Preiskovalci NPU-ja so ugotovili, da naj bi osumljeni v letu 2010 kot direktor družbe v času, ko je bila ta že plačilno nezmožna, in v nasprotju z obveznostjo enake obravnave upnikov odredil plačilo celotne obveznosti določenemu privilegiranemu upniku. Za  protipravno favorizirano  gospodarsko družbo, ki je prejela nezakonito plačilo in se s tem kaznivim dejanjem formalno okoristila, so preiskovalci NPU-ja ugotovili, da jo je prek posrednih in fiktivnih lastništev imel v dejanskem upravljanju osumljenec sam, kar pomeni, da je na tak način s kaznivim dejanjem zagotovil premoženjsko korist samemu sebi. Foto: BoBo
Preiskovalci NPU-ja so ugotovili, da naj bi osumljeni v letu 2010 kot direktor družbe v času, ko je bila ta že plačilno nezmožna, in v nasprotju z obveznostjo enake obravnave upnikov odredil plačilo celotne obveznosti določenemu privilegiranemu upniku. Za protipravno favorizirano gospodarsko družbo, ki je prejela nezakonito plačilo in se s tem kaznivim dejanjem formalno okoristila, so preiskovalci NPU-ja ugotovili, da jo je prek posrednih in fiktivnih lastništev imel v dejanskem upravljanju osumljenec sam, kar pomeni, da je na tak način s kaznivim dejanjem zagotovil premoženjsko korist samemu sebi. Foto: BoBo

Na Generalni policijski upravi so potrdili, da je Nacionalni preiskovalni urad sredi septembra na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podal ovadbo zoper 50-letnega moškega, po neuradnih informacijah STA-ja pa gre za Borisa Dolamiča, nekdanjega direktorja in lastnika Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG), ki je končalo v stečaju.

Preiskovalci NPU-ja so ugotovili, da naj bi osumljeni v letu 2010 kot direktor družbe v času, ko je bila ta že plačilno nezmožna, in v nasprotju z obveznostjo enake obravnave upnikov odredil plačilo celotne obveznosti določenemu privilegiranemu upniku. Osumljeni ga je s tem namenoma spravil v ugodnejši položaj, hkrati pa s tem drugim upnikom povzročil veliko premoženjsko škodo, so zapisali na Generalni policijski upravi.

Poplačal dolg le samemu sebi
Po neuradnih informacijah naj bi šlo za plačilo družbi Via media, ki je po poročanju Dnevnika tik pred stečajem GPG-ja dobila 860.000 evrov od dveh milijonov evrov posojila, ki ga je GPG-ju tri mesece pred stečajem odobril NLB - s tem pa naj bi bila, v nasprotju z drugimi upniki, skoraj v celoti poplačala.

Kot še pojasnjujejo na policijski upravi, je sporno plačilo obveznosti osumljeni odredil kljub zavedanju, da je družba postala plačilno nezmožna in da je takrat že imela številne druge upnike z bistveno višjimi terjatvami in z bistveno daljšo plačilno zamudo.

Za protipravno favorizirano gospodarsko družbo, ki je prejela nezakonito plačilo in se s tem kaznivim dejanjem formalno okoristila, so preiskovalci NPU-ja ugotovili, da jo je prek posrednih in fiktivnih lastništev imel v dejanskem upravljanju osumljenec sam, kar pomeni, da je na tak način s kaznivim dejanjem zagotovil premoženjsko korist samemu sebi.

To pa naj ne bi bila prva ovadba zoper Dolamiča, saj naj bi NPU ovadbo zoper njega vložil tudi v začetku leta - in to prav tako zaradi suma oškodovanja.