Kamenik je kaznivo dejanje priznal. Foto: MMC RTV SLO
Kamenik je kaznivo dejanje priznal. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je Kamenik kaznivo dejanje priznal in se pokesal, kazen ostaja enaka kot na prvem sojenju, torej osem let zapora, poroča reški Novi list.

Kamenik je zahteval milejšo kazen, saj je poudarjal, da je na opatijskem območju živel leto in pol, v tem času pa ni prišel navzkriž zakonom.

Tožilstvo ga je bremenilo nakupa mamil in organizacijo njihovega transporta do Reke. Že septembra 2009 so bili vsi člani mednarodne skupine preprodajalcev heroina obsojeni na 60 let zapora. Hrvaško vrhovno sodišče je sodbo lansko jesen nato razveljavilo zaradi nezakonitih dokazov.

Vrnili bodo okoli 135.000 evrov
Sodišče je ob ponovnem sojenju kazen omililo le drugoobtoženemu Marjanu Surjanu, ki so ga obsodili na šest let zapora namesto na osem. Tako Surjan, ki je bil vodja verige preprodajalcev mail na Reki, kot večina od ostalih dvanajstih članov skupine, je kazniva dejanja sicer priznala.

Obsojenci bodo morali vrniti približno 135.000 evrov, ki so jih zaslužili s prodajo mamil na reškem območju. Okoli 54.000 evrov naj bi vzeli Kameniku, okoli 40.000 pa Surjanu.