umakniti iz obtožbe. V obtožbi torej ostaja Rumena noč, o svoji krivdi pa se bodo župan Popovič, podjetnik Matija Blažič, nekdanji direktor lokalne turistične organizacije Igor Vučič in nekdanji direktor koprske komunale Slavko Ferček lahko izrekli konec marca.

Eugenija Carl, TV Slovenija