"Danes nekaj pred 13. uro se je v kraju Zelenica pri prečkanju grebena zgodila gorska nesreča v okviru vaje gorske reševalne službe. Pri prečkanju grebena se je odlomila večja skala, ki je padla 10 metrov v globel in zadela policistko, pod njo policista in v nadaljevanju še tretjega policista, ki je ravnokar vstopil na območje grebena," je v uvodu pojasnil generalni direktor policije Senad Jušić in se ob tem zahvalil reševalnim službam na terenu, poškodovanim policistom pa zaželel čimprejšnje okrevanje.

Greben, kjer se je zgodila nesreča. Foto: MNZ
Greben, kjer se je zgodila nesreča. Foto: MNZ

"Danes nekaj pred 13. uro se je v kraju Zelenica pri prečkanju grebena zgodila gorska nesreča v okviru vaje gorske reševalne službe. Pri prečkanju grebena se je odlomila večja skala, ki je padla 10 metrov v globel in zadela policistko, pod njo policista in v nadaljevanju še tretjega policista, ki je ravnokar vstopil na območje grebena," je v izjavi za javnost pojasnil generalni direktor policije Senad Jušić in se ob tem zahvalil reševalnim službam na terenu, poškodovanim policistom pa zaželel čimprejšnje okrevanje.

Po njegovih besedah sta bila dva policista s helikopterjem odpeljana v klinični center v Ljubljano, kjer jim je bila nudena prva pomoč, a sta zdaj že odpuščena v domačo oskrbo, saj nihče od trojice policistov ni bil kritično poškodovan.

Z Generalne policijske uprave so pred tem sporočili, da so prve informacije kazale na hujše poškodbe dveh policistov. Zaradi zahtevnosti terena in mejnega območja so bili aktivirani avstrijski in slovenski reševalci ter več posadk helikopterjev, ki so izvedle reševanje.

Avstrijski helikopter je opravil dva dviga za huje poškodovana policista in ju odložil pri Domu na Zelenici, slovenski policijski helikopter pa enega. Dva poškodovana policista, ki nista bila smrtno ogrožena, sta bila nato prepeljana v zdravstveno ustanovo, tretjega poškodovanega policista pa so v dolino prepeljali tržiški gorski reševalci.

Kot so še sporočili z uprave, policija nesrečo obravnava enako kot druge tovrstne dogodke. Aktivirali so pripadnike gorske policijske enote z druge policijske uprave, ki bodo opravili ogled in zbrali obvestila. Obvestili so tudi druge pristojne službe.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na Facebooku poškodovanim policistom zaželel uspešno okrevanje in čimprejšnjo vrnitev. Za hitro in učinkovito reševanje se je zahvalil tudi slovenskim in avstrijskim reševalcem.

Omenjena gorska nesreča sicer ni edina z udeležbo policistov. Leta 1997 je med usposabljanjem pod Okrešljem umrlo pet gorskih reševalcev, med njimi tudi policist Mitja Brajnik. V njegov spomin vsako leto prirejajo Brajnikov memorial.

Nesreča gorske policijske enote