Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič so obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič so obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku. Foto: MMC RTV SLO

Če bo ministrstvo za notranje zadeve prošnji za odvezo molčečnosti ugodilo, potem bo to soočenje v prihodnosti. Zagovorniki so zato predlagali, da se današnja obravnava prestavi, saj soočenje domnevno tajnega policijskega sodelavca in kriminalista zdaj še ni mogoče.

Poleg tega več zagovornikov obdolženih še ni prejelo magnetograma prejšnje obravnave. S tem se strinja tudi zagovornica Dušana Črnigoja, saj je prepise prejela šele včeraj po tretji uri.

Zagovornik Ivana Zidarja Boštjan Penko je predlagal, naj se ne zbira novih dokazov, dokler se ne preverijo prejšnji, kar se nanaša na zaslišanje nemškega kriminalista Gerharda Schaffnerja in na zaslišanje obeh prič. Slodej je lahko zapustil sojenje.

Med sojenjem se je tudi izkazalo, da v dvorani sedi policistka, Slodejeva sodelavka, ki je prej delala na Policijski upravi Ljubljana, od 1. 1. 2010 pa je zaposlena na nacionalnem preiskovalnem uradu. Tomaž Žibert je zato predlagal, da se delno izključi javnost s sojenja oz. da se s sojenja odstrani policistko, saj bodo odvetniki preverjali, kako poteka administracija na policiji, in na ta način ugotovili, kakšna je bila pot spornega telefaksa. Pozneje je policistka morala oditi.

Sodišče je med drugim še odločilo, da bo preverilo vse klice s številk, ki jih je v svojem pričanju navedel domnevni tajni policisjki sodelavec, preverili pa bodo tudi predlog ta tajno sodelovanje z njim ter zahtevali sporni telefaks in njegov prevod.

Obramba je nato še zahtevala, da se preveri, ali je bila omenjena policistka danes in v času prejšnje obravnave v službi, saj je trdila, da je bila na obravnavi zasebno. Tožilka je predlogu nasprotovala, čemur je sodni senat v svoji odločitvi tudi ustregel.

Tajni sodelavec obtožil kriminalista
Domnevno tajni policijski sodelavec je med prejšnjim pričanjem močno obremenil policijo, za obrambo pa je postal ključna priča pri dokazovanju, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito. Kriminalista je obtožil, da je želel preganjati Ivana Zidarja, a zato ni imel dokazov, zato je od njega zahteval, naj nemškim varnostnim organom posreduje podatke, na podlagi katerih je po mnenju Zidarjeve obrambe slovenska policija začela Zidarju prisluškovati.

Po drugi strani je Slodej pričevanje označil za neresnično, na večino vprašanj pa ni želel odgovoriti, češ da bi njegovo pričevanje lahko ogrozilo policijski vir.

Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan kroflič so obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Brniku.