Kombi naj bi iz Avstrije proti Franciji krenil zgodaj zjutraj, v njem je bilo osem otrok, starih od 11 do 13 let. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Kombi naj bi iz Avstrije proti Franciji krenil zgodaj zjutraj, v njem je bilo osem otrok, starih od 11 do 13 let. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, se je nesreča zgodila okoli 9.30 na hitri cesti blizu nekdanjega mejnega prehoda v Vrtojbi v smeri Italije. Udeležena sta bila tovornjak slovenskih registrskih oznak in kombi francoskih registrskih oznak.

Odpravljanje posledic hude nesreče je potekalo več ur. Foto: Dars (spletna kamera)
Odpravljanje posledic hude nesreče je potekalo več ur. Foto: Dars (spletna kamera)

Kot so sporočili s policije, naj bi se 32-letni voznik polpriklopnika s prikolico ustavil na koncu kolone, nakar je vanj naletel 40-letni voznik kombija. V nesreči sta umrla voznik, ki je bil francoski državljan, in 12-letni deček, ki je sedel spredaj.

Preostalih sedem dečkov lažje poškodovanih, a v šoku

Preostalih sedem dečkov, ki so se po poročanju Televizije Slovenija vračali z nogometnega turnirja v Avstriji, je bilo poškodovanih, reševalci so jih odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Otroci so stari od 11 do 13 let, nihče od njih ni huje poškodovan, a so pretreseni. Kot poroča Radio Slovenija, imajo na voljo prevajalca in psihološko pomoč.

"Poškodbe niso take, da bi otroci potrebovali intenzivno zdravljenje. V glavnem gre za podporno zdravljenje, protibolečinsko opazovanje, infuzije. Trenutno nihče od njih ne potrebuje urgentnega operativnega posega," je za Radio povedal kirurg Gabrijel Fišer. "So absolutno v šoku, zato jim psihološka plat obravnave dosti pomeni. Kolikor smo seznanjeni, so tudi starši že na poti iz Francije v Slovenijo in tiste, ki bodo sposobni za normalen prevoz, bodo lahko odpeljali."
Fišer je ob tem še pojasnil, da so na urgentnem centru šempetrske bolnišnice aktivirali dve ekipi. Ena je skrbela za normalno delovanje urgence, druga za poškodovane v prometni nesreči.

O nesreči je policija obvestila tudi preiskovalnega sodnika, ki je odšel na kraj hude prometne nesreče in ogled prepustil policiji. Prav tako so o nesreči obvestili tudi okrožno državno tožilko v Novi Gorici, so sporočili s policije.

Poleg policistov so na kraju posredovali tudi gasilci in reševalci. Zaradi odpravljanja posledic nesreče je bila vipavska hitra cesta med Šempetrom in Vrtojbo proti Italiji več ur zaprta, okoli 14. ure pa so iz prometnoinformacijskega centra sporočili, da je znova odprta.

Pri Vrtojbi dva mrtva v hudi nesreči
V trčenju umrla 12-letni deček in voznik kombija