Policija je mesec dni po oddaji pisma prijela osumljenca. Foto: BoBo
Policija je mesec dni po oddaji pisma prijela osumljenca. Foto: BoBo

Obtoženec je priznal, da je s ponarejenimi dokumenti pod psevdonimi na črnem trgu prek spletnih strani trgoval z živosrebrnim kloridom, za katerega pravi, da v zadnjih letih ni povzročil nobene smrti, in jih pošiljal anonimnim kupcem, med katerimi je bil tudi Babiš.

Da je šlo za trgovanje na črnem trgu in da njegova stranka ni pošiljala pisem s strupeno snovjo članom češke vlade, pač pa zasebnim prejemnikom na naslove, ki so jih Černicu posredovali anonimni kupci nevarnih spojin, je že pred obravnavo dejal tudi njegov odvetnik Gorazd Gabrič. Babiš je sicer na različne naslove poslal več kot sto pošiljk z drogo ali nevarnimi strupi.

Italijana, osumljenega terorizma, so konec decembra lani prijeli na območju novogoriške policijske uprave. Policija ga je ovadila kaznivega dejanja terorizma, saj sumijo, da je novembra češkemu finančnemu ministru Andreju Babišu poslal pismo, ki je vsebovalo smrtonosni odmerek strupa. Osumljen je tudi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in ponarejanja listin.