Davida Bukovca so danes priče obtožile, da je bil prav on tisti, ki je prvi udaril pokojnega Gorazda Čamernika. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Davida Bukovca so danes priče obtožile, da je bil prav on tisti, ki je prvi udaril pokojnega Gorazda Čamernika. Foto: MMC RTV SLO/Sabina Zonta
Kot so povedale priče, je Gorazd po pretepu vstal, vendar naj bi Suljanović pritekel na njim in mu zadal še en udarec. Takrat je obležal. Foto: RTV SLO
Diskoteka Global je nekaj mesecev po tragediji zaradi slabega obiska zaprla svoja vrata. Foto: RTV SLO
Global: Priče proti Bukovcu

Bukovca obtožnica po 135. členu kazenskega zakonika bremeni povzročitve posebno hude poškodbe, za kar mu grozi od treh do desetih let zapora. Do prejšnje srede je bil v priporu, sodnica Katarina Turk Lukan pa je nato odločila, da zadostuje hišni pripor.

Vse priče zakrite
Vse priče, ki so nastopile danes so pričale prek videokonference v drugi sobi, bile zaščitene s posebno obleko, da njihov obraz ni bil viden, prav tako so jim popačili glas.

Kot je povedala sodnica, so na sodišče, potem ko je Bukovcu odredila hišni pripor, dobili obvestilo staršev prič, ki so izrazili zaskrbljenost nad varnostjo njihovih otrok.

Spor, ker niso smeli v lokal
Priče so bolj ali manj podobno opisale usodni večer. Družba je sedmega oktobra iz enega od ljubljanskih lokalov nekaj po tretji uri zjutraj prišla do Globala, kamor pa naj jih obtoženi varnostnik podjetja VIP ne bi spustil, češ da so premladi. Gorazd je odšel do njega, vendar se ta ni pustil prepričati in ga je odslovil, a je Gorazd poskušal še enkrat. Takrat naj bi prišlo do manjšega spora, v katerem naj bi pokojni izrekel tudi kletvico. Eden od Gorazdovih prijateljev je takrat pristopil zraven in Gorazda odmaknil, nato pa je družba odšla proti Šubičevi ulici.

Priče so nato še povedale, da so slišale Bukovca, kako je preko slušalke nekomu rekel, naj pride dol, šlo naj bi za drugega osumljenca, Seada Suljanovića.

Pretepa ni nihče pričakoval
Kljub sporu pa nihče ni pričakoval nič hujšega, so še povedali zaslišani. "Noben si ni mislil, da se bo kaj takega zgodilo. Ni bilo razloga za to, sploh pa da bi nekoga pretepli do smrti," je povedala ena od prič.

"Udarci so bili siloviti in naučeni"
Po današnjih pričevanjih sta za družbo pritekla dva moška, Bukovac je imel uniformo varnostnika, drugi pa ne, oblečen je bil v belo jopico, na glavi pa je imel kapuco. Prvi naj bi Gorazda zagrabil za ramo, ga obrnil in s pestjo udaril v glavo. Nato naj bi moška s pestmi silovito udarjala proti Čamernikovi glavi in trebuhu. Medtem ko ga je en držal, ga je drugi tepel, pri tem pa sta se menjevala.

Ko je napadeni padel po tleh sta ga še obrcala, Bukovac naj bi pri tem prej nehal kot Suljanović. Ena od prič je udarce opisala kot naučene, saj naj bi s pestmi merili predvsem v sence. Gorazdovi prijatelji so povedali, da so pri tem ves čas rotili varnostnika, naj nehajo in kričali, a jih nihče od njiju ni poslušal.

Usoden udarec zadal Suljanović?
Po pretepu sta se odpravila nazaj proti Globalu, ko pa je Gorazd ves omotičen vstal, je Suljanović pritekel nazaj in fanta s pestjo udaril v glavo. Po tem udarcu je Gorazd obležal, štiri dni pozneje pa zaradi hudih poškodb v bolnišnici umrl.

Drugi osumljenec, Suljanović, je po dogodku pobegnil v BiH, kjer so ga pred mesecem dni tudi prijeli, vendar sojenja najverjetneje ne bo dočakal, saj je državljan BiH-a, s to državo pa Slovenija nima podpisanega sporazuma o izročanju osumljencev.

Sicer pa Bukovac za Čamernikovo smrt krivi Suljanovića, on naj bi ga samo želel zadržati do prihoda policije. Sodnici je povedal, da naj bi Suljanovića, ki je mladeniča pretepal celo miril, naj neha.

Naslednjič zaslišan sodni izvedenec
Sojenje zoper Bukovca se bo nadaljevalo naslednjo sredo, ko bodo zališali sodnega izvedenca, kot pričo so povabili tudi direktorja varnostne službe VIP, vendar mu poštar ni uspel vročiti vabila, saj naj bi bil v Ameriki.

Sabina Zonta

Global: Priče proti Bukovcu