Na podobne goljufije je ta teden opozorila tudi policija. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Na podobne goljufije je ta teden opozorila tudi policija. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

"Posamezniki mimoidoče prosijo za podpise in donacije pod pretvezo, da bi Nacionalno združenje za invalidne in gluhoneme otroke ustanovilo svoj center v Sloveniji. Omenjeno združenje ne obstaja, zato poskusom goljufij ne nasedajte," opozarjajo v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije.

Na podobne goljufije je ta teden opozorila tudi policija, potem ko so bili v torek obveščeni, da moški pred trgovino v Rožni Dolini pri Novi Gorici zbira podpise za gluhoneme in prostovoljne prispevke.

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, občanka neznancu gotovine ni izročila, moški pa je takoj zatem sedel v osebni avtomobil romunskih registrskih tablic in se s kraja skupaj s sopotnikom v vozilu odpeljal neznano kam. O podobnem primeru so bili istega dne obveščeni tudi iz Ajdovščine.

Policija opozarja, da so bili v zadnjem času o podobnih primerih obveščeni tudi na različnih drugih območjih po državi, kjer naj bi se pojavljali posamezniki oz. skupine tujcev, ki so nedovoljeno zbirali prostovoljne prispevke v gotovini, pogosto s pretvezo zbiranja za gluhoneme osebe.

Policisti znova opominjajo, da so v takšnih primerih izredno previdni in zavrnejo plačilo humanitarnega prispevka. Ob tem poudarjajo, da je zbiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznega dovoljenja kršenje zakona o varstvu javnega reda in miru, zato ljudem svetujejo, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki jih pobirajo, za to ustrezno dovoljenje.

Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene po pridobitvi dovoljenja, ki ga izdajo pristojne upravne enote. Kršilcem grozi globa, tako pridobljeni denar pa se jim lahko odvzame.