Zidar bi že moral na prestajanje zaporne kazni. Foto: BoBo
Zidar bi že moral na prestajanje zaporne kazni. Foto: BoBo
Zaradi slabega zdravja Zidarju ne bodo sodili

Komisija za fakultetna izvedenska mnenja pri ljubljanski medicinski fakulteti je ugotovila, da Zidar ni in niti ne bo sposoben za sodne postopke.

Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Vesna Podjed je tako v enem izmed sojenj, ki na sodišču potekajo zoper nekdanjega prvega moža SCT-ja, zavrgla obtožbo, poročata Delo in Slovenske novice.

Nepremičnina v Fiesi je še vedno v Zidarjevi lasti
Ker gre za procesno odločitev, se sodišče o vsebinski utemeljenosti obtožbe ni izreklo. Gre za sojenje zaradi domnevno sporne preprodaje gradbeno zazidljive parcele oz. nekdanjega počitniškega doma SCT v Fiesi. Obtožnica Zidarja bremeni zlorabe položaja, soobtožena direktorja koprskega podjetja Adriaing Jožeta Andrejašiča in nekdanjega direktorja SCT Primorska Stanislava Černeta pa pomoči pri tem in napeljevanje k zlorabi položaja.

SCT je junija 2006 počitniški dom v Fiesi prodal Adriaingu za 345 tisoč evrov. Šest dni kasneje je Zidar skupaj s soprogo objekt kot fizična oseba odkupil nazaj za isto kupnino. Zidar naj bi se z direktorjem Adriainga Jožetom Andrejašičem dogovoril o nakupu doma, še preden ga je SCT prodal koprskemu podjetju. S sporno preprodajo je Zidar sebi in partnerki omogočil protipravno premoženjsko korist v višini nekaj več kot 122.000 evrov, saj v kupnini niso bili všteti stroški v tej višini za pridobitev gradbenega dovoljenja. Na tak način naj bi Zidar po ugotovitvah organov pregona želel priti do gotovine za nakup delnic SCT. Nepremičnina v Fiesi je še vedno v Zidarjevi lasti.

Sklep o zavrženju obtožbe v zadevi Fiesa še ni pravnomočen, odločitev pa bi lahko pomenila, da bodo tudi sodniki v preostalih postopkih proti Zidarju morali storiti enako.

Potekajo še tri sojenja, enkrat že obsojen
Poleg tega postopka na ljubljanskem okrožnem sodišču zoper Zidarja potekajo še tri sojenja, po podatkih njegovega zagovornika Boštjana Podgorška pa je na sodišču skupaj odprtih devet zadev, povezanih z Zidarjem.

V zadevi Čista lopata je bil tudi pravnomočno obsojen na 14-mesečno zapora, vendar je sodišče oktobra lani za eno leto odložilo izvršitev zaporne kazni.

Zaradi slabega zdravja Zidarju ne bodo sodili