Prebežnike je iskalo osem patrulj s psi. Foto: Eugenija Carl
Prebežnike je iskalo osem patrulj s psi. Foto: Eugenija Carl

Malo pred polnočjo je krajane Lucije vznemiril helikopter, ki je v nizkem letu preletaval kraj, je sporočila koprska dopisnica TV Slovenija Eugenija Carl. Izkazalo se je, da so domačini v lucijskem zaselku Vinjole opazili večjo skupino nezakonitih prebežnikov in o tem obvestili policijo.

Ta je takoj obkolila precej zaraščen del hriba in jih začela iskati. Na delu je bilo osem patrulj s psom, iz Ljubljane je priletel tudi helikopter, ki je ubežnike poskušal izslediti s pomočjo termovizijske kamere. Do tretje ure zjutraj jih kljub hitro organizirani akciji niso našli. Policija je nato postavila straže in iskanje nadaljevala, ko se je zdanilo, vendar jih za zdaj še ni našla.

Po poročanju RTV-jeve dopisnice zadnje čase mejo nezakonito prečkajo predvsem Afganistanci, Somalci in Alžirci, ki iz Hrvaške čez Slovenijo v iskanju boljšega življenja bežijo na zahod Evrope.

Konec tedna Alžirci napadli policista
Število nezakonitih prestopov naše južne meje sicer narašča, ugotavlja policija. Konec tedna so v vasici Sveti Peter v zaledju piranske občine opazili štiri Alžirce. Policija jih je izsledila, a so se med begom razkropili. Med prijetjem je eden izmed prebežnikov napadel policista, drugi pa so mu priskočili na pomoč. Prejšnji teden je večja skupina, v kateri je bilo osem Somalcev in Iračan, prestopila mejo čez reko Dragonjo v Sečovljah in poskusila pobegniti čez soline. Ujeli so jih v Seči. Izkazalo se je, da so dan pred izročitvijo državi izvora pobegnili iz azilnega doma v Zagrebu.